Panoràmica vers el Coll de la Manya amb la fàbrica Roca Umbert i el gratacel del grup Primer de Maig. Miquel Bosch
 

Des d’aquest divendres i fins al pròxim 24 de febrer es pot visitar la nova exposició de fotografies que trimestralment presenta l’Arxiu Municipal, a la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament, a la plaça de la Porxada. En aquesta ocasió, però es commemoren dues efemèrides importants, la primera el 60è aniversari de la gran nevada del dia de Nadal de 1962 i la segona el desè aniversari de les exposicions periòdiques de l’Arxiu que, casualment, va començar celebrant els cinquanta anys d’aquella nevada històrica que va paralitzar la ciutat, igual que molts pobles de la comarca i d’altres indrets on normalment no hi neva, amb gruixos de fins a 90 centímetres de neu als carrers i places, per bé que les dades varien segons unes fonts i unes altres i és possible que la neu s’acumulés en diferents gruixos segons l’indret. L’observatori meteorològic municipal va indicar que el gruix acumulat en vint-i-quatre hores havia estat de 75 cm i a la premsa de l’època s’informava que en algun lloc havia arribat al metre i mig d’alçada.
Era quan la gent que havia anat a la Missa del Gall sortia de l’església que van començar a caure els primers flocs de neu. Va nevar tota la nit i a l’endemà ens vàrem despertar amb la gran nevada, continuant caient neu durant tot el dia de Nadal. Per sort i en coincidir amb les festes de Nadal, a les cases ni hi mancava menjar i pel que sembla no hi va haver problemes de subministrament.
La nota més negativa va ser la mort d’un treballador que feia de sereno en una granja de Palou. Alguns trens van quedar aïllats, uns a l’estació i d’altres en plena via, com el que va quedar aturat a la sortida del túnel de la Foradada, venint de Cardedeu i va ser necessària la intervenció dels voluntaris de la Creu Roja per rescatar alguns dels aproximadament quatre-cents viatgers que havien quedat aïllats i portar-los als llocs on van poder ser allotjats, alguns en moltes cases particulars. A l’endemà dia de Sant Esteve, els serveis municipals no van parar en tot el dia, fent servir tot el que era útil per treure la neu, tractors, camions, pales… Els veïns també van col·laborar dins les seves possibilitats, obrint passos a les cantonades dels carrers per poder creuar i netejant les voreres amb aigua calenta perquè la neu no es glacés.
En aquests deu anys des d’aquella primera exposició, el Nadal del 2012, l’Arxiu Municipal ha obtingut noves fotografies cedides per ciutadans, molt d’ells animats en veure les altres exposicions que es fan periòdicament.

L’antic col·legi Victoria, on ara hi ha l’escola Ferrer i Guàrdia, al carrer Roger de Flor. Foto cedida per Eva Pujol



Deu anys d’exposicions de l’Arxiu

Durant aquests darrers deu anys, sempre a la planta baixa de l’Ajuntament, exceptuant una mostra que es va fer a les antigues escoles de Palou, s’han presentat un total de 39 exposicions que han mostrat diferents aspectes de la ciutat i com ha anat evolucionant a través de fotografies dels segles XIX, XX i XXI, des de l’any 1878 fins a inicis d’aquest segle. S’han tocat diferents temes de molts diversos àmbits, el Granollers d’abans, història, cultura, esports, educació, tradicions, festes i oci, comerç i fins i tot política, etc.

