L’alcalde Josep Mayoral i les regidores Maria Villegas, de cultura i Pietat Sanjuán de Roca Umbert, durant la presentació del programa. Josep Mas

“Per sort podem dir que hem pogut fer una programació intensa i molt potent” D’aquesta manera començava la regidora de Cultura, Maria Villegas la presentació aquesta setmana a la nau BV1 de Roca Umbert de la programació cultural prevista pels mesos d’estiu de juny i juliol, amb el lema Segueix la cultura aquest estiu! El programa àmpliament detallat en el fulletó desplegable que es pot trobar a les dependències municipals, ofereix més d’un centenar d’actes, englobats en una programació conjunta dels equipaments culturals de la ciutat, pels quals s’han oferit més de dotze mil entrades, malgrat que tots siguin gratuïts, ja que cal fer la reserva prèvia per raons per tothom conegudes.

La presentació va anar a càrrec també de la regidora de Roca Umbert, Pietat Sanjuán i l’alcalde Josep Mayoral. Per elaborar la programació, el departament de cultura de l’Ajuntament ha tingut en compte la diversitat de públic que podrà assistir als actes i també els diversos espais escènics on se celebraran. L’alcalde Mayoral remarcava cinc punts essencials d’aquesta programació, primer que es tracta d’un programa participatiu en quina preparació ha intervingut molta gent. S’ha procurat que sigui un programa plural i que atengui a la diversitat del públic. Tanmateix, la proximitat, “donant feina” a persones que estan fent la seva creació artística a la ciutat, en el mateix recinte de Roca Umbert o a fora. S’han buscat activitats que resultin atractuives i que siguin de qualitat i la necessitat d’una vocació de voluntat de treballar en xarxa. En resum, deia Mayoral, es tracta “d’una oferta que exposa la vitalitat d’aquesta ciutat”. Pietat Sanjuán, com a responsable de l’espai de Roca Umbert, on es faran moltes de les activitats d’aquests dos mesos, dins el programa “Obert x Vacances” recordava que malgrat que ens trobem en una situació molt més esperançadora que l’any passat per aquestes dates, cal no abaixar la guàrdia i respectar totes les mesures de precaució i prevenció. Diversos dies de la setmana comptaran amb una programació podríem dir-ne temàtica. D’aquesta manera els dimecres estaran dedicats al pensament. El cicle de diàlegs Gandulegem versarà sobre feminisme, treball comunitari i ecologia. Els dijous estaran dedicats a la música, amb diversos concerts. Divendres serà el dia del moviment, amb performances o espectacles de dansa. Dissabte serà el dia dedicat al cinema, amb sessions com la Nit de curtmetratges fantàstics i de terror. Algunes de les activitats dels diumenges estaran a càrrec del Teatre Auditori, entre elles el concert de l’Orquestra de Camba de Granollers o la representació teatral Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas, una particular versió de la companyia Obskené sobre l’obra de Lope de Vega. El programa complert es pot consultar també per Internet a granollers.cat/segueixcultura, on també es poden reservar les entrades.

 Cinemafreshhh, Opera Aperta, Lletra Estesa, Musik N Viu…

Els diferents centres cívics dels barris de la ciutat oferiran la seva programació familiar, amb el cicle musical Nits d’Estiu, el Diverestiu i diversos cursos per fer en temps d’estiu. El festival de Cinema a la Fresca Cinemafreshhh oferirà la seva programació els dimarts, organitzada pel Cineclub de l’Associació Cultural, el col·lectiu Fantàstic i el cinema Edison. Aquest festival s’ubica des del 2013 al parc Torras Villà i la novetat d’enguany és que també arribarà als centres cívics, amb una oferta de pel·lícules escollides a través de votació popular. Opera Aperta arriba a la seva segona edició. Es tracta del festival d’art i paraula, produït pel Museu. Partint d’una obra del fons d’art del mateix museu es faran quatre jornades de debat i pensament. Aquest any l’obra escollida és un retrat de dona fet per Antoni Caba, al segle XIXè i ens convida a reflexionar sobre els límits i l’abast del concepte persona. El cicle de lletres i art Lletra Estesa, a proposta de les biblioteques de Granollers ofereixen tres espectacles en els quals la música acompanya la poesia de diversos autors. Aquest any canvia el seu escenari habitual del terrat de Can Pedrals per la Sala Tarafa, al carrer de Corró. Per la seva part, Musik N Viu, el festival de música en directe que l’any passat va haver de suspendre’s, oferirà la seva programació als parcs Torras Villa, Ponent i Firal. Durant l’estiu continuaran obertes les exposicions que ofereixen els dos museus, el del carrer Clavé i La Tela, l’Arxiu Municipal, a la planta baixa de l’Ajuntament, les biblioteques de Can Pedrals i Roca Umbert, això com d’altres espais d’aquesta antiga fàbrica tèxtil.

També des de mitjans d’aquest mes de juny es podrà contemplar el mural que estan realitzant l’artista francès Louis Lambert i La Quiosca a la plaça de la Llibertat, en el marc del projecte Murs que parlen. D’altra banda, Jofre Oliveras farà a començament de juliol un nou mural a Roca Umbert.

La favorable evolució de la pandèmia, amb una població cada vegada més protegida gràcies a les vacunes, fa veure amb optimisme que contràriament al que va passar l’any passat la vida cultural torni al carrer aquest estiu, amb l’esperança que, si no del tot, un més més tard d’aquesta programació de juliol, puguem començar a anar normalitzant una Festa Major com tots desitgem.

Josep MAS