La Porxada transformada en envelat amb un espectacle de llum i so. Josep Mas

Aquest dimarts, a les vuit del vespre, el patge Gregori, acompanyat del seu company Picarol, donaven el tret de sortida a les festes de Nadal, des del balcó de l’ajuntament, amb l’encesa de la il·luminació de la Porxada i dels carrers del centre de la ciutat. Abans i a la sala de plens del mateix ajuntament s’havia presentat la campanya Encenem el Nadal. La presentació amb la sala, amb aforament reduït, va anar a càrrec de la tinent d’alcalde Alba Barnusell i les regidores Gemma Giménez i Maria Villegas, de promoció econòmica i cultura, respectivament.

Enguany, amb un programa més que restringit per les causes per tothom conegudes, la campanya pretén fer dotat a les persones, el comerç local, la cultura i la restauració, sectors especialment damnificats per les restriccions que hem patit fins ara.
Referent a la part econòmica, les principals activitats versaran en els mercats com el que des d’aquest cap de setmana i fins al dia abans de Nadal hi ha a la plaça de la Porxada a la de l’Església, amb la venda de figures del pessebre i ornaments de Nadal. Més endavant, passat el pont de la Puríssima, des del dia 11 s’obrirà el mercat de productes d’artesania que habitualment s’havia instal·lat sota la Porxada i que enguany s’ubicarà a la plaça Barangé, on es preveuen 27 punts de venda. El tercer «mercat» nadalenc s’ubicarà com es ve fet els darrers anys al recinte de Roca Umbert. Es tracta de DFctory, el punt de trobada dels petits creadors emergents que es dediquen a la venda de productes propis de decoració, joieria, roba i diferents complements.
Segons indicava la regidora, els mercats d’enguany seran el punt de partida d’un nou model transformat dels mercats nadalencs a la ciutat. Òbviament es tindran en compte les mesures que marquen les autoritats sanitàries, referents la seguretat i la higiene tant de comerciants com de compradors. L’ambient exterior comptarà amb el fil musical que també potenciarà els artistes locals. Tanmateix la regidora agraïa públicament l’esforç que estan fent els comerciants en moments de crisi per continuar col·laborant amb la il·luminació dels carrers, que a la fi és un altre element d’atracció dels clients.

La regidora de cultura llegia la seva presentació dels actes previstos fins a Reis, centrats bàsicament amb l’arribada i actuació del patge Gregori i els seus ajudants en Picarol i els gregorins i gregorines, sense especificar si enguany es podran fer les visites a les escoles. Des del dia dels Innocents, fins a la nit de Reis el campament reial estarà de nou a Roca Umbert en formar de Pessebre vivent. Per poder-lo visitar s’haurà de demanar visita prèvia com a seguretat per evitar aglomeracions. La cavalcada enguany serà retransmesa per televisió. Els tres espais on se centralitzaran els actes nadalencs, a la Porxada, la plaça Barangé i de Pau Casals i Roca Umbert seran els escenaris de les diverses actuacions que s’aniran anunciant prèviament.

Tancava la presentació l’alcalde, Josep Mayoral, reafirmant que ens trobem en una nova etapa de la celebració del Nadal a Granollers desprès que la ciutat hagi estat pràcticament aturada durant aquests mesos, declarant estar emocionat per la feina que s’ha fet per poder celebrar aquestes festes, un Nadal que serà encara mes granollerí.
En la seva participació en la presentació de les festes, Mayoral destacava tres aspectes tradicionals que són especialment esperats pels conciutadans, el pessebre, l’exposició de l’Arxiu i el calendari. El pessebre, com no podia ser d’altra manera, obra de l’artista local Ramon Aumedes reprodueix l’edifici històric de l’Hospital, un edifici i la institució que enguany hem mirat més, com a petita manera de reconèixer i agrair a tots els professionals la seva gran feina feta aquests mesos tan difícils. El pessebre és una reposició, ja que va ser realitzat per una edició anterior, encara que ara incorpora dins seu una sèrie de fotografies obra de la fotoperiodista Griseda Escrigas que mostren la feina dels sanitaris a Urgències. L’alcalde demanava prudència a tots i viure amb responsabilitat aquestes grans festes, amb la convicció que podrem escriure el nostre futur.
Pel que fa al calendari, la novetat d’aquest any és que s’ha optat per reproduir dotze «mirades de la ciutat» de fotògrafs locals, reservant altres dotze autors per l’any vinent.


