La roda de premsa va ser «d’altura», al terrat de Can Pedrals. Josep Mas

Aquesta vegada en un escenari d’altura, es presentava, el dijous en roda de premsa, la programació cultural per la propera tardor, que començarà aquest diumenge dia 13 de setembre i es perllongarà fins al 30 de novembre, per enllaçar com es diu, adaptant la dita, «si el tiempo lo permite y las circunstancias no lo impiden» com va passar amb el fallit Parèntesi, substitutiu de la Festa Major. I dèiem en un escenari d’altura, ja que el marc escollit va ser el terrat de la biblioteca de Can Pedrals. Hi van assistir l’alcalde Josep Mayoral i les regidores de Cultura, Maria Villegas i de Roca Umbert, Pietat Sanjuan
Segons va explicar la regidora de cultura, la programació consistirà en una barreja d’activitats, incloent-hi alguna de les que ban quedar aturades i no es van poder fer a la primavera i d’altres que es tenien emparaulades. Tanmateix Villegas indicava que s’intentarà recuperar d’altres espectacles que havien de presentar-se al Parèntesi de la festa major, suspeses pel nou «confinament». D’aquesta manera, el programa s’haurà d’anar actualitzant de mica en mica. De moment, amb les disposicions actuals, tots els actes es faran tenint en compte un màxim d’aforament dels locals, amb reserva prèvia i emprant mascareta i neteja de mans amb gel hidroalcohòlic a les entrades i sortides,

Per la seva part, la regidora de Roca Umbert explicava el programa que s portarà a cap a la Fàbrica de les Arts, un espai en el qual seva programació s’ha de contemplar des de tres punts de vista diferents, un espai en el qual es potencia la creativitat i que ha d’oferir oportunitats tant als professionals com al qui acudeixen com a espectadors. Un segon espai és el que es refereix al pensament i el debat, un espai comú per a tots els granollerins, aprofitant els carrers i places de Roca Umbert per poder complir encara millor les mesures sanitàries de seguretat. Per acabar, segons Pietat Sanjuan, Roca Umbert ha de ser un espai de construcció col·lectiva i de somnis compartits. La regidora, amant de les cites literàries o de personatges de relleu va acabar llegint un fragment del poema de Gabriel Celaya «La poesia es una arma cargada de futuro», al que l’alcalde en tancar la roda va afegir que quan la regidora encara no havia nascut, aquesta poesia també l’havia interpretat Paco Ibáñez. Mayoral destacava l’esforç que molta gent estava fent per superar frustracions, referint-se a la suspensió obligada dels actes de la festa major, uns actes que sense la presència de la gent no tenen sentit.


El programa facilitat per l’Ajuntament destaca els actes programats fins ara i que caldrà posar-se al dia, poden accedir via Internet a la web granollers.cat/segueixcultura on també es podran reservar les entrades i que reproduïm a continuació.
El Museu també oferirà durant aquest trimestre un programa d’activitats entorn de l’exposició de Retorn a Granollers del retaule de sant Esteve i de l’Adoberia. També destaquen les Jornades Europees del Patrimoni (8, 9, 10 i 11 d’octubre), la Nit Europea dels Museus (14 de novembre), la continuació de l’exposició d’escultures de l’artista Efraïm Rodríguez (que s’allargarà fins al 10 de gener de 2021) i el procés de creació del mural de l’artista Vicenç Viaplana (que començarà a l’octubre).

Roca Umbert continua amb la seva activitat, que comença a l’octubre amb el concert gratuït del Joan Garriga que s’havia hagut de posposar amb motiu de la Covid-19. La resta de programació de la NAU B1, que redueix el seu aforament per adaptar-se a la nova normativa, està formada per tres concerts que també s’han reprogramat Itaca Band, Toundra, Las Migas, i la novetat del Ferran Palau. La fàbrica també acollirà aquesta tardor la 4a edició del Festival Panoràmic, el Mercat Audiovisual de Catalunya, el Microteatre, i una jornada de portes obertes per veure la feina dels residents. També hi ha programada una jornada de cultura popular i gènere i el Vine a ballar, un tastet de les activitats que ofereixen les escoles de dansa de Granollers. Com a novetat d’aquesta temporada es farà una formació específica per a residents i artistes.

