Foto de família amb els guardonats en la categoria d’establiments històrics, amb l’alcaldessa i la regidora de Promoció Econòmica. Toni Torrillas

Aquest divendres, 14 d’octubre, s’ha celebrat la quarta edició dels Premis Porxada que organitzen, conjuntament, l’Associació de Comerciants Gran Centre i l’Ajuntament de Granollers, en reconeixement al sector comercial de la ciutat. La gala d’entrega de guardons, consistents en un trofeu que simbolitza les bigues de la Porxada es va celebrar com en les edicions anterior a la sala gran del Teatre Auditori, amb una assistència d’aproximadament la meitat del seu aforament. L’acte va estar presentat per la periodista granollerina de naixement Sandra Sabatés, presentadora de TVE i actualment col·laboradora en el programa El Intermedio de la Sexta. L’edició d’enguany va comptar amb l’acompanyament musical del grup local InCrescendo, creat el 2014 i que, només començar, va guanyar el concurs Oh Happy Day! de TV3. Posteriorment, han estat de gira per diferents escenaris, actuant fins i tot en el Festival Grec de Barcelona. Han gravat tres discs, un amb l’orquestra de Cambra de Granollers, «Infimit» i «Inesperat». Per obrir la gala van interpretar la cançó El ciclo de la vida, de El Rey león, cantant després dues cançons de Lluís Llach, Que tinguem sort i Paispetit, cloent la vetllada amb I’mGonnaBe(500 Miles) de TheProclaimers.

El nou comerç Artesà Coher del carrer Navarra, un dels nous establiments obert enguany. Josep MasSense premis a la innovació i la gran renovació, però sí per al nou comerc

Després que en l’edició de l’any passat quedessin desertes les categories dels premis a la innovació i la gran renovació, enguany tampoc han figurat en les bases del concurs. En canvi, s’instaurava una nova categoria destinada a premiar els nous comerços que s’han establet a la ciutat, a proposta de les associacions de comerciants i com deien les bases, «és un reconeixement als negocis recents que proposen nous conceptes de producte, servei o format d’establiment comercial». Aquesta primera edició han estat reconeguts cinc establiments: Sabateria Artesà Coher, que des del mes de gener està establert al carrer Navarra 14, amb D.O d’artesania catalana. Una empresa que va començar en un local de 16 metres quadrats l’any 1989 a Barcelona i que regenta Francesc Coher Hernández. Dolç i salat, des del mes de març al Passeig de la Muntanya, a càrrec de JosefaMartínezGlow, un centre de bellesa, inaugurat el mes d’abril, al carrer de les Travesseres 1 i que regenten Maria Carme Gatell i Judit Carrasco. Mi rincón dulce, un nou establiment que elabora rebosteria creativa al carrer Navarra 67, des del mes d’abril i La Granja, negoci de carns preparades que el mes de juliol va obrir al carrer de les Travesseres 43.

Tres noces d’argent 25 i una d’or


Els premis preveuen homenatjar els establiments que han aconseguit arribar als seus primers 25, 50, 75 i 100 anys En aquesta edició tan sols tres comerços han pogut rebre la distinció en la categoria d’argent i un a la d’or. Es tracta d’Ona descans, especialitzada en la venda de matalassos, somiers i roba de llit que regenten Albert i Berta Mascaró al carrer Joanot Martorell 51, al barri de l’estació del Nord. Un segon establiment que ha fet els 25 anys és la tenda de mobles AzulMobiliari Actual, del carrer Ramon Llull 17, creada l’any 1997 i que actualment ja regenta la segona generació de la família, encapçalada per Albert Aguirre. La tercera guardonada va estar Ferresuin, ferreteria de venda al major, ubicada al passeig de la Muntanya 116 i que des d’aquest any ha ampliat el negoci amb un nou establiment al carrer Sant Jaume.
Tan sols la Clínica dental del Dr. Riera, amb seu a la plaça de Pau Casals 6 era reconeguda pel seu mig segle d’existència. Un centre sanitari que en aquests cinquanta anys ha vist al capdavant seu a tres generacions. Va recollir el trofeu, Francesc Riera.

