Cursa automobilística, a l’avinguda de Sant Esteve, per la Fira de l’Ascensió de 1968. Antonio Alcalde

Des d’aquesta setmana i fins al 14 de maig, es pot visitar a la planta baixa de l’Ajuntament la nova exposició de l’Arxiu Municipal, que aquesta vegada, en la seva quarantena edició, es dedica als Esports a l’aire lliure, una mostra de la pràctica esportiva que entre els anys 1920 i 1970 s’ha celebrat en diferents espais oberts de la ciutat. Molts d’aquests espais ja han desaparegut, d’altres que s’han transformat i alguns encara estan en ús. S’hi feien bàsicament proves d’atletisme, motorisme i automobilisme, bàsquet, ciclisme, natació i tenis. El tema de l’exposició s’ha fet coincidir amb la celebració a Granollers del 30 de març al 2 d’abril dels Jocs Special Olympics

Les fotografies triades per aquesta ocasió són del s. XX i corresponen a l’interval comprès entre els anys vint i els anys setanta, la majoria fetes per fotògrafs locals.
L’atletisme és potser el principal esport que es pot practicar a l’aire lliure, en qualsevol carrer o espai obert. Va començar les proves competitives als anys trenta al camp de futbol del carrer de Girona, que s’habilitava per fer-hi curses. Anys més tard, als cinquanta, s’inaugurarien les pistes d’atletisme, a la zona esportiva. I a partir dels anys seixanta també es fan curses de cros, com el Cros Internacional Ciutat de Granollers, de fama internacional, en terrenys que aleshores no estaven urbanitzats, a l’actual barri de Tres Torres. Les pistes esportives descobertes que va haver-hi en diferents èpoques ara desaparegudes i que apareixen en alguna de les fotos de l’exposició són la pista asfaltada del camp de futbol del carrer de Girona, la Pista Rosa del carrer Nou, al pati de la Unió Liberal; la pista del carrer de Tetuan i la pista del Club Natació. Des dels anys cinquanta, en alguns d’aquests espais hi jugaven els diferents equips dels clubs de bàsquet, handbol i voleibol, fins que es van construir els pavellons poliesportius actuals.
També hi havia espais promoguts per entitats i particulars oberts als socis; el més antic de tots, el Club Law-Tennis, dels anys vint. Altres, com les piscines de can Gou, al carrer Navarra, cantonada amb Barcelona, van donar pas a la creació del Club Natació Granollers, que s’ubicaria en les instal·lacions que avui coneixem
També un grup d’aficionats i aficionades van fomentar el tenis als anys cinquanta i van arranjar l’espai anomenat el Corralet, cedit pèl propietari del solar, situat a l’actual carrer de Francesc Macià i que va ser fet servir fins gairebé els anys 90.

Carrera ciclista als anys 50, al seu pas pel carrer d’Anselm Clavé, a l’altura del carrer de Marià Maspons. Fons Ferran Salamero


Durant anys, alguns carrers també han servit per fer competicions esportives coincidint amb la Fira de l’Ascensió o la Festa Major, dates en què s’organitzaven proves de motor, d’automobilisme i de motociclisme. L’avinguda de Sant Esteve, el carrer de Francesc Macià i els seus voltants es convertien en un autèntic circuit urbà que rebia pilots i espectadors. Com a anècdota, el carrer Foment es va emporlanar a correcuita per poder fer-hi una de les curses.
La ciutat també acollia competicions de dues rodes, de ciclisme i de patinatge, que atreien el públic al seu pas per la ciutat. En aquest cas més bé podríem dir que «les veiem passar».
Ara els espais han canviat. Pràcticament, totes les competicions es fan a instal·lacions adequades segons l’esport que es tracta i Granollers ha estat escenari de proves i campionats molt importants, només per anomenar-ne uns quants, com a subseu de l’handbol dels JJOO Barcelona 92, o els campionats del món del mateix esports, tant el masculí com el femení, sense oblidar les proves atlètiques que són reconegudes en molts països. La celebració, del 30 de març al 2 d’abril d’enguany, dels Jocs Special Olympics és, ben segur, una nova mostra del compromís de Granollers amb l’esport, que deixarà ben alt el nom de la ciutat.

