Interior de la sala B-1 de Roca Umbert on es va fer la presentació. Josep Mas


Aquest dimecres s’ha presentat públicament la programació cultural de la qual podrem gaudir, seguint les restriccions que imposin les autoritats, tenint en compte el que obligui el desenvolupament de la pandèmia del Covid’19. L’acte, presentat per Vicenç Saez, va tenir a la Nau B-1 del recinte de Roca Umbert i va anar a càrrec de les regidores de Cultura i de Roca Umbert, Maria Villegas i Pietat Sanjuan, tancant la presentació l’alcalde Josep Mayoral. La sala de la Nau B-1 havia estat convenient dotada de les mesures de seguretat exigides, amb seients degudament espaiats. Espaiant les explicacions de les regidores i l’alcalde es va comptar amb la presència i actuació d’alguns dels grups i cantants que participaran en la programació, com les actrius del grup Arsènic, Estel Folch, Patricia Sequero, Jordina Estrada i la seva directora, Marta Otin; Tais Costa i Enric Riera, membres de l’Orquestra de Cambra de Granollers que van interpretar al violí i contrabaix un fragment de l’Estiu de les Quatre Estacions de Vivaldi i la cantant Namina, ara afincada a Moià. El programa, que compon la programació de tots els equipaments culturals de ciutat, portarà per lema Segueix la cultura, la cultura segueix aquest estiu a Granollers, anirà en la primera etapa, des del dijous dia 25 d’aquest mes de juny, fins al 28 de juliol.

Cinema i programació infantil

En un principi està previst que les sessions habituals de cinema a la sala Edison es reprenguin el pròxim dia 25. Al Petit Edison continuarà la programació familiar i infantil. Per altra banda hi haurà cinema al parc Torras Villà, on es projectaran les pel·lícules Yesterday, Un monstruo viene a verme, La familia Bélier i Spider Man: un nuevo universo. Tambe, Roca Umbert serà l’escenari d’una nit de curtmetratges fantàstics i de terror.
Els més petits podran gaudir igualment de les tardes Kanalla, amb tot una sèrie d’activitats a les places Joan Olive, de Can Bassa i al pati del Centre cívic de Can Gili i els Diverdivendres amb pallassos, màgia, contes, música…

La música tindrà un paper destacat en la programació, amb els concerts a la fresca a Roca Umbert. De música moderna hi haurà les actuacions de Namina, Catástrofe Club amb una actuació poètica de Pau Gener i Joan Gener, Albert Lax i The Sey Sisters. Sense oblidar la música clàssica, amb una bona oferta de concerts er part de diversos components de l’orquestra de Cambra de Granollers com el que va amenitzar la presentació de dimecres. La cultura popular hi serà present amb la presentació-concert del llibre «I que soni la Guimbada» escrit pels grallers, rajolers i el grup de l’Olla dels pobres.

La dansa, lligada íntimament amb la música es podrà gaudir en les dues activitats que es portaran a cap a Roca Umbert, Nomadis, un peça de Human Hood, companyia resident al Centre d’Arts en moviment, i la dansa integrada de Liant La Troca, que presentaran l’espectacle Desfasats. Les arts escèniques aniran a càrrec del grup Arsènic, que oferirà una jam session de teatre. Pel que fa a les arts visuals, al mateix recinte es portarà a cap una nova intervenció mural amb el títol d’Esperança, a càrrec dels artistes residents a la fàbrica Josep F. Margalef i Rice (Eduard Sacrest). També hi ha programada una nit d’audiovisuals experimentals creats pels residents de l’Espai d’Arts de Roca Umbert.

Cartell de la programació cultural d’estiu a GranollersEl pensament serà un altre eix de la programació. Com l’any passat es plantegen tres diàlegs al voltant del tema de l’escriptura i de l’art, que es faran als espais exteriors de Roca Umbert. Hi participaran el cantant d’Obeses, Arnau Tordera, la cineasta Neus Ballús, el fotògraf Israel Ariño, el poeta Josep Pedrals, i la coreògrafa i ballarina Roser López Espinosa amb el dramaturg Martí Torras. Aquests diàlegs estaran dinamitzats per la comissària artística Mercè Alsina.

Molt per veure als museus

Els museus del carrer Anselm Clave, el de Ciències Naturals de la Tela i l’Adoberia dela plaça de l’Església, ofereixen aquest estiu i abans de tancar les portes,suposem com cada any, a l’agost. Al Museu del carrer Clave seguirà oberta l’exposició Objectes personals, de l’escultor Efraïm Rodríguez, que ofereix visites comentades. El Museu també programa rutes comentades per diversos espais de Granollers, com l’Adoberia, el parc de Ponent amb l’obra de Jordi Benito i una sortida matinal a l’excavació arqueològica del poblat ibèric del Puig del Castell de Samalús.
A La Tela es pot visitar l’exposició itinerant «Què mengem avui?» comissariada per Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor. Ens convida a reflexionar sobre els hàbits alimentaris propis, entenent que no només afecten el nostre organisme, sinó també l’entorn on vivim i el planeta. Continuen l’exposició Tu investigues, la sala d’invertebrats i el planetari ofereix l’activitat «El gran riu de la nit», a més d’altres activitats.
Per tots els actes que figuren en el programa que, de forma més àmplia i detallada es pot consultar a la pàgina d’Internet granollers.cat/segueixcultura caldrà fer la inscripció prèvia, a causa de la reducció de l’aforament cada espai.

L’alcalde Josep Mayoral tancava la presentació d’aquesta primera programació cultural després del confinament obligat pel Covid’19, esperançat de poder retrobar-nos amb una certa normalitat després d’aquest període de restriccions que, recordava, “Granollers va encetar abans que el govern decretes l’estat d’alarma, suprimit dos dies abans el mercat del dijous. De tal manera ara la ciutat també ha estat una de les primeres en restablir algun dels serveis que ens vàrem comprometre en obrir quan es pugues. El museu de Granollers ha estat gairebé segur el primer en tornar a obrir les seves portes. El mateix es va demanar que fes la Diputació amb les biblioteques i les escoles no poden estar sense nens…” Mayoral feia esment d’aquesta tornada a la normalitat, tot estant a la Fase 2, la més endarrerida del país, havent-se celebrat en tres dies tres actes importats, dilluns la presentació de la campanya del comerç a la sala Edison, dimarts la presentació dels premis d’educació secundària a la Sala de Plens y el que ens ocupa, aquest dimecres. Mirant cap al futur, l’alcalde afirmava sentir-se satisfet que Granoller sigui una ciutat implicada en el món cultural i que està segur que les que se’n sortiran seran les que protegeixin aquest teixit cultural, recuperant la qualitat, la proximitat i la cura de la seva gent.

Josep MAS