Foto de grup dels assistents a la presentació del programa Parèntesi. Josep Mas

La Festa Major aquest any no serà ni blanca ni blava… serà de tots els colors de Granollers. Aquestes paraules les deia Josep Mayoral, l’alcalde de Granollers fa un mes i mig, quan s’anunciava que enguany la Festa Major no es podria celebrar com fins ara degut als motius que són prou coneguts, una decisió presa conjuntament per la comissió de la festa, colles i Ajuntament. Concretament Mayoral deia que «no es vestirà la samarreta blanca ni blava sinó la de tots els color de Granollers».

Aquest dilluns s’ha presentat a la plaça del Tiny de Roca Umbert la programació cultural que se substituirà, del 24 al 30 d’agost la tradicional Festa Major de blancs i blaus. Aquesta programació excepcional, tal com expressa el cartell dissenyat per Pep Gaspar, portarà el nom de Parèntesi i ha estat organitzada conjuntament per les colles de Blancs i Blaus, el Drac de Granollers, Amics dels Gegants i Capgrossos, l’Esbart Dansaire, l’Olla dels Pobres, l’Agrupació Sardanista de Granollers, Passaltpas, els Xics i el servei de cultura de l’Ajuntament. A més dels responsables de cada grup hi ha assistit la regidora de cultura, Maria Villegas i l’alcalde de la ciutat, Josep Mayoral. Ha començat amb l’actuació del grup de Grallers dels Rajolers que han entrat al recinte amb el toc d’inici que cada any obre els actes de la Festa Major. La regidora de cultura agraïa la feina feta pels diferents grups perquè es pugui fer aquest Parèntesi i la Festa Major només quedi suprimida aquest any, i d’aquesta manera es pugui donar una mica d’impuls al sector de la cultura que també pateix els efectes nefastos de la pandèmia.

Els representants de les colles, Lluis Plaza (Blancs) i Jenni Moreno (Blaus); Arnau Torrillas (Amics dels Gegants i Capgrossos i l’Olla dels Pobres), que argumentava que enguany no s podran fer ballar els gegants i la seva activitat consistirà en un concert dels grallers del grup i amb la Casa de la Festa Major que justament s’havia d’obrir quan es va decretar el confinament al mes de Març. El president de l’Agrupació Sardanista, Ricard Sauri explicava que tradicionalment s’han ballat sardanes a la plaça de la Porxada per la Festa Major. Aquest any el programa consistirà en un concert amb dues cobles, la Ciutat de Granollers i la Principal del Llobregat i una coral. També hi haurà sardanes al parc, amb lleugeres variacions en la manera de fer les rotllanes. Anna Leiva (Xics de Granollers) explicava també el programa alternatiu als castells de la Porxada, amb una festa castellera al parc, amb una gimcana aquàtica inclosa, amb la col·laboració del Correaigua i la projecció d’un documental per conèixer els castells des de dintre. Muntsa Pou (Esbart Dansaire) i Estel Armengol (Passaltpas) oferien les ofertes de balls i danses, talment adaptades per l’ocasió en no poder-se fer en parelles. Laia Blasco (Diables) confirmava que hi haurà els tradicionals versots, aquest any al Parc Firal i una carretillada.
L’explicació del programa, que mes endavant detallarem de manera resumida, la tancava Marcel Oliveras, del servei de cultura de l’Ajuntament que indicava els recintes on es podran veure els diferents espectacles, tots exteriors, als parcs Torras Villà, Ponent i Firal, l’escola Salvador Espriu, Roca Umbert i algunes activitats que seran itinerants. Per cada espectacle caldrà demanar la inscripció prèvia, ja que l’aforament serà limitat per poder complir les mesures sanitàries. També s’aprofità l’ocasió per a testimoniar l’agraïment a les empreses patrocinadores que malgrat la situació econòmica han volgut col·laborar un any mes.

Enguany els membres i simpatitzants de les colles no podran lluir el mocador blanc o blau, a no ser que sigui d’un altre any. Per aquesta ocasió s’ha optat per un disseny conjunt i els diners de la recaptació de 2’50 Euros de cada mocador seran destinats en suports als afectats pel Covid. Es podran comprar a La Paradeta, Òptica Rius, el Rei dels Caramels, Homoludicus, Herbes del Portalet, la Gralla i Ca l’Espinasa.