Pilar Fàbregas i Miquel Roca, propietaris de Novetats Roca, guardonats amb un dels premis honorífics, amb l’alcaldessa, Alba Barnusell. Toni TorrillasNovetats Roca i Antoni Porta, premis honorífics

Els premis honorífics, dos en aquesta ocasió, que s’atorguen en la gala han correspost a la botiga especialitzada en moda intima femenina, Novetats Roca, del carrer de les Travesseres 37, fundada l’any 1930 i regentada per Pilar Fàbrega, que ha estat tota la vida darrer el taulell i el seu marit, Miquel Roca. El segon guardó va estar a títol pòstum per Antoni Porta Benezet, que ens va deixar el passat mes de febrer. Antoni Porta va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament i un dels fundadors de Gran Centre. Van recollir el premi la seva esposa, Dolors Duran i el seu fill, Ferran Porta. Un cop feta l’entrega dels premis, la presentadora va cedir la paraula a Dolors Duran qui va agrair en nom de tots els guardonats aquestes distincions i va fer conèixer als pocs assistents a la gala que no havien tingut la sort de conviure amb el seu marit, algunes de les seves activitats, amb la qualitat d’estar sempre implicat en la vida tant comercial com cultural i social de la ciutat, participant activament en tants i tants grups i associacions, com l’equip de matrimonis, l’escola de pares, l’Escola Pia, el patronat de l’Escola Montserrat Montero, les colònies de Sant esteve, la companyia de teatre Quatre per Quatre, Gran Centre, al que definia com un equip d’amics botiguers.
L’alcaldessa, Alba Barnusell es dirigia a continuació al públic, tot recordant la importància que té el comerç per a Granollers. «Som una ciutat d’intercanvi i de compartir, aquest és el nostre ADN», deia. Destacava també que tenim un teixit comercial actiu, amb associacions implicades i compromeses i agraïa als comerciants el fet que cada dia hagin aixecat la persiana, amb les dificultats que hem passat darrerament. Lloava la feina del botiguer dient que «un comerciant fa dels clients, amics; fa sentir als qui entrem al seu establiment com si fóssim a casa nostra».

Imatge històrica del primer establiment de Can Canet al carrer Aurora (Ara Clavé), cantonada amb Josep Umbert.El torn de les famílies històriques de botiguers

Després de la vintena de famílies homenatjades en les tres anteriors edicions per la seva llarga trajectòria dins un mateix negoci, tocava el torn a cinc més, totes centenàries. Era el torn de conèixer una mica més la faceta comercial de les famílies Illa, Barnils, Moreno, Canet i Masat, per ordre tal com van anar pujant a l’escenari. La història personal de cadascuna donaria molt per escriure i intentarem resumir-la. Anem a pams, amb els cinc establiments.

Can Illa. La botiga del carrer Primer Marqués de les Franqueses 29, avui especialitzada en la venda de menjar, complements i serveis pels animals de companyia, va començar la seva singladura a començament del segle passat amb en Joan Illa Illa, amb la venda de vins, alcohol i sabons. Anys més tard, juntament amb el seu fill Jaume Illa Colomer, el negoci es va transformar en la venda de cereals, farratges i adobs. També tenien un petit molí, amb el que complementaven el negoci. L’any 1915 ja disposaven del magatzem al carrer Primer Marquès de les Franqueses i una botiga a la plaça del Bestiar número 5 actual Maluquer.
La tercera generació, amb el Joan Illa Pagès, va coincidir amb l’arribada dels pinsos compostos i van ser els de Ca l’Illa qui va comercialitzar la marca Hens. Ara regenten la botiga el besnet del fundador, Pere Illa Mas i la seva esposa, Maribel del Bas Dantí.

Can Barnils. Era l’any 1920 quan va començar el negoci l’avi de l’actual propietari, Martí Barnils Moncau, qui juntament amb el seu germà es dedicaven a recollir als escorxadors els budells dels xais, porcs i ovelles que mataven, els netejaven i els calibraven i els venien per fer botifarres. Tanmateix, amb els budells de xai feien el catgut, emprat per fer fil per cosir en les operacions quirúrgiques i per les cordes de guitarra. A l’obrador no quedava enrere en la feina la seva esposa Joaquima Viñas Masó, treballant sempre en mig d’una humitat constant.
La segona generació, amb els germans Martí i Toni Barnils es va incorporar maquinària per poder augmentar el comerç, servint a fàbriques i carnisseries. A mitjans dels anys 1980 van obrir la botiga al mateix carrer d’Almogàvers, amb venda a l’engròs i al detall de conserves casolanes, espècies, fruits secs i preparats per elaborar els embotits.
Ara amb la tercera generació, amb l’Agnès Barnils Sola al capdavant del negoci s’ha deixat de banda l’elaboració per dedicar-se més exclusivament a la distribució de productes a carnisseries, fàbriques i restaurants. Coincidint amb el centenari de la seva fundació van obrir noves instal·lacions al carrer Mataró número 35, al polígon Jordi Camp.

