Ricard Bellera ensenya una foto dels seus avis davant l’escola de Palou

Aquesta setmana es va fer oficial a donació a l’Arxiu Municipal del fons documental i fotogràfic dels hereus el matrimoni Celesti Bellera Morera i Rosa Gibernau Riera, ambdós mestres que van exercir la seva professió a Palou. Tota la documentació ha estat aportada per un nét del matrimoni, Ricard Bellera Kirchhoff, que fina ara l’havia conservat a la seva casa de Teià. L’acompanyava la seva esposa, Sonia Lara. Per part de l’Ajuntament van assistir a la signatura d’acceptació, que es va fer a la Sala de Govern, l’alcalde Josep Mayoral, el tinent d’alcalde Albert Camps i la cap de l’Arxiu, Roser Rodríguez. També van assistir dos representants del claustre de l’institut Celestí Bellera.

La donació consisteix en un conjunt aproximat de 50 plaques de vidre dels anys 1920-1942, diverses fotografies fetes per Bellera, que era un bon afeccionat i de tres capses amb diversos documents de la mateixa època, entre els que hi destaquen diversos certificats administratius de l’escola de Palou, com una llista d’assistència on hi figuren molts noms de conegudes famílies de Palou; certificats i proves de dibuix tècnic d’aptitud del matrimoni de quan estudiaven; certificats i correspondència acadèmica i de gestió de l’escola; cartes i postals enviades per alumnes; llibres de la biblioteca escolar de Palou, que suposadament la Rita va guardar i protegir per estar escrits en català. També s’han cedit documents personals del matrimoni, incloses factures de compres. Acompanya a tota aquesta documentació la gravació d’una dotzena d’entrevistes realitzades l’any 2011 a testimonis i ex alumnes dels dos mestres. Fira del context local la família ha fet donació a l’arxiu de Granollers d’altres documents, per no existir un arxiu semblant a la població del Maresme on viuen, consistent en documentació relativa al mestre Riera, de Teià, avi de la Rita; d’altres pertanyents a la Gertrudis Riera, mare de la Rita i sogra d’en Celestí, així com de Domingo Gibernau, que es va dedicar a l’exportació de fruites el Maresme a finals del segle XIX, i d’altres famílies.

Títol de Mestre de Celestino Bellera, de l’any 1922.
 

Celestí Bellera Morera havia nascut al poble de Surp, al municipi de Rialp (Lleida) va acabar els estudis de Magisteri el curs 1921-22 , quan va ser nomenat mestre a l’escola de nens de Palou. Per la seva banda, Rita Gibernau Riera, en acabar també els estudis de magisteri, va ser destinada a Eivissa, si bé la seva mare, Gertrudis Riera, que era mestra a l’escola de nenes de Palou, va permutar la seva plaça l’any 1927 perquè la seva filla no hagués de marxar tan lluny. Així va ser com Celestí Bellera i Rita Gibernau van coincidir, personalment i professionalment. Ambdós es preocupaven de despertar la intel·ligència als alumnes i transmetre’ls el plaer de llegir i aprendre.
L’escola on feien la seva classe en Celestí i la Rita estava situada al Camí Ral, al costat de l’Ajuntament de Palou, fins que al setembre de l’any 1932 es van inaugurar ben a prop, al passeig de Francesc Fàbregas les noves escoles unitàries i la casa dels mestres, d’estil noucentista, que van funcionar fins al curs 1978-79.
Celestí Bellera moria a Palou el 12 de març de 1940, i Rita Gibernau va continuar a l’escola com a mínim fins a l’any 1942. Casualment la cessió de la documentació feta pel seu nét es feia el mateix dia que es cumplien 80 anys de la mort del seu avi. L’any que ve, 2021 se’n compliran cent de la seva arribada com mestre a Palou.

L’alcalde, Josep Mayoral va agrair la cessió de tota aquesta documentació, amb el compromís de custodiar i conservar-la, fer el tractament arxivístic necessari per classificar-lo i descriure’l, per permetre’n la consulta pública. L’alcalde destacava que “tot plegat explica una part de la història de Palou i la història de molta gent, d’un territori i una manera de viure. Veient i revisant aquests documents podem fer també una capbussada impressionant a la història de l’educació al poble de Palou i la ciutat de Granollers”. Des d’aquest moment, el nom de Celestí Bellera i el de la seva esposa, Rita Gibernau quedaran més ubicats a la ciutat. Celestí Bellera dóna el seu nom a l’Institut del bari de Can Bassa. Primer va ser, des d’octubre de 1974 el de l’escola de Primària i des del curs 1992-93 el l’institut, Ara proposen posar el nom de Rita Gibernau als jardins del costat del centre.

Text i fotos: Josep MAS