El passat dia 7/9/22 celebrava jo el meu sant. Esperava tenir un bon dia. Jo sóc una persona senzilla que valora les petites coses que són les verdaderament importants… la llum del sol, la natura, parlar amb la gent…Disfruto de les estones que passo a Can Bassa perque ha sigut el meu barri de sempre i me mara té un negoci allà.  Aquell dia del meu sant, la Sra Alcaldessa de Granollers i alguns regidors van fer-me el pitjor regal de Sant que es podia fer pels meus sentits: a les 10 del matí vaig escoltar unes serres elèctriques i vaig veure com estaven tallant els arbres ( unes moreres sanes, verdes, boniques, ) de la plaça de Can Bassa. Aquests arbres portaven allà molts anys (50anys) i complien una serie de funcions molt importants:

Funció estètica, tenien moltes fulles brillants  verdes, amb copes grans que feia goig passar pel costat caminant, hi havien 20 al voltant de tota la plaça, per mi tenien molt valor. Totes les han talat!

Funció sentimental,  ja que es tracta d’ uns essers vius que ens han acompanyat molts anys, ens han vist créixer i jugar en aquella plaça.

Funció de fer ombra, hi ha moltes persones grans a Can Bassa i podien protegir-se del sol a la seves ombres quan seien als bancs.

Funció de renovar l ´aire i refrescar la plaça perquè fan oxígen

Funció de sustenir les ocells que podien descansar a les seves branques, ara ja no s´escolten cantar.

Funció d´ evitar la contaminació tant acústica com ambiental.

Funció de humitat perquè no plou, Sres i Senyors!!

Empatitzin vostès amb mi, si tinguessin uns arbres macos i sans que haguessin vist de petits, potser al jardí de casa seva o a davant de la seva feina o al carrer on viuen i vingués algú amb poder i els tallessin per la meitat, quina cara se li quedaria? La mateixa que a mi.

Sra Alcaldessa com a màxima responsable em dirigeixo a vostè per expressar que estic dolguda i decepcionada, ha arribat fa poc al poder i els arbres de Can Bassa han tingut molta mala sort amb vostè i els regidors que han estat a favor d´ aquest fet injustificable. Podien haver consultat als veïns de Can Bassa perquè molts estàvem en contra i així poder haver-nos organitzar per aturar-ho.

Diuen vostès que s´havien debilitat per la poda continuada,  però això no és excusa, perquè estaven forts i sans, potser es que resultava car venir-los a podar??

Diuen vostès que  atraïen els  bitxos, què eren bitxos de 2 metres o dinosauris que venien al costat de les moreres??ah i una pregunta  els arbres que fiquin ara no atrauran bitxos,qui ho garanteix.?

Els animalots o bitxos que diuen vostès eren necessaris perquè els ocells els menjaven i els ocells són necessaris per l´ecosistema i així es trenca la cadena tròfica. Els arbres que posaran segurament no tindran el mateix diametre de tronc. Potser seren enclenques necessitaran una canya lligada al costat per no volcar pel vent. Els que teníem eren forts i robusts. 

Diuen vostès que aquells arbres són vells , que no es posen en nucli urbà i que tenien cert risc, que jo sàpiga en 48 anys que porto al barri no ha caigut cap branca de morera a ningú…Tampoc eren verinossos sinó totes les moreres que hi ha patis escolars les treurien ,no ?

Jo estic a favor de renovar la plaça, treure els matolls i afegir arbres es clar.

Però talar els que hi havien no. Es podia haver fet d´una altra manera, hi havien més opcions (transplantar, no matar). S´havia d´haber adequat les obres de la plaça als arbres i no viceversa. Es una plaça gran i hi cabien de sobres.

Els 20 arbres donaven  molt caliu al barri; era el nostre patrimoni i el nostre pulmó i ara ens ho han tret!! 

Jo si fos Alcaldessa competiría per tenir més arbres que  els altres municipis i això no estava en la seva llista de desitjos ,la prova és el que van fer la setmana passada a Can Bassa.

Hi ha un sentiment de tristor, impotencia i indignació a Can Bassa i no parlo només per mi, tinc firmes que ho aval.len… el fet de fer-se vell com es el cas dels arbres, no és argument per talar-los … si féssim igual amb tot el que es fa vell ,llavors què!!??

Personalment ara ja no passo per la plaça i aparco el cotxe al carrer paral.lel de la llàstima de recordar com era la plaça abans ,era la plaça més emblemàtica bonica i especial de tot Granollers per molta gent. També sé que una veïna del barri està buscant un altra pis fóra, que torna a Barcelona, perquè havia vingut al barri precisament per les moreres que hi havia a la plaça que li encantaven com a mi…

Mirem de conservar ara les soques , que no les treguin , per tal que rebrotin i d´aqui uns anys tornaríem a tenir moreres.

Molts veïns recordem el què ha passat i sen´s posa la pell com escarpies…

Gràcies

Amb tots els respectes,

Judith Ibáñez