L’alcaldesa, regidores i representants d’associacions de veïns, comerç i entitats a la sortida de la presentació. Josep Mas

Quan manca gairebé un mes per Nadal, l’Ajuntament de Granollers ha presentat aquest dimecres 23 de novembre la programació de les festes nadalenques, Cap d’Any i Reis, que amb el lema «Granollers torna a encendre la ciutat de llum, colors, música i la màgia de Nadal» ofereix més d’un centenar d’actes , activitats i propostes, organitzades juntament amb les Associacions de Veïns, entitats culturals, socials, solidàries i esportives, i comerciants.
La presentació va estar presidida per l’alcaldessa Alba Barnusell, acompanyada de les regidores de promoció econòmica, Gemma Giménez i de Cultura, Maria Villegas, que han detallat els actes corresponents al seu àmbit.
L’alcaldessa va destacar entre altres aspectes que el que «es pretén és oferir unes festes de Nadal singulars a la ciutat, amb llum, màgia i felicitat i amb alguns elements de creativitat única». En part aquests elements faran que hi hagi un l’augment d’il·luminació dels carrers i places, sempre tenint en compte criteris de sostenibilitat i d’eficiència energètica i d’emissions contaminants.

Els bons desitjos, tema de la il·luminació de la Porxada

Després de la idea de la decoració de la Porxada de l’any passat no pas massa ben acceptada per alguna part de la ciutadania, enguany s’ha triat la idea de l’arquitecte XeviBayona, director artístic del Lluèrnia d’Olot de representar amb la decoració i les instal·lacions lumíniques els Bons desitjos de tots els infants i de tota la ciutadania. L’artista ha ideat un imaginari, a partir de la història dels patges Gregori, Picarol i la patgesa Llum, pel qual els desitjos de tothom, s’aniran dibuixant amb la pols màgica que la Fàbrica dels Desitjos, a Roca Umbert, transformarà en missatges que il·luminaran la ciutat; al Magatzem dels Desitjos, sota la Porxada. El patge Gregori els guardarà perquè es facin realitat la nit de Reis.
Els alumnes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la ciutat participaran en el muntatge de l’embolcall, en forma de rombes de cartó, dels desitjos que quedaran penjats sota la Porxada. En total hi haurà 3.000 rombes que contenen els missatges i dibuixos dels infants que hi han participat, que quedaran il·luminats per generar una atmosfera màgica i evocadora.
L’encesa dels llums es farà el divendres dia 2 de desembre i es perllongarà fins al 6 de gener en horari de dos quarts de sis de la tarda fins a les 10 de la nit. Extraordinàriament, els dies 24 i 31 de desembre i el 5 de gener s’apagaran a les dotze de la nit, dues hores abans que en altres campanyes nadalenques, reduint-se en un 12’8 % les hores d’encesa respecte a l’any passat.

Un enyorat arbre de Nadal de la plaça de la Corona que enguany serà substituit per una nova decoració. Margarita MasCinc espais per a diferents mercats

La regidora de promoció econòmica presentava la bona llista de fires i mercats que hi haurà aquestes festes, un cop tornats a la normalitat prepandèmica, «amb el desig que la gent de Granollers i Comarca faci una aposta decidida pel consum al comerç local i també s’aprofitin les moltes ofertes de restauració de qualitat que tenim, donant així suport al nostre teixit econòmic». D’aquesta manera les tradicionals parades s’ubicaran en cinc espais diferenciats, gairebé tots al centre de la ciutat. El primer a obrir serà el que des d’aquest mateix dijous hi haurà a la plaça de la Porxada en vuit parades en casetes de fusta en el que s’oferiran tota mena d’elements per fer el pessebre i d’altres ornaments per la casa. Restarà obert fins al pròxim 24 de desembre, en horari de 10 del matí fins a les 8 del vespre.
Des de dissabte 25 de novembre i fins al dia abans de Nadal, els avets i moltes d’altres plantes típiques de Nadal es podran adquirir a la Parada d’arbres i plantes a la plaça de l’Església.
Els dies 3 i 17 de desembre obrirà el Mercat d’artesans de Nadal a la plaça de les Olles, on mitja dotzena d’artesans oferiran al públic productes especialment d’alimentació de proximitat i km 0.
L’altre Mercat de Nadal, que romandrà oberta des del 15 de desembre fins al 5 de gener, de 10 del matí a 8 del vespre, és el que es muntarà igualment en casetes de fusta a la plaça Josep Barangé, amb 23 paradetes de joieria, roba, decoració, joguines i estètica. Com ja va ser present l’any 2014, s’instal·larà un carroussel d’època que ens convidarà a recordar als més vells aquells «caballitos» de la nostra infantesa. A la mateixa plaça hi haurà una zona d’oci i gastronomia, oberta d’11 a 8 del vespre, amb acompanyament de música en directe amb actuacions des dels dijous fins al diumenge. Roca Umbert Market serà el nou espai de trobada per a dissenyadors, artesans i creatius independents. Estarà ubicat a la nau Dents de Serra, en col·laboració amb Petits Encants i quina pretensió és la de retenir el talent a la ciutat, potenciant els productes artesans dels productors locals. Obert els dies 16 de desembre de 5 a 9 de la tarda i el 17 i 18 de desembre, de 10 del matí a 9 del vespre.

