L’entrada principal al nou servei és per la placeta del carrer Marià Sans. Josep Mas

Dimecres passat obria per primera vegada les portes el nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) del carrer Girona, tal com ja va informar aquesta revista, una vegada finalitzades les obres de la nova edificació en el solar que va deixar l’enderroc de l’antiga Policlínica del Vallès, en unes circumstàncies no acceptades per tothom. Fins aquesta setmana, el servei d’urgències havia estat funcionant de manera provisional des de novembre de 2020 a l’edifici de l’antic Sindicat vertical de l’avinguda del Parc.
El nou servei obre les 24 hores cada dia de l’any, dona cobertura a tota la població del Vallès Oriental i atén les urgències de baixa i mitjana complexitat, a fi d’evitar desplaçaments a les urgències dels hospitals. El 2021 el centre de l’avinguda del Parc va fer una mitjana de 100 atencions diàries.
En el nou emplaçament del carrer Girona, el CUAP ocupa un espai de 762 metres quadrats on s’ubiquen les 3 consultes d’atenció ràpida, 2 boxs polivalents, 4 d’observació, un d’aïllament, un de triatge, un d’un box per a crítics per assistir a una urgència greu com una parada cardíaca o a una fallada respiratòria, una sala de radiologia, sala d’espera i laboratori, en el que s’hi realitzaran diverses analítiques d’hematologia, gasos, bioquímica i enzims cardíacs, amb resultats pràcticament immediats, mentre que les mostres d’orina es deriven a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. També s’hi troba la recepció, el control central d’infermeria, una sala de treball mèdic, a més de magatzems i despatxos. El servei és gestionat per l’Institut Català de la Salut, dotat d’una plantilla formada de 30 professionals que hi treballen en torns de dia o de nit. El servei d’urgències té l’accés principal per la placeta del carrer Marià Sans, casualment el mateix indret on va començar l’antiga Policlínica.

Inaugurat oficialment aquest divendres

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, inaugurava el matí d’aquest divendres 29 d’abril el nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària. Ho feia acompanyat de l’alcadessa de Granollers, Alba Barnusell, la secretària d’Atenció Sanitària, Meritxell Budó; la gerent territorial de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Gemma Craywinckel i d’Anna Aran, gerent territorial de la Regió Sanitària Metropolitana Nord. La comitiva oficial ha fet una visita ràpida a les noves instal·lacions i a continuació i a peu dret, a la porta d’entrada de les noves Urgències, les autoritats s’han dirigit als assistents a la inauguració. El conseller Argimon destacava que el nou equipament, en el que s’han invertit quinze milions d’euros, sis d’ells en equipació, permetrà una millor atenció i de més qualitat als habitants del Vallès Oriental. Per la seva part, l’alcaldessa, Alba Barnusell, feia palesa la rellevància per a la ciutat d’aquest equipament, que significa un salt endavant en matèria de salut, i remarcava que el nou centre del carrer Girona, on hi havia hagut la Policlínica, és de referència en la ciutat, i torna a donar servei a la ciutat després de gairebé vint anys.
La directora del Centre d’Urgències, Montse Torrent, afirmava que el nou servei permetrà millorar el temps d’espera en observació, necessàries per a l’atenció de la baixa i mitja complexitat, així com disposar d’un servei de radiologia les 24 hores de cada dia, proves de laboratori, ecografies i altres més àgils i còmodes per als usuaris. Aquesta nova etapa, deia, s’emprèn amb il·lusió i projectes de formació i col·laboració amb el servei d’Urgències de l’Hospital General, el SEM i amb els equips dels centres d’atenció primària.

Quiròfans i Consultes Externes, fins a la tardor


La gerent territorial de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, ha informat que es preveu que els quiròfans i les consultes externes, que seran gestionats per l’Hospital de Granollers, estiguin enllestits a la tardor i es posaran en funcionament abans d’acabar aquest any, al mateix temps que l’ampliació que s’esta duent a terme a l’Hospital.
Quan es completi el funcionament del Centre de Salut del carrer Girona hi haurà en servei sis quiròfans de cirurgia menor i major ambulatòria i consultes d’atenció especialitzada, així com l’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) territorial. També s’hi traslladarà la base de l’atenció domiciliària urgent de l’atenció primària, del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES) i la base de Suport vital bàsic del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).
En el torn de preguntes les consultes dirigides al conseller han estat monopolitzades pel tema Covid. Argimon ha dit que s’està estudiant la possibilitat d’administrar la quarta dosi de la vacuna a les persones majors de 80 anys. Actualment, hi ha enregistrats 31 malalts ingressats a les UCI, una xifra estabilitzada fa de deu a dotze dies. El que està creixent és el nombre d’afectats per la grip A i és probable que arribi una setena onada de la Covid 19. De moment no se sap com serà la i amb quina virulència vindrà. També preguntat sobre els casos d’hepatitis infantil, el conseller ha dit que ara tenim tres casos confirmats i tres de sospitosos.
En acabar la visita a Granollers, el conseller s’ha desplaçat a Sant Feliu de Codines per inaugurar el CAP Sant Feliu de Codines- Doctor de los Pinos, obert als usuaris des del mes passat.

En aquesta ocasió, durant la inauguració del nou edifici, ningú no n’ha parlat. Potser com diria aquell, «això avui no tocava» però potser no estaria de més, per conservar la memòria històrica, que durant molts anys, en aquest lloc hi va haver un altre centre hospitalari anomenat Policlínica del Vallès. Oferim la idea.

Josep MAS