El Carnaval del 2020 està a punt d’acabar. Al pobre Carnestoltes li queda poc per acabar rostit a la pira de la Porxada. Després de tots els actes que ja vàrem anunciar fa uns quants dies en aquestes mateixes pàgines, aquest diumenge ha estat el dia gran, el de més participació tant de comparses i disfresses, com d’espectadors que van omplir el llarg de la carretera i la plaça de la Porxada. Les 23 comparses que participaven en la rua i que en principi havien de ser 25, amb més de 1.700 participants, s’havien anat concentrant al carrer de les Tres Torres i voltants i sortien puntualment a les sis de la tarda.

Eren passades les 9 del vespre, tres hores després que la rua comencés el seu recorregut quan el presentador, tot sigui dit, amb una megafonia lamentable que no permetia entendre’l ni els que estàvem més a prop dels altaveus llegia el veredicte del jurat de l’edició d’enguany, format per Debora Cano, de l’entitat Som Carnaval; Dusan Tomic, professor de teatre; Laura Botey, de la Colla dels Blaus; Anna Obon, il·lustradora i Ernest Sugrañes, dinamitzador de Gran Centre.

Amb la comèdia corresponent en mig dels diablots, el presentador aniria fent conèixer els guardonats: Premi a la comparsa més crítica, per a Sota el mar de l’Espriu, de l’AMPA de l’escola Salvador Espriu, amb uns 150 participants disfressats de meduses; a la millor AMPA de Granollers, per l’Escola Municipal Salvador Llobet, amb el tema Ciberllobet 3020; la millor acompanyada de carrossa o vehicle guarnit, la del grup Thirtee Gold (Squatina Planet) de Montcada i Reixac,amb vaixell inclòs; premi a la millor coreografia en moviment per la de Circus Kanibal de Cirqs Dance, també de Montcada i Reixac; a la millor comparsa local per la seva coherència, història i argument, per l’AMPA del Col·legi Estel, amb el lema Stop Contaminació. El jurat va considerar que la més creativa i original va estar la de l’Hogar Extremeño de Canovelles i el seu tema Miralls en viu. Dins la categoria de lluïment va ser considerada la millor la de los Caporales San Simon USA de Barcelona. Tanmateix es van concedir dos accèssits, un per la comparsa La Krema Katalana, dels CDR de Granollers, segons el jurat, «per la perseverança, la crítica contra la corrupció i pel respecte pels drets humans» i el segon, per la comparsa Mar de plàstico de l’Associació de Veïns de Can Bassa «per la defensa del medi ambiental, la reutilització de materials i la lluita contra el vessament de plàstic al mar”.

La resta de comparses, que enguany no han resultat premiades han estat la titulada Mente abierta, d’un grup del Barri del Lledoner; Daleqvoy, d Montcada i Reixac; la de l’AMPA La Salle, també de Montcada; Casa de Nines, de l’Associació de Veïns Font Pudenta i Muntanyeta, de Montcada; Los guerreros de Odín, de l’Associació Cabres i Vaques; la del Barri de Ponent, Recicla-2 sushis; les de les AMPA de les escoles Jardí i Cervetó; El Increïbles, de Montcada; April School; Mi Zona, la casa de papel, del Centro de Danzas Urbanas; la del Centre Cultural Jatun Masis; l’Associació Folklòrica Cultural Salay Sacaba, aquestes dues de Bolivia i l’Associació Folklòrica Tinkus Kenchas, de Perú.

En general, la valoració de la rua d’aquest any per part dels espectadors ha estat positiva, destacant la varietat de temàtiques d’actualitat, en especial les que fan menció del medi ambient i la seva urgent necessitat de protecció. També la qualitat i la feina en confeccionar disfresses i carrosses, malgrat que algunes crítiques anaven destinades a aquestes carrosses com els enormes camions i tractors, amb un pes de moltes tones i que, com d’altres festes, posen en perill l’enrajolat de carrers i places de la zona de vianants. Però tot és donar feina a la brigada municipal i empreses d’obres… Un altre mitjà de transport que no va aparèixer a la rua, tot essent de molta actualitat han estat els patinets que per fi l’Ajuntament intenta posar-hi ordre, valgui la redundància, en forma d’ordenança.

I arriba el Dimecres de Cendra

Aquest dimecres el Carnaval d’aquest any s’haurà acabat. A partir de les 11 del matí es farà la vetlla d’en Carnestoltes al palau de Can Solda (Casa de Cultura Sant Francesc) novetat d’enguany i que per cert, des de que es va presentar i obrir al públic dijous de la setmana passada ha comptat amb una gran acceptació per part dels vilatans, d’on sortirà en «cercavila de dol» a dos quarts de set de la tarda cap a la Porxada, on mitja hora més tard es llegiran els versots de la Vella Quaresma i es cremarà a la pira funerària. Per acabar, a dos quarts de vuit es farà el darrer àpat de Carnaval: sardina, pa i trago a la mateixa plaça. I comença la Quaresma.

Text i Fotos: Josep MAS