El Teatre Auditori de Granollers estrenarà temporada amb la gala inaugural del 26 de setembre, que farà pujar a l’escenari el Tortell Poltrona i la Balkan Paradise Orchestra (BPO). La venda d’abonaments s’iniciarà el 14 de setembre i la venda d’entrades començarà el 16 de setembre. El teatre ha reprogramat molts espectacles, anul·lats durant el confinament, per donar suport als artistes i companyies. La programació comença amb una producció local el 19 i 20 de setembre: La del Manojo de Rosas, de la companyia. Milnotes de Granollers. El 27 de setembre hi haurà l’inici de la temporada de música clàssica amb Xavier Chavarria que farà la presentació dels concerts que oferiran les formacions residents del teatre, a les 17.30 h, i seguidament se celebrarà el primer concert amb l’Orquestra de Cambra de Granollers. Destacar també algunes produccions pels amants del teatre com el musical de T’estimo si he begut (T de Teatre i Dagoll Dagom) Suite TOC núm. 6, amb la cia. Les Impuxibles o Les coses excepcionals, la proposta que donarà el tret de sortida de la temporada de Llevant Teatre.

Les biblioteques de Granollers obren inscripcions el dia 15 de setembre a les 15.30 h i la formació digital el 17 de setembre. Reprenen la programació de clubs de lectura, activitats familiars i formació digital i continuen els clubs de lectura: novel·la amb Albert Rubio, Literatura i arts amb Francesc Viñas, Reduccions amb l’Ada Parellada, Taxonomia al Museu de Ciències Naturals amb Èlia Montagud, Miquel Carandell Baruzzi, Rat Parellada i Carles Schnabe; Cinema amb Esteve Plantada i Clàssics al dia amb Anna Ballbona. Les escriptores Alba Dalmau i Alícia Kopf visitaran els lectors del club de novel·la; El Poeta Josep Pedrals i l’actriu Laura Pau portaran el seu espectacle Mèdium a la biblioteca Can Pedrals i Jordi Folck, professor universitari d’escriptura creativa, presenta el taller «14 tècniques de generació d’idees», en homenatge a Gianni Rodari a la biblioteca Roca Umbert.
Les biblioteques estrenen les sessions en línia del cicle de conferències El fil de la història i el Taller de pràctica Filosòfica dinamitzat per Mariano Fernández i Fèlix Rabal i coorganitzats amb la Universitat Popular de Granollers.
Les activitats familiars comptaran amb hores del conte, nous clubs de lectura infantils i juvenils i el laboratori de lletres i imatges de la biblioteca Roca Umbert, que amb La bambina de vetro es suma al Festival Panoràmic. També hi haurà propostes d’activitats per practicar l’anglès i una àmplia oferta de cursos de formació digital (ACTIC, Ús del mòbil, Xarxes socials, Cultura Maker… etc) , tant per a menors de setze anys com per a usuaris adults.

El Museu de La Tela torna a obrir les portes el dimarts 15 de setembre, després de les vacances d’estiu. Inaugura l’exposició «Operació aigua», amb una xerrada de l’Alfred Rodríguez Picó. Tots els divendres, a les 18.30 h, comença el nou taller familiar «la vida dins d’un formiguer». També segueixen les visites guiades a l’exposició Què mengem avui?», comissariada per Ada Parellada i Agnès Vilamor i a l’exposició permanent «Tu investigues». Com a novetat s’ha creat el joc en línia: «On s’ha deixat la lupa l’Estela?»

El cinema Edison reprèn la seva activitat el 24 de setembre, amb la recuperació de la programació habitual de cap de setmana, familiar i Cicle Gaudí, entre d’altres. També s’ha buscat l’encaix d’iniciatives vinculades al cinema i a la ciutat, com el Panoràmic Granollers (a l’octubre, amb una programació al voltant del concepte d’Extimitat) i el Fantàstik Granollers (al novembre).

L’Equipament juvenil Gra amplia les activitats del Dnit, amb un total de 5 espectacles en petit format. 4 dels concerts són amb cantautors i cantautores amb estil propi com Irene Ferioli i Laia Llach. Des de l’1 de setembre les joves ja poden inscriure’s a l’oferta de cursos del GRA i utilitzar els serveis d’assessorament habituals.

Els Centres Cívics obren les inscripcions el dilluns 14 de setembre. Ofereixen una àmplia programació de cursos i tallers, seguint amb els cursos de cuina, expressió i creativitat, recursos, salut i benestar i formació digital. També cal destacar la presència dels tallers en línia de ioga en cadira, meditació guiada, conversa en francès i un cicle de xerrades sobre «Què ens està passant?». Si per forces de causa major s’haguessin de tancar els centres, s’està treballant en la mesura del possible per poder seguir amb els cursos de manera no presencial (plataformes com zoom, vídeos, etc.).

Josep MAS