Fotografia on es veuen les mans originals. La fotografia  és del 19 de maig de 1968, l’autor és Postius i el fons és de l’Arxiu Municipal de Granollers.

Durant aquests mesos de pandèmia, on els gegants no han pogut dansar pels carrers i places de Granollers, s’ha aprofitat per iniciar un intens procés de restauració dels quatre gegants de la ciutat, segons han informat avui els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers. L’encarregat de fer aquesta restauració ha estat el taller d’Aitor Calleja, a Marcaláin (Navarra). Les quatre figures han passat més de sis mesos en terres navarreses per afrontar la restauració més important que se’ls hi ha fet en les últimes tres dècades.

Els gegants Vells (Cosme i Damiana, 1963), construïts amb la tècnica de cartró pedra, es trobaven en mal estat de conservació intern, sota capes de diferents materials, fruit d’intervencions anteriors. Materials incompatibles amb el cartró. En el taller navarrès han decapat els bustos i les mans dels gegants Vells, retirant altres materials i policromia per arribar a la capa original de cartró i recuperar així faccions i detalls que els gegants havien perdut.

En el cas dels Grossos (Esteve i Plàcida, 1968), construïts amb fibra de vidre i polièster, se’ls ha fet un decapat complet de policromia i s’ha aprofitat per corregir algunes imperfeccions en el rostre. Segurament la notícia més important és la recuperació de les mans originals de l’Esteve i la Plàcida; unes mans molt singulars que havien portat des de la seva estrena fins a l’any 1987, on se’ls va fer l’última restauració i se’ls hi van incorporar unes de noves.

Les mans antigues es van conservar i han estat custodiades pels geganters de la ciutat. «De fet, la intenció era recuperar-les l’any 2018 coincidint amb el 50è aniversari dels gegants i amb l’estrena dels nous vestits, però el temps i el pressupost van fer que aquest projecte quedés guardat en un calaix, fins avui», expliquen els Amics dels Gegants.

En el taller de Marcaláin han tret totes les capes malmeses de materials de les mans originals i han adaptat els canells perquè puguin encaixar a la perfecció amb els braços que tenen actualment els gegants, mantenint una posició similar a la que portaven l’any 1968.

Ara, després d’aquesta tasca de restauració, cal veure quan en podran gaudir els ciutadans de Granollers. Els Amics dels Gegants avancen que s’haurà d’esperar fins a mitjans de maig, coincidint amb la programació alternativa de les Festes de l’Ascensió, per poder veure la nova imatge dels gegants. Els geganters de la ciutat ja treballen amb l’objectiu que els gegants puguin ser presents durant la setmana de l’Ascensió tot i les restriccions sanitàries.