Escoles velles de Palou en una imatge de 1928

Com es recordarà i tal com vàrem publicar al seu dia, al març de l’any passat, just uns dies abans del confinament a causa del Covid 19, els hereus del matrimoni Celestí Bellera Morera i Rosa Gibernau Riera feien donació del seu arxiu documental i fotogràfic familiar a l’Arxiu municipal de l’Ajuntament de Granollers. L’acte es va fer a la sala de govern de l’Ajuntament amb l’assistència del nét del matrimoni, Ricard Bellera Kirchoff i la seva esposa Sonia Lara i per part de l’Ajuntament l’alcalde, Josep Mayoral i el tinent d’alcalde Albert Camps i la cap de l’Arxiu, Roser Rodríguez, junt amb dos representants de l’institut Celestí Bellera del barri de Can Bassa, de Palou.
La donació va consistir en un conjunt aproximat de 86 plaques de vidre dels anys 1920-1942, més de 350 fotografies fetes per Bellera, que era un bon afeccionat i de tres capses amb diversos documents de la mateixa època, entre els quals hi destaquen diversos certificats administratius de l’escola de Palou, com una llista d’assistència on hi figuren molts noms de conegudes famílies; certificats i proves de dibuix tècnic d’aptitud del matrimoni de quan estudiaven; certificats i correspondència acadèmica i de gestió de l’escola; cartes i postals enviades per alumnes; llibres de la biblioteca escolar de Palou, que suposadament la Rita va guardar i protegir per estar escrits en català. També s’han cedit documents personals del matrimoni, incloses factures de compres. Acompanya a tota aquesta documentació la gravació d’una dotzena d’entrevistes realitzades l’any 2011 a testimonis i exalumnes dels dos mestres. Fira del context local la família ha fet donació a l’arxiu de Granollers d’altres documents, per no existir un arxiu semblant a la població del Maresme on viuen, consistent en documentació relativa al mestre Riera, de Teià, avi de la Rita; d’altres pertanyents a la Gertrudis Riera, mare de la Rita i sogra d’en Celestí, així com de Domingo Gibernau, que es va dedicar a l’exportació de fruites el Maresme a finals del segle XIX, i d’altres famílies.

Ara, l’Arxiu Municipal i el Consell del Poble de Palou han presentat una nova exposició que per primera vegada no es fa a la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament a la plaça de la Porxada i que es pot visitar al Centre Cívic de Palou, a l’edifici de l’ajuntament de l’antic poble, agregat ara a Granollers. La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 31 de gener de l’any vinent està formada per 14 plafons, el primer d’ells amb la informació referent principalment al matrimoni de mestres Bellera-Gibernau i el seu pas per les escoles unitàries de Palou i una quinzena d’imatges procedent de la donació, restaurades per l’Arxiu, en les quals es veuen les antigues escoles de Palou, al passeig del Dr. Fàbregas, la inaugurada el 1932, amb el procés de construcció i la que la va precedir, així com les cases dels mestres, alumnes de diversos anys.
A l’exposició la complementa l’anomenat “Document del mes”, que es pot consultar a través d’Internet a l’Arxiu, i que aquesta vegada consisteix en els plànols de les noves escoles que va dibuixar l’any 1922 el mateix Celestí Bellera, encara que van ser posteriorment modificats, per construir l’escola que s’inauguraria deu anys després.

Els alumnes de les escoles de Palou, al pati, l’any 1936. A la dreta, la font que separava el pati.



L’Exposició, imatge a imatge

La majoria de fotografies que s’exposen van estar fetes o són atribuïdes a Celestí Bellera i d’altres són d’autor desconegut, malgrat que pertanyen a la col·lecció de la família. Recopilem els peus de cada foto, amb l’explicació de les imatges. El símbol (?) indica que la data és aproximada i que no ha pogut estar verificada.

Escoles velles de Palou, 1928 (?) Celestí Bellera amb alumnes i veïns de Palou davant de la façana de les antigues escoles de Palou. Actualment l’espai de l’escola és el centre cívic i la façana dóna a la plaça de la Costura.

Retrat de grup davant de les antigues escoles de Palou, 1928 (?) En una imatge hi surt Celestí Bellera i a l’altra Rita Gibernau. En ambdues fotografies hi ha Gertrudis Riera, mare de Rita, també mestra.

Obres de construcció de les noves escoles, 1931-1932. Rita i Celestí, al carrer del Dr. Fàbregas en l’inici de less obres dels edificis que acollirien el nou grup escolar. Al fons de ela imatge es veuen els arbres que hi havia a la carretera del Masnou

Retrat familiar. La mestra Rita Gibernau, 1934-1935, assegura a la font del pati de les escoles noves, amb el seu fill Manel i una dona que podria ser la Lola, neboda d’en Celestí, que va viure amb ells durant uns anys.

Les cases dels mestres de Palou, 1932 ? La nova llar disposava d’energia elèctrica. La família Bellera Gibernau van estrenar vaixella, un bufet, cadires, dos balancins i van organitzar un galliner a la part del darrere de la casa.

Les escoles noves de Palou, any 1932, situades al passeig del Dr. Fàbregas es van inaugurar el 8 de setembre de 1932, amb l’assistència d’autoritats, entre d’altres el rector de la Universitat de Barcelona i president del Consell de Cultura de  la Generalitat, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Granollers i l’inspector de Primera Ensenyança.

Danses a l’aire lliure, 1935 (?) Possiblement alumnes al pati de les escoles. A la casa de l’esquerra hi hauria l’Ajuntament i les antigues escoles i la fotografia podria ser feta des del balcó de les cases dels mestres.

La classe de les nenes, assegudes als pupitres. Al fons, vestida de negre, la mestra Rita Gibernau.

Família Bellera-Gibernau, abril de 1936. Celestí i Rita amb el seu fill Manel, nascut el 30-4-1030, davant la seva llar, la casa dels mestres que ells van estrenar.

Retrats d’alumnes dels anys 20, una de les fotografies, d’abril de 1928

Alumnes al pati, 1936. A la dreta de foto es veu la font que separava el pati en dues parts.

Església de Sant Julià de Palou, anys 30. Vista de la rectoria, l’església i el cementiri, situats al final del passeig del Dr. Fàbregas.

Imatges d’alumnes dels anys 30, una de 1931 i la segona, de l’1 d’abril de 1932.

En aquesta ocasió, l’Arxiu no ha editat l’habitual full de sala amb la reproducció del text del panell explicatiu i imatges de l’exposició, tanmateix com tampoc la postal en edició facsímil, ja que es tracta d’una mostra extraordinària. Malgrat això es pot obtenir el targetó en el que es reprodueix una vista de la façana de les escoles velles, de l’any 1928.
Quan es clausuri l’exposició ocuparan el seu lloc les fotografies sobre Palou que ara s’exposen a l’Ajuntament, pertanyents a la col·lecció de Salvador Llobet, cedida igualment a l’Arxiu.

Josep MAS