Partit d’handbol, a la pista del carrer de Tetuan. Any 1964. Els jugadors del Granollers són Morera, Viaña i Bescós. Antonio Alcalde
 


Els tretze plafons Les tretze fotografies que componen l’exposició són les que descrivim a continuació, tot copiant els peus posats pel propi Arxiu:

Cursa d’atletisme. Entre 1933 – 1935. Pertanyent a la secció d’atletisme de l’Agrupació Excursionista que utilitzava el camp de futbol del carrer de Girona
per a la pràctica. S’hi veuen els atletes Salvador Aranda, Josep Dorsé i Pere Llach, a l’esprint. Cronometrada per Agustí Lorenzo.

La piscina de Can Gou. Any 1957. Curset de natació dirigit per Esteve Duran.
L’1 de setembre de 1929 es va fer el Primer Festival de Natació a Granollers i va néixer el Club Natació Granollers.

Cursa amb patins, el dia 12 de gener de 1952. Es veu l’arribada dels patinadors a Granollers, a l’actual carrer de Francesc Macià davant de la Tela,
dels participants al Primer Premi Nacional de Patins per Etapes, organitzat pel Club Turó de Barcelona. A la línia d’arribada, l’alcalde de l’època, Jaume Raich.

Taula de gimnàstica, entre el 1948 i el 1955. Una activitat escolar a la Pista Rosa del carrer Nou. Un grup de noies escolars fan una taula de gimnàstica
amb pares, mestres, altres nens i autoritats en el públic.

Partit de bàsquet. Any 1954 Partit del Club Bàsquet Granollers, a la pista de l’entrada del camp de futbol del carrer Girona. L’àrbitre era Ramon Valls, curiosament abillat amb vestit i corbata.

Cursa ciclista als anys 50, al seu pas pel carrer d’Anselm Clavé, a l’altura del carrer de Marià Maspons. Amb la parella de la Guàrdia Civil a la cantonada.

I Cros Internacional Ciutat de Granollers. Any 1967. Cursa de les categories infantil i juvenil al seu pas per l’actual carrer de Lluís Companys, el pavelló municipal i la fabrica Roca Umbert. Al fons, el gratacel del Grup Primer de Maig.

Cursa motociclista, el 5 de maig de 1967, al circuit urbà que es muntava durant la Fira i Festes de l’Ascensió al llavors carrer del General Mola, l’actual carrer de Francesc Macià.

Partit d’handbol. Any 1964, a la pista del carrer de Tetuan.
Els jugadors del Granollers són Morera, Alejandro Viaña i Pere Bescós. La publicitat i el seu suport també ja és històrica.

Cursa automobilística, el 26 de maig de 1968, al circuit urbà de l’avinguda de Sant Esteve, dins dels actes de la Fira i Festes de l’Ascensió. A l’altura del carrer Bisbe Grivé, amb les grades per al públic al costat del desaparegut edifici del Gas, a l’actual plaça d’Amadeu Castellano.

Partit femení de Voleibol. Any 1973. Partit femení de la secció de voleibol del Club Natació Granollers, a les pistes adjuntes a la piscina exterior.

Pista de tenis, popularment el Corralet. Entre els anys 1950 i 1960. Era a la cantonada dels carrers Francesc Macià i Comerç. A la fotografia,
Isidre Cusiné, Josep Pujol i Esteve Mogas.
A la segona foto d’aquest plafó, Dolors Icart, Jacint Jordana, Artur VilardebóTuniJordana, Esteve MogasOdetteSalgot i Isidre Cusiné, promotors d’aquest club de tennis

Les fotos són d’en Francesc Gorgui, del fons de Ferran Salamero, Esteve Gironella, Antonio Alcalde, Lluís Tintó i moltes quin autor és desconegut. A més a més de les fotografies que es poden veure en els tretze plafons de sempre, a la pantalla de la sala es projecten unes altres dues dotzenes d’imatges fetes per Esteve Gironella, Joan Guàrdia, Francesc Gorgui, Ferran Salamero, Lluís Tintó, Antonio Alcalde, el barceloní CarlosPérez de Rozas, Josep Bosch i també vàries d’autors desconeguts.

Josep MAS