Licoreria Moreno. Antiga Casa Barnet. La història d’aquest establiment de la plaça de Maluquer comença l’any 1874 quan GeroniBarnet va comprar la casa, a l’actual número 23 de la dita plaça i va posar una botiga de venda de vins i destil·leria d’anisats i licors per al seu fill, Jaume Barnet. L’any 1918 en Jaume va morir i va continuar el negoci la seva mare, Maria Masó, ja vídua. Quatre anys més tard va comprar el negoci i el gènere que hi havia emmagatzemat l’Andreu Cros, besavi dels propietaris actuals. Quan va morir, l’any 1931 va agafar el relleu de la destil·leria el seu gendre, Pasqual Moreno.
El 1971 l’empresa es va posar a nom del seu fill, Josep Moreno Cros, continuant la venda al detall en el mateix lloc i traslladant el magatzem al carrer València 52. Fou l’any 1993 quan Josep Moreno i els seus fills Josep Pasqual i Jaume es van constituir en una societat agafant el nom de Licors Moreno S.L. Ara és la quarta generació, amb els dos germans, qui està al capdavant del negoci.

Elèctrica Canet. A finals del segle XIX, concretament l’any 1890, en Josep Botey Cañameras va iniciar el taller familiar de lampisteria al carrer de l’Aurora, actual Anselm Clavé, cantonada amb Josep Umbert. Va començar fent de llauner, passant aviat a fer treballs d’electricitat. Amb el temps es va incorporar al negoci un seu nebot i afillat, Albert Canet Botey que va ser qui el va continuar, traslladant-se a la plaça Perpinya 8, on també aviat van començar a vendre aparells electrodomèstics.
A mitjans del segle passat es van traslladar al carrer Girona i s’hi va incorporar Josep Canet Carreró. La botiga de la plaça Perpinyà va tancar l’any 2000 i es va crear Elèctrica Canet Granollers S.L al carrer d’Agustina d’Aragó 5. Ara és l’Albert Canet Calderó, besnet de Josep Botey Cañameras qui porta el negoci.

Ganiveteria Masat. Malgrat que la ganiveteria del carrer de Joan Prim 45 va tancar les seves portes l’any 2014, el negoci ha reobert al cap de sis anys amb un nou nom i sistema de vendes. Es tracta d’un establiment en línia que es diu Cookiru. La família Masat ha estat una família dedicada tota la vida, d’ençà que l’any 1885 l’Albert Masat Basó va obrir el primer negoci, a treballar tota mena d’articles de tall, ganivets, tisores, destrals, eines de sastreria, carnisseria, peixateria i el que convingués. El negoci el va continuar el seu fill Albert primer i el net, Albert Masat Pujol, qui l’any 1931 canviaria de local sense deixar el carrer Joan Prim. Seria el besnet, Albert Masat Badosa qui l’any 2014 tancaria la botiga.
Actualment està en funcionament l’empresa creada pel rebesnet del fundador, Albert Masat Barcina, qui juntament amb el seu soci Amador Lucas Masegosa han optat per l’anomenat e-comerce, obrint l’estiu del 2020, Cookiru, una botiga virtual per continuar el negoci familiar. A la gala dels premis Porxada s’anunciava la nova obertura, d’aquí a una setmana, d’una nova botiga ubicada al carrer del Portalet 7.
Per tancar el reportatge, què res millor que una anècdota que l’Albert Masat ens va explicar quan als anys 90 a Revista del Vallès fèiem una secció anomenada La Botiga. Reproduïm íntegre el paràgraf que publicàvem llavors: «I com no, tampoc en aquest ofici hi manquen les anècdotes i històries curioses. Hi va haver una època que vam fer reproduccions d’espases malaies, que es venien com a souvenirs a Montjuic, però l’encàrrec més curiós que recordo, encara que jo era molt petit quan va passar, va ser una espasa. Havia de ser feta a les dotze del migdia d’un dia que el vespre hi hagués lluna plena. Ens va dir que la volia per tallar les boires, per que no hi haguessin pedregades. El que no sé és si li va anar bé o no». I tancàvem l’article amb un estirabot, «El que és ben segur és que si només la va fer servir per això, poc l’hauria d’esmolar».

Josep MAS