D’aquí a quinze dies Granollers viurà un any més un cap de setmana dels més esbojarrats de l’any, el del Carnaval o Carnestoltes. De fet, segons el programa oficial es actes, que organitzen el col·lectiu Som Carnaval i l’Ajuntament de Granollers, es faran des del diumenge dia 16 fins al dimecres de Cendra, el 26. El Dijous Gras, dia 20, començarà el mandat del rei Carnestoltes i l’aplicació de l’edicte reial confeccionat pels nens i nenes del Consell dels Infants.
Els organitzadors han volgut recuperar una mica la història popular (algú en dirà rància) granollerina incorporant un nou element a la festa: el Palau de Can Solda, en record d’un drapaire que va estar-se al carrer de Corró a començament del segle passat. Fa tres anys ja es va recuperar la figura d’en Solda a qui es va rebatejar com a Tres Rals de Can Solda. Els organitzadors han recuperat el personatge i la seva casa a partir de la crònica que l’Amador Garrel Alsina va fer en el seu llibre Granollers vila oberta, el 1960.
Qui era en Solda?
L’historiador Enric Garcia-Pey ens diu en el seu Recull onomàstic de Granollers, que “en Pasqual Santjaume, que era a qui es coneixia amb el nom d’en Solda, s’estigué al carrer de Corró, davant de la biblioteca, -devia ser on anys més tard hi viuria la família d’en Salvador Sastre– i també al número 12”.
Ferran Salamero, durant molts anys degà dels periodistes locals, també ho explicava al Vallès l’any 1977 dins de la seva secció de Tipus i anècdotes. Escrivia: «Al costat de Can Xim, on ara hi ha la carboneria d’en Sierra (avui tancada i traslladada al carrer de Pinós), s’hi va traslladar la parracaria de Can Solda, on va ser-hi molts anys. Més tard va ser el domicili dels Aragay.. …d’en Santjamue direm que el seu bon humor era ben celebrat, fent durar la carnavalada fins a la seva mort el dimecres. Dins la gran portalada del parracaire hi havia muntat tot un Carnestoltes; el Carnestoltes, la seva dona, el fill i una espècie de fardassa que era la dida del fill del Carnestoltes; tot fet amb parracs i lluint les seves carotes, procedents de «ca les Noies», una tenda de betes i fils que hi havia més avall on podia trobar-s’hi de tot: cintes, puntes, randes i, fins i tot… pepes de deu. El dimecres de Cendra era fet l’enterrament del Carnestoltes, la dona del Carnestoltes, el fill del Carnestoltes i de la dida del fill del Carnestoltes». Muñoz Seca, autor de La Venganza de don Mendo, hauria dit que moria fins i tot l’apuntador…
L’Amador Garrell ho relatava d’aquesta manera: «devia voler que a la vila vinguessin també aquells personatges estrafolaris que incitaven a la gresca i per què no dir-ho? -produïen la nostra admiració. I els «palaus que ell devia haver vist a les festes del Carnaval al mercat del Born i més tard en el de Santa Caterina, de Barcelona, ell els reduí a l’entrada de casa seva, que teia dos portals. I tota aquella setmana en eixir d’estudi o de costura, la mainada fèiem cap a can Solda, on anàvem veient el Carnestoltes, la dona d’en Carnestoltes, i el fill d’en Carnestoltes que per cert el criava una dida molt revinguda, i tota mena d’altres personatges…»
Ball de gitanes, música, tallers per infants… i les Rues
El programa d’actes començarà diumenge vinent dia 16 amb el popular Ball de Gitanes, a càrrec de la Colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire, a les dotze del migdia a la plaça de la Porxada. El mateix diumenge, el Tetre Auditori ha programat en dues sessions, a dos quarts de sis i a les set de la tarda de El Carnaval dels Animals, de Camille Saint-Saëns.
El dia de Dijous Gras, dia 20, una cercavila acompanyarà en Carnestoltes des de la plaça de la Corona fins a la Casa de Cultura Sant Francesc, on a les set de la tarda, acompanyat de l’Abat dels Bojos i els Diablots, proclamarà l’edicte reial i s’obrirà el Palau de Can Solda. El dia s’acabarà amb el Tastatruita.
Divendres és el dia que els escolars faran l’ofrena dels ous decorats per ells a en Carnestoltes a la Porxada. Després podran gaudir dels espectacles infantils, cançons amb Santi Rovira a le 5, al Palau de Can Solda; taller de disfresses a dos quarts de sis a la Troca de Roca Umbert. I ja pels més grans, a les 9 al Palau de Can Solda nou ball de gralles amb els Rajolers i DJ Ruíz.
Dissabte 33, concert-vermut i Cercavila de swing a les 12 a la placeta de Sant Francesc; cercavila infantil a dos quarts de sis de la tarda, des de la plaça de la Corona fins a la Porxada i a les 6 ball amb Xics and Roll. Ja a la nit, a Roca Umbert seguirà la festa, amb concurs de disfresses inclòs.
I arribat diumenge, el dia gran del Carnaval, toca Rua. Enguany les comparses es concentraran a Tres Torres u començarà la rua, que acabarà a les 8 del vespre a la Porxada amb el lliurament de premis a les comparses guanyadores. El jurat atorgarà set premis i dos accèssits, en dues categories: la carnavalesca, per a les comparses o grups caracteritzats pels elements de transgressió i disbauxa propis del Carnaval, que han suposat la creació de vestuari, carrossa o similar; i la de lluïment, per a grups o formacions de folklore o amb identitat pròpia ja constituïts que volen mostrar el seu vestuari, costums i tradicions, i que no han confeccionat cap disfressa específica per participar-hi.
Dilluns, dia més tranquil, toca berenar popular i les darreres ofrenes al Palau de Can Solda. I arribat el Dimecres de Cendra, dia que comença la Quaresma i toca deixar la disbauxa fins a l’any que ve, es farà la vetlla a en Carnestoltes a partir de les 11 del matí a Can Solda. A la tarda, tallers de pentinats i complements per al dol, a càrrec de l’Escola Margaret i Mimetic Studio i a dos quarts de set, Cercavila fins a la Porxada on es llegiran els versots de la Vella Quaresma i es cremarà en Carnestoltes a la pira funerària davant l’Ajuntament. El Carnaval del 2020 s’acabarà amb el darrer àpat de la festa, a la mateixa plaça, amb sardina, pa i trago, organitzat per l’Associació de Veïns de Granollers Centre.
Text i Fotos: Josep MAS