Classe de Catequesi en una escola de nenes, als anys 50.

Coincidint amb la celebració el pròxim dia 8 de març del Dia Internacional de les Dones, l’Arxiu Municipal presenta, des d’aquesta setmana, la seva exposició fotogràfica trimestral a la sala de la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament a la plaça de la Porxada.

L’exposició s’ha titulat com «El paper relegat de la dona sota el franquisme» i consta de 14 panels amb tretze fotografies, la majoria d’autors desconeguts i alguna de Francesc Gorgui i el barceloní Josep Brangulí. També es poden veure d’altres imatges a la pantalla de la sala. En les dels quadres a la paret es pot veure una imatge de l’Homenatge a la Vellesa de l’any 1949, una romeria a Montserrat del 1951, la Santa Missió del 52, una processó del Divendres Sant de 1954, nenes a la Catequesi a la dècada dels cinquanta, les Sagristanetes de la capella de Santa Esperança, de 1958; noies de la Creu Roja, del 1958; la Fira de l’Ascensió de 1957; el cosidor de Roca Umbert dels anys 50, Can Sauquet, anys 60; una ballada de sardanes a la plaça Maluquer als anys 50; la Fira i Festes de l’Ascensió de 1958 i una del a Semana del Cine Español, amb l’actriu María Martín, al cinema Majestic, del mateix any. A les projectades a la pantalla destaquen una d’una taula de gimnàstica a la Pista Rosa (pati de la Unió Liberal) dels anys 50, feta per en Francesc Gorgui, la d’una assemblea Comarca del Sindicato Español de Magisterio, de 1856, un simulacre d’evacuació a l’Escola Pia l’any 1964 i la de la visita del Governador Civil a l’Ajuntament, en presència de Juan Antonio Samaranch quan era president de la Diputació de Barcelona i la regidora Ana Maria Roca, una de les dues úniques dones que van ocupar aquest càrrec, a Granollers, abans de 1979.


Dames de la Creu Roja en una foto de fa 70 anys.

Segons el full que acompanya la visita, editat pel mateix arxiu i que generalment sol ser un document molt útil per a comprendre el sentit de les exposicions, especialment per aquelles persones que no han viscut el període i esdeveniment que es reflecteix a la mostra, explica «el paper relegat que el franquisme va atorgar a les dones i els preceptes d’un règim tradicionalista i catòlic que van constrènyer la vida d’unes quantes generacions de dones a l’àmbit de la llar, a la cura de la família i a la submissió a l’home, impedint-los el desenvolupament íntegre com a persones». Segons el document, «la Sección Femenina de la Falange Española i l’Església actuaven com a vetlladores d’un sistema ideològic absolutament sexista, on nois i nois eren separats ja de ben petits a les escoles i on rebien coneixements diferents per perpetuar els tols que el règim demanava…» «A les nenes i joves se’ls ensenyava que s’havien de casar i ser mares, per la qual cosa el nivell d’instrucció que havien de rebre tampoc calia que fos gaire elevat. Per contra, els homes eren els qui havien de treballar i portar els diners a casa…» «Tot i que les dones no estaven totalment excloses del món laboral, s’havien de circumscriure a determinades professions i amb pitjors condicions respecte dels homes… … o exercint com a mestra o infermera, activitats relacionades amb el benestar dels altres».
La mostra fotogràfica es podrà visitar fins al 15 de maig.

Josep MAS