Les mostres han portat per títol els següents: La nevada de 1962; Gegants i Capgrossos; Granollers 1931-1938; Els inicis del futbol; Places amb història; L’antiga estació del tren; Dijous, mercat; De Macià a Tarradellas; Les capelles de la muralla; Els inicis del bàsquet; La Fira del Bestiar als anys 1943 i 1944; Granollers en la transició, De la Tarafa a Can Pedrals; La plaça de la Corona; Postals antigues de Granollers; El Palau Olímpic i la transformació del seu entorn; Antics escenaris de teatre; La Porxada, 430 anys; 25 anys dels Jocs Olímpics; 130 anys de la Unió Liberal; Carrer Girona, de la via a l’asfalt; Guerra Civil i bombardeig; Palou, temps enrere; El Mercat Municipal, de la Porxada a Sant Carles; La carretera; El Granollers de 1979; Balonmano Granollers, un esport per una ciutat; Al tombant de dos segles. Fotografies de Tomàs Torrabadella; El paper relegat de les dones sota el franquisme; Les festes i els balls d’abans; Recordant Granollers; Bicicletes en blanc i negre; Una passejada per la Fira de l’Ascensió; Palou vist per Salvador LLobet; Esport femení a Granollers, els inicis; Escola Municipal de Treball, aprendre oficis i formar persones; Panoràmiques de Granollers; El Congost, de riera a riu; i Les Escoles de Palou, els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau, feta en diferent format que les anteriorment citades, en les antigues aules del poble, ara nucli de Granollers.
A cada exposició els visitants poden trobar impresa el full de sala on s’explica el tema exposat i es reprodueixen algunes de les imatges i una postal en edició facsímil. Fins ara han estat impreses en blanc i negre, com les originals i com a novetat, en aquesta edició és en color, feta per Miquel Bosch, en la que es veu parts dels carrers Roger de Llúria i Prat de la Riba, la fàbrica Roca Umbert i els habitatges del grup Primer de Maig, durant la nevada.

Vista de llevant, amb una avinguda Sant Esteve encara sense noves construccions i la via i la carretera de La Roca al fons. Miquel Boch



Les imatges de l’exposició

Com és habitual, l’exposició consta de catorze plafons, sempre amb el mateix disseny creat per Vicenç Viaplana. Aquesta vegada reprodueixen imatges amb els següents indrets, naturalment amb un bon gruix de neu.
– Vista de la plaça de la Corona mirant cap al sud, amb l’antic monument als Caiguts i el pessebre munta en aquella ocasió.
– Carrer d’Anselm Clavé, mirant cap al nord. 
– Plaça de Perpinyà, en una imatge presa des de l’edifici de Can Deu. .
– Carrer de Corró des del número 140, passat el carrer València. .
– Carrer de Navarra amb la serra de Ponent al fons. .
– Tren aturat a l’estació de Granollers Centre, amb viatgers baixant del tren.
– Ciutadans gaudint de la nevada. En les dues fotografies del plafó es veuen diversos veïns ajudant a treure neu i uns altres esquiant pel carrer de Sant Jaume.
– Vista panoràmica mirant cap a llevant, amb la via nova i la carretera de La Roca al fons.
– Plaça de Jacint Verdaguer (plaça de la Muntanya) amb els arbres plens de neu i l’edifici dels franciscans al darrere.
– Panoràmica vers el Coll de la Manya, en la que es veuen els carrers Roger de Llúria, l’avinguda Prat de la Riba (llavors de la Victoria), amb part de la fàbrica de Roca Umbert i el gratacel.
– Col·legi Nacional Victoria, actual Francesc Ferrer i Guàrdia, al carrer de Roger de Flor.
– El Pavelló Municipal d’Esports nevat. Obra de l’arquitecte municipal Joan Barangé Tusquets i inaugurat dos anys abans, amb les xemeneies de Roca Umbert al fons.
– El darrer plafó mostra també dues imatges, una de la Porxada, cartells enganxats a les columnes i les persianes de fusta per protegir del sol el mercat que s’hi feia cada dia. I una segona foto de la plaça, amb cotxes aparcats.
Vàries de les fotografies van estar fetes per Miquel Bosch i Felip Torres i d’altres cedides per Josep Moreno, Lola Gadea, Josep Capella, Eva Pujol i Joan Espuña. Tanmateix, a la pantalla instal·lada a la mateixa sala es poden visionar moltes més fotografies fetes en aquella època, en què no era tan fàcil fer-les com ara amb els moderns sistemes electrònics i el fet que disposem de tant material d’arxiu vol dir que es va tractar d’un esdeveniment de primer ordre pel fet de ser inusual a casa nostra.

Josep MAS