Els grallers dels Rajolers van brodar la seva interpretació de les músiques dels balls de la festa. Josep Mas

La Festa Major de blancs i blaus ja està en marxa. Aquest dissabte començava el programa excepcional d’aquest any, adaptat a les circumstàncies que estem vivint i que ha obligat a modificar la programació que ja és tradicional. Un dels actes que inclou el programa de cada estiu és el Toc d’inici, que enguany ha vist canviat el seu escenari per l’espai condicionat a les instal·lacions de Roca Umbert. Amb una ocupació de més de tres quartes parts de l’aforament reservat començava la sessió musical amb l’entrada dels vuit membres del grup de Grallers dels Rajolers al so de la música de La festa Major de La Trinca. La presentadora de l’actuació, Gemma, membre del grup que actuaria en segon lloc va anar explicant als assistents l’origen de les diferents peces. Tal com deia al començament, l’origen de la Festa Major tal com la coneixem ara, data del 1897 quan dos rajolers de la llavors vila de Granollers, en Rayo i el Mainou van fer per veure qui era més ràpid en fer les seves peces i la cosa va ser seguida per un grup de vilatans que es va posar un mocador al coll per distingir el seu artesà preferit. L’anècdota va ser aprofitada per un grup de joves, ara «fòssils» com alguns ja s’anomenen, per revifar una festa major que gairebé no existia. Amb tot era imprescindible un àmbit que no pot faltar en qualsevol festa, el musical i de mica en mica s’ha anat creant i ampliant any rere any la banda sonora de la Festa Major de Granollers, una de les més populars de Catalunya.
Durant alguns anys, la festa començava amb un acte organitzat per la colla dels Blancs, el despertar de la Cuca. I d’aquesta manera, amb la seva música va començar l’actuació dels grallers. Com no podia ser menys, aviat van reaccionar els de la colla dels Blaus i van organitzar la seva nit blava a la plaça de l’Església i d’allà en va sortir el sant Blau. Els que el porten en processó ballaven el Ball de botes, la segona interpretació dels grallers. L’any 2002 apareixia un nou element de la festa, en forma de gralla, una. bèstia de foc anomenada la Guspira, que no podia ser menys i tenir la seva música. Una tradició que si no s’havia perdut faltava poc, era el ball de bastons i els Blaus el van voler reinventar. En aquest moment es vivia un moment d’especial emoció. La presentadora dirigia unes breus i emotives paraules a la bastonera Úrsula Gontán, «allà on siguis, la ballarem juntes». Malauradament la, Úrsula ens deixava aquest estiu, després d’una llarga malaltia, quan tot just amb 20 anys començava la seva joventut.
Continuant amb aquest viatge en el temps de la festa major, s’explicava com el divendres de la festa de l’any 1986, en acabar el Correfoc va entrar a la plaça una màquina del servei de neteja dels carrers ruixant a tota la gent. Havia començat el primer Correaigua dels Blancs. Per polèmica la que van muntar els dels Blaus quan el 1983 van anunciar que farien una nit de Toros embolats. Es van mobilitzar fins i tot grups contraris a maltractament animal. La sorpresa va ser quan van aparèixer tres figures amb rodes i que naturalment tenen la seva pròpia música, el Gambito valiente. Aquí els grallers van deixar les peces pròpies de cada colla per fer un popurri, el Toc de castells, L’entrada a plaça, El rei de França i el ball de dimonis de Massalfassar.
L’abril de 1982 durant el 9è Cicle de Teatre es retia homenatge a Gregori Resina.

En un moment dinat va aparèixer «volant» en tirolina un colom que portava una màscara veneciana de color negre. Aquella figura s’havia construït només per aquell acte, però l’any 1988 els geganters van recuperar la figura i conseqüentment el Ball del Colom. Una altra interpretació dels grallers ha estat el Ball final del Drac. Habitualment es toca i balla en acabar el Correfoc, quan surt el Drac de Granollers per tancar les nits de la Festa Major. Va seguir a la interpretació del Ball del Drac petit, que forma part de la festa des del 2001. Un dels balls més esperats de la festa és el que ballen el darrer dijous d’agost els quatre gegants de la ciutat, en Cosme i la Damiana, l’esteve i la Plàcida, l’anomenat Ball de Giravoltes, quan dos representants de les colles posen al coll dels gegants els mocadors dels seus colors. I per bé que molts encara continuarien la festa, amb més d’una setmana de gresca ja n’hi ha prou i el diumenge tothom està expectant esperant que en Pep Callau, un personatge que ja forma part de la festa, presentador de molts dels actes, sobretot els de competició, surti al balcó i llegeixi la proclamació de la colla guanyadora, per acabar com acabaven els grallers aquest dissabte la seva actuació, amb la Guimbada, per deixar l’escenari tal com havien entrat, amb la música de la Trinca i la seva Festa Major.