El pessebre institucional, dedicat als sanitaris, amb l’edifici històric de l’Hospital. Josep MasLa Porxada convertida en envelat

La Porxada, com no podia ser d’altra manera és el centre de les activitats de Nadal. El patge Gregori encenia el Nadal des del balcó i s’encenien els llums de la Porxada i els carrers. El nostre edifici emblemàtic ha estat convertit en un immens envelat per obra de l’artista local Josep Fernández Margalef i música de Pol Aumedes. La decoració recorda les antigues persianes que l’envoltaven i s’ha pensat per ser vista des de fora. S’encendrà i deixarà escoltar la seva música cada dia de sis de la tarda a nou del vespre fins al dimecres 6 de gener.
Roca Umbert també tindrà una instal·lació lumínica que es podrà veure del dia 18 al 22, creada per Xevi Bayona. A més, cada vespre a les 19 h, al voltant de la instal·lació es farà Busquem la llum», una performance de circ i moviment a càrrec de Maria López Ulldemolins i música en directe amb l’acordionista Marianna Arbia.

El foc també servirà per donar llum a aquest Nadal, amb novetats com les campanades dels Ignorats, que ens convoquen als balcons i terrats el 31 de desembre a les dotze de la mitjanit per escoltar les campanades de Cap d’Any en directe, i la nit més màgica de l’any, la del 5 de gener, en què el foc i la llum faran que a les nou del vespre mirem el cel i ens preparem per anar a dormir abans no arribin el Reid d’Orient.
També des de l’Ajuntament es demana que els granollerins il·luminem balcons, finestres, entrades, terrats… perquè el llum brilli més que mai a la ciutat.

Una àmplia programació musical

Les escoles de música de la ciutat i els diferents equipaments musicals programen per aquestes festes diversos concerts i espectacles. Les primeres actuacions tindran lloc els divendres vinents 11 i 18 de desembre a les sis de la tarda a la plaça Pau Casals, amb concerts per part de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Ma Ruera.

La societat coral Amics de la Unió ha previst un ampli programa. El dia 11, a les vuit del vespre presentarà Denominació d’Origen, al Teatre Auditori, un concert amb cançons de Lluís Llach, Txarango, Sopa de Cabra o Rosalía. El mateix cor, juntament amb el grup vocal Sound 8, oferiran un concert el diumenge dia 13 de desembre a les 12 del migdia a la plaça Pau Casals, i presentaran un espectacle per a tots els públics de música moderna amb versions de grups com Txarango, Sopa de Cabra, Roba Estesa o Lluís Llach.
Els cors infantils Allegro i Petits cantors oferiran un repertori de nadales el dijous 17 a les sis de la tarda, a la Plaça Pau Casals.


El patge Gregori i el seu ajudant Picarol, amb mascareta, van donar inici a les festes de Nadal. Josep Mas

El Cor Veus Amics de la Unió i l’arpista Esther Pinyol presentaran A Ceremony of carols, un concert amb un repertori d’èpoques diverses amb l’obra final A Ceremony of Carols de Benjamin Britten i el 10 de gener, a les sis de la tarda, el Cor de Cambra culminarà la seva actuació amb la interpretació del Messies de Händel, arranjat per a orgue, a la Parròquia de Sant Esteve.

L’Escola de Música d’ART-9 celebra el seu 40è aniversari i el dilluns 14 de desembre, a les sis de la tarda presentarà a la plaça Pau Casals el treball que la Coral Infantil han estat preparant a les classes en línia primer trimestre del curs.
Finalment, dimecres dia 23, a les cinc ella tarda, hi haurà la tradicional cantada de nadales, enguany «on line» de les AFA/AMPA de les escoles de la ciutat.