Cartell de la primera Festa Major “especial” des de 1983. Josep MasUna setmana complerta amb una trentena d’actes

El programa de Parèntesis començarà dilluns dia 24 d’agost amb l’espectacle infantil Reggae per Xics; la Banda d’en Vinaixa i concert coral del Cor Jove Amics de la Unió.
Dimarts, Pep Callau (que aquest any no podrà fer d’speaker) i els Pepsicolen presentaran el seu espectacle itinerant sobre rodes; els Fabulosus Circus amb Zampone Brass actuaran al parc Torras Villà; Roca Umbert acollirà Tecum Terra, música i ball i a l’escola Salvador Espriu, concert jove amb Reskate i Saigon.
Dimecres, espectacle de màgia The Magic Showman, amb el Mag Marín; danses mediterrànies de Passaltpas a Roca Umbert i espectacle de foc de les Dames de Foc al Parc Torras Villà.
Dijous, oficialment el dia que normalment comença la Festa Major, no hi haurà pregó a la Porxada però la Boig Band de Granollers actuarà a Ponent; a Roca Umbert el concert electrogralla dels Amics dels Gegants, al Parc Torras Villà la projecció de Un monstruo viene a verme organitzada pel Cinema Edison i al Parc Firal els versots dels Diables.
Divendres (festa local) la programació començarà a migdia amb la tradicional tronada aèria i a la tarda, concert de sardanes al Parc Torras Villà; combat de glossa amb Aires del Montseny a l’escola Salvador Espriu, a Roca Umbert, Que soni la guimbada, Carretillada dels Diables al Parc Firal i a la nit concert de música tradicional a l’escola Salvador Espriu.
Dissabte hi haurà jocs de rol i altres jocs al parc Torras Villà i a la tarda música per a tots els gustos al parc de Ponent, a Roca Umbert i a l’escola Salvador Espriu.
Finalment diumenge una gimcana dels Xics «Corre, salta, mulla’t» omplirà el matí al parc Torras Villà. A la tarda, pels carrers de la ciutat, Pep Callau sobre rodes amb l’espectacle itinerant de Reistència Tour. Al Teatre Auditori, sarsuela, La del manojo de rosas, a càrrec de la companya Milnotes. Al Parc de Ponent, havaneres amb Barcarola i a la nit al Parc Torras Villà Cinema dels Xics.
Des d’ara es pot consultar la programació detallada a la web de l’Ajuntament, així com reservar entrades pels diferents actes.

Exposicions a visitar durant la festa

Durant tota la setmana la «Casa de la Festa Major» exposarà tots els elements del bestiari i grups folklòrics que formen part del seguici de la festa i de les colles que participen habitualment a la Festa Major de Blancs i Blaus, a través de plafons fotogràfics i explicatius.
L’Arxiu municipal ha preparat també una nova exposició a la planta baixa de l’Ajuntament, amb el tema «Les festes i els balls d’abans» amb fotografies del primer terç del segle XX que s’inaugurarà el dia 24 d’agost, fins al 27 de novembre.
El Museu oferirà les actuals exposicions, Objectes personals, escultures d’ Efraïm Rodríguez i Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant EsteveFins al 4 d’abril de 2021.
En Francesc Pallàs oferirà un any mes els seus dibuixos de Festa Major a diferents botigues de la ciutat, i el Museu de Ciències Naturals La Tela obrirà l’exposició Quèmengem avui?, d’Ada Parellada i Agnès Vilamor.

Els grallers dels Amics dels Gegants interpretant el toc d’inici de la Festa Major. Josep Mas

Tancament emocionat de l’alcalde

Josep Mayoral prenia la paraula al final de la presentació i es mostrava talment emocionat. Començava dient que «Estem fent una cosa molt especial. El que s’està fent avui aquí només passa aquí. Només un col·lectiu com aquest és capaç d’organitzar el que estem fent aquí. A Granollers volem seguir, volem tenir veu alta i clara, innovar i demostrar que coses que semblen impossibles són possibles. Expressem la voluntat d’aquesta ciutat de mirar endavant d’una manera col·lectiva. Està clar que assumim riscos i que ara el més senzill seria tancar, parar, però el que toca és fer un exercici de valentia amb prudència, de responsabilitat. No podem deixar de ser creatius i de construir la ciutat col·lectivament».

La Comarca, amb la capital al davant, i malgrat encara la inconsciència d’algunes persones que «passen de protegir-se i evitar possibles contagis dels altres» ha estat qualificada aquests dies com un dels territoris de Catalunya amb menor incidència del Covid’19. Que tinguem i acabem la Festa en pau.

Josep MAS