Els participants en la presentació dels jocs, a l’escala de l’Ajuntament aquest dissabte.

Granollers acollirà per segona vegada els Jocs Special Olympics que se celebraran des del 30 de març fins al 2 d’abril del proper any 2023. Aquesta serà la dotzena edició dels jocs, que es van celebrar per primera vegada a Lleida l’any 1988. Granollers ja va acollir la quarta edició l’any 1994. La darrera es va celebrar a la Seu d’Urgell i Andorra la Vella el 2018. La competició és considerada com l’esdeveniment català de referència per a persones amb discapacitat intel·lectual, organitzada per ACELL, la Federació Catalana d’Esports per a persones amb discapacitat intel·lectual, Special Olympics Catalunya i l’Ajuntament de Granollers. La presentació oficial s’ha fet a l’Ajuntament aquest dissabte amb representants de les entitats col·laboradores.

Catorze disciplines per a uns 1.500 esportistes

Els organitzadors preveuen l’assistència d’uns 1.500 esportistes, els mateixos que van participar a l’anterior edició, abans de la pandèmia i que competiran en una quinzena de disciplines esportives, com el bàsquet, hoquei, petanca, ciclisme, programa YAP (per infants), tenis, natació, tenis taula, handbol, futbol a 5 i a 7, atletisme, bàdminton, gimnàstica, pàdel, esgrima i rugby, que tindran lloc en diversos equipaments esportius de la ciutat.
Com a novetat d’aquesta edició, algunes competicions s’emetran en línia per tal que les famílies dels participants puguin fer el seguiment de les proves que participen i també es promocionarà la modalitat d’esports unificats, per tal de fomentar la igualtat i la inclusió.
El logotip de la competició del 2023 ha estat encarregat a l’agència Ogilvy i per a la seva realització es va comptar molt amb la participació de persones amb incapacitat intel·lectual.

De nou, imprescindible la participació ciutadana

Segons els organitzadors, els Jocs també contemplen una programació amb una sèrie d’activitats que facilitaran la participació ciutadana, i amb la que es promourà la integració i la conscienciació social.
Està previst un programa per la captació de voluntariat, persones que durant la celebració dels jocs seran peces molt importants per al bon funcionament dels jocs. De la mateixa manera està previst un programa de formació per a centres d’ensenyament secundari, amb l’objectiu d’ajudar a entendre la normalitat de la discapacitat intel·lectual.
Des d’aquest mateix mes de desembre i fins al 3 de febrer es durà a cap la campanya de captació de voluntaris, esperant aconseguir els 600 que serien necessaris per atendre les diferents àrees com el suport als equips, els accessos i les activitats paral·leles a les proves esportives. Les persones interessades han de ser majors de 18 anys i es poden inscriure també nois i noies de 16 i 17 anys, sempre amb el consentiment dels pares. Per inscriure’s com a voluntaris es pot fer a través de les webs de les entitats organitzadores i també personalment en el servei d’esports de l’Ajuntament.

Josep MAS