Quan d’aquí a vint anys Granollers celebri el mil·lenari del mercat, segons es té constància documentada des del 1040, no es podrà deixar passar per alt una de poques vegades que el mercat es va haver de suprimir, encara no es tingui constància d’altres fets semblants per una pandèmia tan important com la del Coronavirus o el Covid-19. L’Ajuntament s’avançava a les mesures de confinament decretades pel govern nacional i suprimia fins a nova ordre el mercat del dijous 12 de març. Han estat nou setmanes sense les parades al carrer i l’activitat comercial que dóna encara més vida cada setmana a la ciutat, amb les considerables pèrdues que tot això ha representat pels venedors.
Dissabte passat es començava a engegar la normalitat, tornant una dotzena de paradistes a la plaça de la Corona i les quatre que habitualment s’estableixen al mercat de Can Bassa. I aquest dijous es reprenia la venda, amb moltes limitacions al centre de la ciutat i amb un canvi d’ubicació, per tal de poder controlar millor els accessos i limitar l’aforament, que en un dijous normal rep entre cinc i deu mil persones. Aquesta primera obertura ha autoritzat la ubicació de 33 parades de fruita i verdura, posades a banda i banda de l’avinguda del Parc, entre l’estació d’autobusos i el carrer de Viñamata. Els clients no podien superar el nombre de 170 persones a la vegada dins el recinte, cosa que ha resultat força difícil de controlar a causa de haver-hi tres entrades, al nord i al sud de l’avinguda del Parc i per la plaça Barangé. Les cues que s’han format des de les nou del mati han estat considerables i en pocs moments s’ha respectat la mesura de distanciament entre persones recomanada en uns dos metres. També ha estat difícil poder facilitar l’entrada entre les 9 i les 10 a les persones majors de 65 anys, com estava previst.
Dijous que ve, Mercat de l’Ascensió
El de diijous que ve, dia 21, fa anys hauria estat un mercat excepcional, el Mercat de l’Ascensió. Encara que no es pugui celebrar amb normalitat, augmentarà tant el nombre de parades com el de la seva superfície. Les parades, es calcula que unes 68, de fruita, verdures, ous, xarcuteria, herboristeria i espècies, estaran col·locades a més de com aquesta setmana, a les places Josep Barangé (plaça del Cony) i de Pau Casals, al voltant de la Mútua, amb horari de 9 del matí a dos quarts de 2 de la tarda. En aquest cas l’aforament màxim permès serà de 300 persones, a les que es recomana l’ús de mascaretes i guants, guardant al màxim les distàncies. Està totalment prohibit tocar els productes, que han de ser servits pels responsables de les parades, que igualment hauran de portar guants i mascaretes i també es recomana que el pagament es faci amb targeta bancària i que un cop a casa es rentin bé fruites i verdures. Un altre sistema de compra, es fer les comandes per telèfon i recollir-les a la parada, guanyant temps. Més endavant, ja pel dia 28, es preveu que es puguin anar incorporant parades de diferents productes, fins poc a poc, tornar a arribar al cent per cent d’ocupació amb les més de 370 parades.
Com sol ser habitual, alguna de les parades han tingut també aquest dijous més afluència de clients, un detall que potser caldria tenir en compte de cara a edicions properes, per facilitar el distanciament entre clients, mentre durin les mesures de prevenció. A les cues en aquestes parades i també a les de les entrades hem pogut comprovar que ha estat on menys s’han respectat aquestes normes, la principal no guardant la distància recomanada. Lamentablement també hi ha hagut persones que sense respectar els altres s’ha “colat” a les files d’entrada. Un d’aquests casos l’hem viscut en directe i una àvia que ja havia estat recriminada per vàries persones, ha acabat entrant per la cara davant de tothom. Avisada una de les responsables del control d’entrada, potser al veure una persona d’edat avançada, ha fet cas omís i com sol passar la gent «normal» que aguantàvem la cua, ens hem quedat amb un pam de nassos.
Text i fotos Josep MAS