Festa al carrer Anselm Clavé, 1927. Donació de Pere Diumaró.

Cada any, més o menys per aquesta època, l’Ajuntament de Granollers organitza un acte institucional, per agrair públicament la donació o sessió durant l’any anterior d’algun tipus de documentació, siguin fotografies, plànols, pel·lícules, impresos i documents de tota mena, per part de particulars o entitats, generalment de la ciutat. Enguany aquest acte que normalment acaba amb l’obsequi a tots els assistents amb una litografia feta per un artista local i la fotografia de grup al peu de l’escala de l’Ajuntament, s’ha hagut d’ajornar a causa de la situació epidemiològica actual. Val a dir que el nombre de col·laboradors va estar tan sols de tres menys que l’any anterior, 2019, minvant, això si el nombre de documents aportats.

Les noves incorporacions de l’Arxiu que formaran part del seu fons i que a partir d’ara estaran a disposició dels ciutadans que ho desitgin, van estar l’any 2020 de trenta-tres, 31 procedents de particulars i dues d’entitats, el Teatre de Ponent i el grup polític Junts per Granollers. Del total d’ingressos, 18 han estat donacions i 15, cessions.

El tipus de documents donats o cedits (els que se’n fa còpia i es totnen al seu propietari) es concreta en 369 documents icònics (144 fotografies en paper, 140 fotografies digitalitzades, 12 pel·lícules i 73 postals), 3,27 metres de documents textuals (manuscrits, mecanografiats i impresos) i 12 documents textuals digitalitzats.
Aquesta documentació està datada entre els anys 1831 i 2017 i tal com han indicat des del mateix Arxiu, inclou imatges antigues de la ciutat, del Centre Catòlic, la torre Pinós, el pont del Congost, el casal del Jove, el teatre de Ponent, els jardins del pavelló d’esports i del carrer Girona…), litografies de Jordi Benito, activitats i festes de diferents anys (balls, festa dels cambrers, trobada de corals infantils, desfilada de l’Ascensió…), certificats de baptisme i matrimoni, recordatoris de comunió, revistes (Vallès, Asociación Cultural de Antiguos Alumnos de Segunda Enseñanza, Granollers Comunidad Cristiana…), impresos de caràcter cultural, reivindicatiu, polític, sindical i feminista; fotos d’establiments ja desapareguts (confiteria La Palma, impremta Cucurella, casa Bassa…), documents de venda, escriptures, capítols matrimonials i pel·lícules, entre d’altres.

Festa dels cambrers. Donació Dolors Ventura


Les persones que van donar o cedir documentació durant el 2020 són: Albert Granado Pagès, Anna Maria Moreno Cros, Elisabet Jutglà Salvadó, Francesca Guàrdia Puntí, Gabriel Montagud Galán, Isabel Balcells Aleu, Ismael Barroso Pérez, Joan Ventura Taulats, Jordi Allan Puig Cusiné, Jordi Saurí Conejero, José Domínguez Delgado, Josep Costa Sitjà, Josep Maria Farnés Sararols, Josep Anton Ferrer Illa, Josep Serramià Viaplana, Matilde Martínez Sallès, Maria Asunción Armentia López de Suso, Maria Assumpció Reverter Vives, Maria Dolors Duran i Montserrat, Maria Dolors Ventura i Estrada, Marta Ferrer Guàrdia, Miquel Riera Piferrer, Montserrat Esteban Soteras, Montserrat Lorente Oliver, Montserrat Sol Prades, Núria Pregona Tubau, Paco Monja Peña, Pere Diumaró Pou, Salvador Teixidó González, Teresa Garrell Traveria, Francina Gómez Ars en nom del Teatre de Ponent i Aleix Agustí Canals en nom del Grup Municipal Junts per Granollers.
Tant de bo que l’acte d’agraïment a totes aquestes persones es pugui fer públicament i com hem après a dir ara, de forma presencial, juntament amb els nous col·laboradors que facin les seves aportacions enguany.

Josep MAS