La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha participat aquest dijous a la tarda en l’homenatge a l’alpinista de Parets del Vallès Sergi Mingote, que s’ha celebrat al CAR de Sant Cugat. Un acte emotiu, organitzat conjuntament per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i Onat Foundation, que ha servit per recordar la trajectòria esportiva i vital de Mingote, mort el gener passat quan intentava fer el cim del K2.

Unes 150 persones, entre familiars i amics de Sergi Mingote, a banda de personalitats del món polític i social del país, han participat en un acte amè i senzill on s’han alternat converses i anècdotes entre persones que el van conèixer, documents visuals que resumien les gestes, anècdotes i projectes en què va participar l’alpinista, i l’espectacle de dansa ‘Totes’ interpretat, entre d’altres, per la seva filla Júlia.

Les paraules ‘Somia gran’ han presidit l’homenatge el dia que es complien 8 mesos exactes de la mort d’un dels millors alpinistes que ha tingut el nostre país i reconegut a nivell internacional, tant per la seva activitat a la muntanya com pels seus projectes solidaris. Anna Caula ha destacat que «la d’avui és una celebració de vida i de compartir experiències» i ha afegit que trajectòries com la de Sergi Mingote reflecteixen «el segell propi» de l’esport català, on la solidaritat juga un paper molt important. Per la seva banda, Jordi Merino, president de la FEEC, reconeixia que «en Sergi t’arrossegava cap als seus projectes, no podies dir-li que no» i subratllava els «valors de la cultura i l’esport» que representava l’alpinista.

Durant l’acte, els assistents han conegut detalls de la personalitat i els valors humans de Sergi Mingote, a través de les converses del periodista Xavi Valls, amic personal de l’esportista, amb Merino i la nutricionista del CAR de Sant Cugat; amb alguns membres de l’entitat Apindep amb qui va fer un trekking inclusiu a l’Everest; amb els pares d’un nen protagonista del projecte solidari ‘La lluita d’Arnau ‘ i amb els alpinistes Tamara Lunger i Oswald Rodrigo, amb qui Mingote va coincidir al K2.

Per cloure l’acte, l’esposa de l’alpinista, Miriam Roset, ha agraït amb emoció «l’estima i el suport» que rep la família de la gent que el coneixia i compartia la seva vitalitat. «Ens has deixat un record tan intens que et trobem arreu», ha conclòs.

Entre la resta d’autoritats presents en l’acte, destaca la presència de Salvador Illa, cap de l’oposició del Parlament de Catalunya; el director del CAR, Ramon Terrassa; els alcaldes de Granollers, Mollet del Vallès i Les Franqueses del Vallès, Josep Mayoral, Josep Monràs i Francesc Colomé; el regidor d’Esports de Sant Cugat, Francesc Carol; el regidor de Seguretat Ciutadana de Parets, Francesc de la Torre; la secretària d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut, Meritxell Budó; l’exsecretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el president de la UFEC, Gerard Esteva, entre d’altres.

Referent per les gestes esportives i la solidaritat

Sergi Mingote va perdre la vida el passat 16 de gener en un accident quan intentava ascendir al K2, en el marc d’una expedició que volia fer història coronant aquest cim en època hivernal, cosa que mai ningú havia aconseguit fins aquell moment.

Es tractava d’un altre repte esportiu gegant que s’havia marcat l’alpinista de Parets del Vallès, població de la qual va ser alcalde i regidor. La seva trajectòria esportiva inclou diverses ascensions a l’Everest, el sostre del món; l’ascens al K2 i al Broad Peak en només set dies el 2018 o el repte esportiu i solidari 3x2x8.000 Solidary Project, on va coronar 6 dels 14 grans cims del món en tan sols un any i dos dies, culminat l’estiu del 2019, difonent alhora la tasca de diverses associacions que treballen perquè les persones amb altres capacitats puguin assolir també fites esportives.

Això va ser l’inici del seu projecte ‘14X1000 Catalonia Project’ en 1.000 dies, on s’havia proposat pujar els 14 vuitmils sense oxigen artificial en aquest període mentre promovia internacionalment la candidatura olímpica d’hivern Pirineus-Barcelona 2030. El projecte, a més, donava la possibilitat a l’equip mèdic del CAR de Sant Cugat d’obtenir noves dades sobre rendiment i alçada, que servien de referència per aplicar paràmetres d’entrenaments amb dèficit d’oxigen als esports de resistència.

Els plans de Mingote es van veure afectats per la crisi del coronavirus, que l’obligaren a cancel·lar les expedicions de l’estiu del 2020, moment en què va culminar un nou repte, l’Olympic Route PIRIBCN2030, en què va donar a conèixer la candidatura Pirineus-Barcelona 2030 recorrent Europa en bicicleta durant 48 dies i al llarg de 7.000 quilòmetres, passant per 20 cims.  

Fora de les muntanyes, Sergi Mingote va exercir com a president d’ONAT Foundation, una fundació que té com a objectiu la inclusió mitjançant l’esport i organitzadora, conjuntament amb la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, dels Premis Inclusius de l’Esport Català. D’aquesta manera, posava en pràctica el seu activisme solidari i donava suport a entitats de caràcter social com Apindep, Rodamunt, Be Artsy i la Fundació Catalana de la síndrome de Williams, entre d’altres.