Arnau Torrillas i Gerard Nogueira, de Som Carnaval, presentant el programa a les escales de la Casa de Cultura. Josep Mas

Aquest dilluns al capvespre ha estat presentat el programa d’actes de la setmana del Carnaval, que començarà el diumenge dia 12 d’aquest mes de febrer i es clourà el Dimecres de Cendra, dia 22. La presentació, que s’ha fet, amb un fred que pelava, a la placeta davant de la Casa de Cultura Sant Francesc, ha anat a càrrec del grup Som Carnaval, representats per Arnau Torrillas i Gerard Nogueira, acompanyats al final de la presentació per la regidora de Cultura, Maria Villegas, que ha convidat a la població a assistir a les diferents celebracions.

Malgrat que el programa començarà el diumenge dia 22, a les dotze del migdia, a la plaça de la Porxada, amb el Ball de gitanes de Granollers, que organitza la Colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire, els actes pròpiament dits de Carnaval, tindran principi el Dijous Gras, dia 16, amb l’Arribada d’en Carnestoltes, l’Abat dels Bojos i els Diablots, amb arribada a la plaça de la Corona a les sis de la tarda i faran el seu recorregut fins al Palau de Can Solda (Casa de Cultura on una hora després es llegirà el Pregó. Per acabar es reprendrà un acte que va haver de suprimir-se amb motiu de la Covid, el Tastatruita, amb degustació de la truita de l’Abat.
Divendres, dia 17, les escoles faran l’Ofrena dels ous pintats a en Carnestoltes. Serà a quarts d’onze del matí a la plaça de la Porxada. A les 5 de la tarda, al Centre Cívic de Can Gili es farà un Taller de màscares, a càrrec de Núria Güell, adreçat a famílies amb nens de 4 a 11 anys, prèvia inscripció a la pàgina web de l’Ajuntament. El mateix divendres, a les sis de la tarda sortirà de Can Solda la Passejada reial, acompanyant en Carnestoltes amb música de xaranga, amb un recorregut per la plaça Maluquer, Anselm Clavé, carrer de Santa Esperança, la Porxada, Sant Roc, Santa Elisabet, amb tornada a la Casa de Cultura.

Dissabte per petits, mitjanit i diumenge, pels grans

El dissabte dia 18 estarà dedicat com sol ser cada any als més menuts. A les dotze del migdia sortirà de la plaça de la Caserna la Cercavila del swing, passant pels carrers de Santa Anna, Sant Roc, Anselm Clavé, Santa Esperança, fins a arribar a la Porxada, on es continuarà amb el Carnaball de swing. A dos quarts de sis de la tarda començarà la cercavila infantil, amb el seu recorregut habitual, des de la plaça de la Corona fins a la Porxada, on mitja hora més tard es farà el Ball de disfresses infantil, amb l’espectacle dels SuperHerois. A les set s’acompanyarà en Carnestoltes de tornada a Can Solda.
A la nit, a quarts de dotze i a la Sala Nau B1 de Ca l’Umbert, Carnaval a la fàbrica, amb Les que faltaband i Animal Show, organitzat per Jovent Ignorat i amb entrades a 8 Euros.
Diumenge és com aquell qui diu el dia fort de la setmana de Carnaval. A partir de dos quarts de sis de la tarda es concentraran les comparses al carrer de les Tres Torres i a les sis sortirà la Rua de Carnaval, amb el seu recorregut pels carrers Francesc Macià, Alfons IV, Anselm Clavé, Sant Roc i arribada a la Porxada, on es farà la cloenda de la rua amb Milnotes. Les comparses participants s’hauran hagut d’inscriure a l’Ajuntament abans del dia 10 d’aquest mes.

S.M. el rei Carnestoltes, amb l’Abat dels bojos i els diablots, a la Rua de Carnaval. Josep MasUns disfressa per a cada dia

Segons l’edicte del Carnaval que es troba al darrere del programa es proposa una disfressa per cada dia, especialment dirigida als més petits, una pràctica que duen a terme moltes escoles. Segons la proposta les disfresses de cada dia són: Dilluns: Surt al carrer amb pijama ‘has llevat tard? Cap problema, surt de casa amb pijama! Dimarts: Pinta’t la cara o el cap, o les dues coses! Pinta’t la cara, fes-te trenes al cabell, afaita’t el cap o posa’t un barret original. Dimecres: Vesteix-te sense sentit! Posa’t la roba del revés, una sabata de cada, els mitjons com a guants… Dijous: Vesteix-te de gala! Posa’t corbata o corbatí, mocador al coll, jaqueta elegant, pantalons de pinces, vestit de nit… És dijous gras: celebrem-ho! Divendres: Disfressa’t al teu gust! Surt de casa disfressat de la manera que vulguis. Segueix la disfressa de la classe, o la que heu acordatamb els amics i amigues o la que tu vulguis.

Dimecres de Cendra, s’ha acabat de fer el boig

Dimecres de Cendra, dia 22 començarà la Vetlla d’en Carnestoltes a les onze del matí a Can Solda. Ja a la tarda, a les cinc, al Centre Cívic Jaume Oller, del barri de Sant Miquel, amb la denominació El Petit Oller, taller de Carnaval de Llums, a càrrec de Duna Vilà i serà dirigit a famílies amb infants de 0 a 3 anys, prèvia inscripció a la pàgina web de l’Ajuntament.
El dia acabarà com toca, amb la crema d’en Carnestoltes a la pira funerària a la plaça de la Porxada. Això serà a les set de la tarda, després del Cercavila de Comiat que sortirà del palau de Can Solda que es tancarà fins a l’any que ve. Els Versotsde la Vella Quaresma donaran per acabat el Carnaval 2023, el primer que amb normalitat s’ha pogut celebrar després de l’any 2020, que va ser el darrer acte públic multitudinari abans del confinament.

Josep MAS