Chichi Creus, Alba Barnusell i Joan Nadal, en un moment de la presentació, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Josep Mas

Aquest dilluns es va presentar oficialment, a la sala de Plens de l’Ajuntament el programa d’actes del 90è aniversari del Club Bàsquet Granollers. A l’acte hi van assistir el president del club, Joan Nadal, Joan Creus, exjugador i figura molt important dins aquesta celebració, l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell i el regidor d’esports Alvaro Ferrer.

Amb el logotip de l’efemèride de fons, el president, Joan Nadal va explicar a grans trets el programa de celebració de l’aniversari pel proper dia 8 de maig. Començarà amb la celebració del partit de la fase d’ascens de la lliga EBA de l’equip sènior masculí que l’any passat va descendir a Copa Catalunya. L’equip que entrena Toni Olivares va aconseguir matemàticament el passi a la fase d’ascens després de vèncer a domicili a l’equip de l’Escola Pia Sabadell per 47 a 104. D’aquesta manera té assegurat el quart lloc del tercer grup. La mateixa tarda es farà la presentació de tots els equips del Club, un acte que no s’havia pogut fer des de fa dos anys i enguany es fa gairebé a final de temporada per les limitacions que hem patit a causa de la pandèmia. El club compta actualment segons explicava Nadal amb 35 equips, el número més gran d’equips federats de tot Catalunya, amb un total de 407 jugadors d’ambdós sexes.
El plat fort de la celebració arribarà amb un homenatge merescut a l’exjugador Joan Creus, penjant la seva samarreta al pavelló del carrer Girona. Creus va jugar amb el Granollers durant 14 anys, des de 1977 fins al 1993 i mai ha perdut la relació amb el club. El jugador expressava el seu agraïment i a la vegada destacava la feina que han estat fent els membres de l’actual junta i d’altres juntes anteriors i satisfet de veure que la notícia ha corregut i en molts llocs ja li han parlat de la celebració. Es nota que la gent hi vol participar. De fet, el president Nadal deia que s’han enviat més de quatre-centes invitacions i que el diumenge dia 8 de maig s’espera poder tenir el pavelló ple amb 1.800 persones.
Joan Creus, conegut també com a Chichi Creus va començar en l’equip de la seva població natal, el Ripollet, a la Segona Divisió. Després de jugar en d’altres equips va fitxar el 1977 pel Granollers, quan presidia el club Antonio Novoa. El preu de la fitxa va ser de mig milió de pessetes, una xifra força elevada en aquella època.

90 anys canviant d’escenari

Logo dissenyat en motiu del 90 aniversari del club.
 


La pràctica de l’esport del bàsquet començava a Granollers l’any 1932 de la mà de l’atleta barceloní Francesc Lorenzo, que estava vinculat a la nostra ciutat i s’entrenava, els caps de setmana al camp de futbol del carrer de Girona. Alguns atletes que el veien es van sentit atrets pel nou espot i s’hi van afegir. Va ser quan es van formar els primers equips, el del Granollers Esport Club, format per; el de la federació de joves cristians de Catalunya (fejocistes), que s’anomenaven de Sant Esteve; els de l’Agrupació Excursionista i l’equip femení, també vinculat a l’esport club. Casualment, va ser aquest darrer equip el qui va disputar el primer partit, el 6 de març de 1932, amb la UD Sants, perdent pel resultat de 6 a 14.

Després de la Guerra Civil els equips van haver de canviar de nom. Així per exemple l’equip femení formava part de la Sección Femenina de Falange. L’any 1946 es va constituir el Club de Bàsquet Granollers, que va jugar a la pista rosa (pati de l’antiga Unió Liberal), fins al 1948, quan, per les reduïdes dimensions es van veure obligats a anar a jugar al pati de l’Escola Pia. Una fita important va ser l’any 1986 quan el club va disposar per primera vegada d’una seu estable, amb pavelló propi al carrer Girona, encara que en terme municipal de Les Franqueses.

A la segona meitat de la dècada dels anys 1990 el club va passar per una situació econòmica molt difícil, va haver de deixar la categoria d’honor del bàsquet nacional esperant temps millors. Va ser després, el 2002 quan el bàsquet va començar una quarta etapa, marcada de nou pel creixement del club centrada bàsicament en la formació del planter. Com deia l’alcaldessa en tancar la presentació d’aquest dilluns, el Club Bàsquet forma part de la història de la ciutat, que no s’entendria sense ell i els seus valors.


Josep MAS