La companyia Milnotes presentarà El gran llibre de Nadal, al Llevant Teatre els dies 12 i 13 de desembre. El trio de guitarra, violoncel i saxo Cordes del Sud oferirà un concert el 12 de desembre a les sis de la tarda a la Plaça Pau Casals, on també tindrà lloc el concert amb Crazy Rockets, un grup local, que interpretarà hits dels 60, 70 i 80 el 19 de desembre a les sis de la tarda. El 21 de desembre serà el torn dels Christmas Trio que oferiran un repertori especial de nadales, clàssics del jazz i del pop a les sis de la tarda. Per últim, el 28 de desembre a les sis de la tarda serà el torn del Duo Tonàllics que presentaran un projecte de ball i concert folk i el 30 de desembre a la mateixa hora acomiadarem el 2020, a aquest espai amb Bucòlic.

L’Espai exterior de Roca Umbert també serà espai de concerts. D’una banda hi haurà concert el 19 de desembre a les 12 del migdia amb Irieix, un grup granollerí que presentarà el seu nou disc Notes de Veu i el 20 de desembre a la mateixa hora, KM0 Jazz Quartet, oferirà les versions fresques i actuals dels estàndards del songbook americà.
Per tots els actes cal reservar les entrades a la pàgina web de granollers,cat/nadal, a partir d’aquest mateix divendres.

El patge Gregori i els seus gregorins ja vigilen la mainada

Com es va poder veure els qui dimarts estaven a la plaça de la Porxada o veient-lo per Instagram, el patge Gregori i els seus ajudants ja volten per Granollers i els pobles del voltant, prenent nota de com s’estan portant de bé els més petits que estan donant un gran exemple a molt de grans amb la seva actitud responsable davant la pandèmia que ens martiritza. Per això conviden a tots els nens i nenes a visitar el campament reial, el centre d’operacions on preparen la nit més màgica de l’any. Excepcionalment aquest any, el Patge Gregori, en Picarol i tots els gregorins i gregorines també han hagut d’adoptar mesures de seguretat i per aquest motiu aquest any el campament durarà més dies i es preparen visites guiades per a grups reduïts on la mainada podrà passejar pels racons del campament i veure les tendes dels reis, les carrosses, escalfar-se a la foguera i conèixer la feina que fan els patges. Es podrà visitar els dies 28,29 i 30 de desembre i del 2 al 5 de gener de 4’30 a 8’30 de la tarda i el dia 5 de gener també al matí, de 10 a 2. Sempre reservant l’entrada.

Els patges no visitaran els barris però…

Els patges no poden visitar els casals i els diferents barris de la ciutat, però els nens podran entregar les seves cartes dirigides s A.M els Reis de l’Orient al campament reial de Roca Umbert o en una sèrie de bústies reials, que s’instal·laran en diferents punts. N’hi haurà als centres cívics del Nord Can Gili, Palou, Jaume Oller i Can Bassa; a les biblioteques de Can Pedrals i de Roca Umbert, al Museu del carrer Clave i al Museu La Tela, a l’edifici de l’Ajuntament a la Porxada, al Teatre Auditori i al cinema Edison.
Els tradicionals tallers de fanalets i picarols s’han adaptat a un format virtual i els especialistes en educació plàstica i visual Elena Frauca (El talleret de l’Elena) i Miquel Sebastià (Can Xic) han fet uns tutorials que podreu mirar a la pàgina web de l’ajuntament (granollers.cat/nadal) així com hi podreu trobar un retallable i us podeu descarregar la carta per demanar els vostres regals i desitjos als Reis.
Com que pels mateixos motius no es podrà fer la tradicional cavalcada, els Reis faran arribar els seus missatges a tots els nens i nenes a través de la televisió local (VOTV) dimarts 5 de gener a dos quart de nou del vespre. Desprès el missatge serà l’hora de sortir al balcó o a la finestra i mirar al cel, encendre els fanalets i fer sonar els picarols abans d’anar a dormir. El maleït virus els ha pogut deixar sense escoles mig curs, tancats a casa i sortir al carrer amb la boca tapada, però la il·lusió de la nit de Reis dels nostres nens, no hi ha res que els hi pugui prendre. Bon Nadal a tothom.

Text i fotos: Josep MAS