Patges, pols màgica, campament reial, cavalcada… màgia i il·lusió del Nadal

Els patges Gregori, Picarol i la patgesa Llum, ajudats pels gregorins i gregorines fa dies que vigilen quina canalla fa bondat i quina li costa de creure, encara que al final i gràcies a la pols màgica que escampen per cada racó de la ciutat tots tindran els seus regals que per això és la nit més màgica de l’any. Les activitats reials tornen també a la normalitat, encara que amb el matís de què per accedir i visitar el Campament Reial, fer el fanalet o també visitar la Fàbrica dels desitjos, a la Tèrmica, caldrà reserva entrada bé a través de granollers.cat/nadal o a les taquilles del Teatre Auditori. En el campament reial els nens i nenes podran entregar personalment la seva carta , veure on dormen els Reis i fer el típic fanalet que enguany compta amb un nou disseny fet per l’artista local Elena Frauca.
Els patges visitaran les escoles els dies 14, 15 i 16 de desembre, els barris el dia 2 de gener i diversos comerços del Rec al Roc, de Comerç Ral i del Congost, havent de consultar els horaris al programa que es començarà a repartir el proper dia 2.

La Cavalcada de la tarda-vespre del dia 5 de gener recupera el seu recorregit gairebé tradicional per la Carretera. Les carrosses amb els tres Reis, acompanyats de més de 120 patges sortiran de Roca Umbert, passant pels carrers de Lluïs Companys, Camp de les Mores, Francesc Macià, Alfons IV, plaça de la Corona (aprox. a dos quarts de 7), Anselm Clavé, places de Maluquer i Perpinyà, Joan Prim, Ramon Llull, Rafael de Casanova, Torres i Bages, plaça de la Constitució (a dos quarts de 8), Roger de Flor, Sant Josep, per continuar a peu des de la plaça de l’Església fins a la Porxada, on els nens que encara no ho hagin fet podran entregar-els-hi les seves cartes. La cavalcada, que comptarà amb noves carrosses i alguna de les antigues reformades, també serà acompanyada per elements gegants, presents ja en les darreres edicions.

De nou el Parc Infantil de Nadal ocuparà el Palu d’Esports. Josep MasMés tradicions recuperades: el Caldo de Nadal, Tió solidari, Pastorets, el PIN…

Per Nadal és quan es produeixen en general més mostres de solidaritat. La ciutat col·laborarà un any més amb La Marató de TV3, amb una sèrie d’activitats infantils a la plaça Perpinyà, la tarda del dissabte dia 10 de desembre, organitzades per les Associacions de Veïns.
Com a novetat, el mateix dissabte, a partir de les sis de la tarda se celebrarà la Papanoeladade Granollers, un grup de Santa Claus motoritzats sortiran del Parc Firal amb la finalitat solidària de recollir joguines davant de la parròquia de Sant Esteve.
Tanmateix, les diferents associacions de comerciants han organitzat l’acte Granollers balla per la Marató, amb la participació de l’Esbart Dansaire, Passaltpas, Xics, Águeda Murillo i Km13, en un acte solidari on hi haurà coca amb xocolata de Xocolates Granollers i forns de la ciutat, el dissabte 17 de desembre, matí i tarda.
Altres actes solidaris seran el concert de Gospel Project a l’Església a benefici de Càritas, divendres dia 16. A la Troca, el Quinto de
Nadal dels Xics, per a la Fundació Sant Joan de Déu i l’Associació Contra ‘Anorexia i la Bulímia, el dia de Sant Esteve i el tradicional Tió Solidari de Gran Centre a favor d’El Xiprer els dies 17 i 18 de desembre.