La segona part del Toc d’inici va estar a càrrec del grup Grallers de Granollers D.O. (Denominació d’Origen) Aquest trio acompanya habitualment al Colom i el seu repertori ha estat basat en diversos cercaviles dels gegants de Catalunya i d’altres indrets d’Espanya. Entre d’altres hem pogut escoltar un pasdoble valencià, una Americana, havanera sense lletra; la Polca del Tio Bartolo, que de fet és una Masurca, el Pasdoble de Mataró, el Ball de cintes i bastons de La Garriga, diverses peces de València o del País Basc.

Ramon Parellada i la seva filla Maria Antònia contemplen el dibuix que Pallàs ha dedicat als 250 de la Fonda Europa.Francesc Pallàs i la seva aportació a la festa

Des de fa ja deu anys el popular Francesc Pallàs ofereix la seva visió de la Festa Major, de la qual forma part com a membre del grup dels Fossils de la colla blava. Enguany torna a la sala Espai tranquil de Can Barbany, al carrer Clavé l’exposició dels seus dibuixos sota el títol de Personatges de la Festa Major. Es pot visitar fins al pròxim 18 de setembre. Tanmateix els seus dibuixos es poden veure als aparadors de vint-i-tres establiments repartits per tota la ciutat.
La inauguració es va fer divendres passat. En Pallàs va presentar els seus personatges i va comptar amb la presència del propietari de l’establiment Amadeu Barbany i el parlament d’en Ramon Parellada, acompanyat de la seva filla Maria Antònia, a qui els va regalar un dibuix seu dela Fonda Europa que enguany compleix 250 anys de la seva fundació. També hi estava present l’alcalde Josep Mayoral, amb la tinent d’alcalde Alba Barnusell. Pallàs va sorprendre l’alcalde amb el regal d’una foto seva quan jugava amb l’equip de l’escola Sant Josep dels escolapis i feia de porter.
L’exposició va unida a diverses celebracions que durant l’any han tingut o tindran lloc a la ciutat i en record de persones que recentment ens han deixat. Enguany ha escrit el que ha anomenat Poesia del 10è aniversari, dedicada als difunts del Covid’19 i als sanitaris que lluiten cada dia. La transcrivim escrita en el seu format original en forma de prosa:
«250 anys de la Fonda Europa anirem a celebrar, i després els 126 de Can Barbany, més tard els 120 de la ferreteria Canal i els 71 de l’Òptica Rius, també els 44 del Jardinet i els 41 de l’Hotel Iris, anirem a fer festa amb els Xics i els seus 30 anys i després d’aplaudir-los farem el concurs de peix blau i bacallà que en farà 25.
Tot seguit celebrarem els 21 anys de RAC 1 i els 30 anys del nostre estimat pallasso en Pep Callau, que ens ajudarà a festejar a nivell esportiu els 108 anys de l’E.C. Granollers, els 65 del C.A. Vallès i els 44 anys de la Penya Barcelonista de Granollers, A més donarem les gràcies als 40 anys de retransmissions esportives de Ràdio Granollers.
I per acabar, no ens oblidarem dels 5 anys que ja fa de la mort de Johan i del traspàs del Maradona i de tota la gent que ens ha deixat: en Sergi Mingote, el Jordi Capella, el Jordi Grau, el Blas Zafra, el Pepe, el Fermín Gutiérrez i un record molt especial pel nostre gran Josep Bober, el rapsode del Vallès»
.

Pedalada solidària amb el Xiprer

L’Associació Granollers Pedala, que promou la ciclomobilitat urbana a l’àrea inclosa en els municipis de Granollers, Canovelles i Les Franqueses ha celebrat aquest diumenge al matí la seva Pedalada Solidària de Festa Major, en la que hi podien participar ciclistes a partir dels 8 anys, els menors acompanyats d’un adult i que tenia per missió recollir aportacions solidàries destinades íntegrament a la compra de cistelles de productes frescos, agroecològics i de proximitat per al menjador social del Xipres i ha comptat amb la col·laboració de La Magrana Vallesana.
Els ciclistes s’han concentrat a partir de les 9 del matí a la plaça de la Corona per fer seguidament el seu recorregut festiu. En el moment de redactar aquesta informació es desconeixia el valor del recaptat.

Josep MAS

Els participants a la Pedalada que organitza Granollers Pedala, concentrats el matí del diumenge a la plaça de la Corona. Josep Mas