Imatge de la inauguració de la competició del 2019 amb una Porxada plena de color. Josep Mas

La zona Museu del Palau d’Esports olímpic de Granollers ha estat el matí d’aquest divendres el lloc escollit per presentar i en certa manera donar la sortida a una sèrie d’actes que convertiran Granollers altra vegada, durant dotze dies en ciutat internacional gràcies al ‘balonmano’. Els actes en qüestió són el Campionat Europeu de Masters (veterans) que se celebrarà des de dimecres vinent dia 22 de juny fins al diumenge 26. Després de dos dies de descans, l’altre dimecres, dia 29 començarà el tradicional torneig de la Granollers CUP, que finalitzarà el diumenge següent 3 de juliol.
La presentació ha anat a càrrec del president del Club BM Granollers, Alfred Serra, el gerent de l’entitat, Pep Blanchart, acompanyats del president de la Federació Catalana d’handbol, el cardedeuenc Jaume Fort, exporter del BM Granollers al final de la dècada de 1980; el regidor d’esports Alvaro Ferrer, igualment exjugador del BM Granollers i l’alcaldessa, Alba Barnusell que ha tancat l’acte de presentació.

Campionat Europeu de Veterans

En un principi estava prevista la seva celebració ara fa dos anys, el 2020 coincidint amb el 75è aniversari del Club BM Granollers, però va haver de quedar ajornada a causa de la pandèmia de la Covid-19. El club va mantenir la seva petició que finalment es podrà dur a cap. L’organització va a càrrec de la Federació Europea d’Handbol (EHF). En aquesta ocasió hi participaran 42 equips, 30 masculins i 12 femenins de 13 països de 6 categories diferents, a partir de 33 anys. Entre els equips masculins onze són de Catalunya i cinc d’ells del BM Granollers. Durant el campionat està previst disputar 102 partits, en diversos escenaris de la ciutat, al Palau d’Esports i a la pista annexa del mateix palau, i al pavelló municipal, conegut popularment com el del parquet. Els països participants que estan inscrits són Espanya, Portugal, Eslovàquia, Escòcia, Txèquia, Estònia, Letònia, Dinamarca, Noruega, Polònia, Itàlia, Hongria i Ucraïna. Tal com explicava el gerent del club Pep Blanchat, no hi haurà festa d’inauguració, però sí que els participants, 650 jugadors, àrbitres i altres convidats celebraran el dia 22 un sopar de benvinguda al mateix Palau d’Esports, sopar amenitzat amb diferents interpretacions musicals. Blanchat també destacava que l’esdeveniment és un bon al·licient pels establiments hotelers de la ciutat, ja que està previst que uns 14 dels grups participants s’allotgin en algun d’ells.

Els partits començaran cada dia a dos quarts de 10 del matí, fins al darrer de la jornada a dos quarts i deu de 9 del vespre. Els sis partits de la final tindran lloc diumenge dia 26, des de les 9’30 fins a les 14’30 i a un quart de 4 de la tarda es farà l’entrega de trofeus.
Granollers acull per segona vegada el campionat de veterans després de l’anterior edició l’any 2005, coincidint amb el 60è aniversari del Club, en la que hi van participar 61 equips, dinou més que a l’edició d’enguany que s’ha vist reduïda la participació per motius prou justificats per tots sabuts.
Un dels moments que més expectació tindrà de tot el campionat serà sens dubte l’aparició a la pista d’un dels jugadors més veterans i emblemàtics del BM Granollers, Miquel Prat Palaus, ídol dels anys 60 i 70 i capità de l’equip que l’any 1976 va guanyar la Recopa d’Europa.

Alvaro Ferrer, Alfred Serra, Alba Barnusell, Pep Blanchat i Jaume Fort a la presentació dels dos campionats. Josep Mas
 
 I després, la Granollers CUP 2022

Del 29 de juny al 3 de juliol, els carrers de Granollers tornaran a omplir-se de colors i l’alegria que porta implícita la celebració del torneig internacional d’handbol base més important del sud d’Europa, la Granollers CUP. Després de dos anys d’aturada forçosa a causa de la pandèmia de la Covid-19, dimecres 29, festivitat de Sant Pere, la plaça de la Porxada tornarà a acollir, en aquesta ocasió els integrants dels 288 equips que s’hi ha inscrit, pertanyents a catorze països, inclosa Espanya, de 108 clubs. Per primera vegada, s’arribarà gairebé a la paritat entre nois i noies, amb un percentatge del 51’4 i 48’6%, respectivament havent augmentat el nombre d’equips estrangers respecte a la darrera edició celebrada el 2019, malgrat que no s’hi hagi afegit cap nou país. Els països participants seran Algèria, Andorra, Àustria, Dinamarca, Finlàndia, França, Islàndia, Israel, Itàlia, Noruega (aquests dos els més nombrosos), Polònia, Suècia i Tunísia. Pel que fa a la participació nacional, participaran equips d’Andalusia, Aragó, Balears, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Comunitat de València, Melilla, Navarra i País Basc i 35 equips de tantes altres poblacions catalanes, inclosa la Selecció Catalana.
Per bé que els diferents equips arribaran a la ciutat al matí de dimecres, per rebre les seves acreditacions, la cerimònia inaugural serà com en anteriors ocasions a les set de la tarda a la plaça de la Porxada, amb la presentació dels equips i dels dos ambaixadors de la CUP 2022, la jugadora internacional noruega Kari Brattset i l’exjugador del Fraikin també internacional amb Espanya, Adrià Figueras. Passades dels vuit del vespre els equips faran la seva desfilada fins al Palau d’Esports on podran gaudir de l’espectacle de benvinguda que, tal com explicava Blanchart a la roda de premsa, no serà tan espectacular con en altres ocasions per la manca de temps amb què s’ha hagut de preparar aquesta edició amb la incertesa de si es podria celebrar.

Els partits, en un total de 917 es disputaran en 16 espais diferents de Granollers, les Franqueses i Canovelles. L’escenari principal de la Granollers CUP serà el Palau d’Esports, que com a novetat es podran jugar dos partits simultanis. Cada espai acollirà diàriament 19 partits cada dia, fins a les finals que es disputaran diumenge 3 de juliol al Palau d’Esport. Tanmateix, s’ha tingut en compte l’onada de calor que estem vivint aquests dies i en previsió que pugui continuar, des de dos quarts de dues del migdia fins a les 5 de la tarda no es jugarà cap partit en pista exterior. Una mesura semblant es va haver d’adoptar a l’anterior edició del 2019, disputant alguns partits en pistes cobertes de Cardedeu, Montornès i La Roca. Uns 150 voluntaris ajudaran al fet que tot surti bé, amb el principal objectiu que els participants repeteixin experiència per sentir-se bé amb la ciutat i el torneig.

Josep MAS