El popular Brou de Nadal es podrà degustar a diferents indrets d ela ciutat. L’Associació de Veïns Granollers Centre tornarà a organitzar Les delícies de Nadal, el 17 de desembre amb l’escudella
elaborada a la plaça de les Olles, amb l’olla soterrada de la mateixa placa; al Centre Cívic Nord es farà el Caldo de Nadal de l’Associació de Veïns de l’Hostal, el 9 de desembre; i el
16 de desembre, a la plaça Jaume I el Conqueridor (del Lledoner), l’Escudella de Nadal de l’Associació de Veïns del Lledoner.
Els Pastorets es representaran al Teatre Auditori de Granollers, els dies 7 i 8 de gener.

Una de les novetats d’enguany és el Tren de Nadal, que organitza Del rec al Roc i Més que Comerç i que a partir del 22 de desembre, voltarà pels carrers de la ciutat oferint als viatgers dos recorreguts diferents i tenint com estacions, la plaça de les Olles la de la Caserna alternativament.

El Parc Infantil de Nadal, popularment conegut com el PIN i que l’any passat es va haver d’anul·lar per la pandèmia, es recupera aquest any, al Palaud ‘Esports obrint del 27 al 29 de desembre, en horari de matí i tarda, amb activitats esperades per petit i no tan petits com la tirolina, el pont de mico, jocs, tallers, inflables… Abans, però, tindrà lloc la Festa de Benpinguda dissabte 3 de desembre, a les sis de la tarda, a la plaça Perpinyà, amb el Pinguai i l’Espingueta per ballar ritme d’El Tramvia Blanc i berenar xocolata i galetes.


La nit de Cap d’Any torna al Pavelló Municipal d’Esports, per celebrar l’entrada al 2023 amb l’esperada Revetlla dels Ignorats’, que se seguirà celebrant al pavelló, a partir de la 1h i per a majors de 18 anys.
Una altra de les propostes de luxe és el Concert de Cap d’Any a càrrec d’Ignasi Prunés, piano i orgue, l’Església de Sant Esteve, diumenge 1 de gener a les sis de la tarda. I molts més actes musicals a la Sala Tarafa, el teatre Auditori, l’Església de Sant Esteve, al Cinema Edison i a la plaça de la Porxada, que caldrà consultar al programa.

La cavalcada de Reis torna al seu pas per la Carretera després de la pandèmia. Josep MasEl pessebre dedicat al Museu de Ciències Naturals La Tela

El mateix dia 2 de desembre, coincidint amb l’encesa dels llums de Nadal, s’inaugurarà el pesebre institucional que cada any s’instal·la al vestíbul de l’Ajuntament. Enguany estarà dedicat al
Museu de Ciències Naturals La Tela. Com ja és tradicional, la maqueta és obra de l’artesà Ramon Aumedes del Taller Sarandaca, i es podra visitar fins el 5 de gener de l’any vinent.
El Museu de Ciències Naturals, La Tela, ocupa dos edificis, un de nova planta i l’edifici històric anomenat la Tela, o casa Pius Anfres, una torre construida l’any 1912 i que va ser rehabilitada l’any 1986.

Paral·lelament, a la mateixa planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament s’obrirà la nova exposició fotogràfica de l’Arxiu Municipal que en aquesta ocasió mostrarà imatges de la gran nevada d’aquell Nadal de 1962, ara 60 anys després. Al mateix temps, a la Sala Edison es projectaran dues pel·lícules que també es conserven a l’Arxiu Municipal sobre aquella històrica nevada.

Josep MAS