El jurat premiarà entre d’altres la disfressa més elaborada i original.

D’aquí a quinze dies Granollers viurà un any més un cap de setmana dels més esbojarrats de l’any, el del Carnaval o Carnestoltes. De fet, segons el programa oficial es actes, que organitzen el col·lectiu Som Carnaval i l’Ajuntament de Granollers, es faran des del diumenge dia 16 fins al dimecres de Cendra, el 26. El Dijous Gras, dia 20, començarà el mandat del rei Carnestoltes i l’aplicació de l’edicte reial confeccionat pels nens i nenes del Consell dels Infants.
Els organitzadors han volgut recuperar una mica la història popular (algú en dirà rància) granollerina incorporant un nou element a la festa: el Palau de Can Solda, en record d’un drapaire que va estar-se al carrer de Corró a començament del segle passat. Fa tres anys ja es va recuperar la figura d’en Solda a qui es va rebatejar com a Tres Rals de Can Solda. Els organitzadors han recuperat el personatge i la seva casa a partir de la crònica que l’Amador Garrel Alsina va fer en el seu llibre Granollers vila oberta, el 1960.

Qui era en Solda?

L’historiador Enric Garcia-Pey ens diu en el seu Recull onomàstic de Granollers, que “en Pasqual Santjaume, que era a qui es coneixia amb el nom d’en Solda, s’estigué al carrer de Corró, davant de la biblioteca, -devia ser on anys més tard hi viuria la família d’en Salvador Sastrei també al número 12”.
Ferran Salamero, durant molts anys degà dels periodistes locals, també ho explicava al Vallès l’any 1977 dins de la seva secció de Tipus i anècdotes. Escrivia: «Al costat de Can Xim, on ara hi ha la carboneria d’en Sierra (avui tancada i traslladada al carrer de Pinós), s’hi va traslladar la parracaria de Can Solda, on va ser-hi molts anys. Més tard va ser el domicili dels Aragay.. …d’en Santjamue direm que el seu bon humor era ben celebrat, fent durar la carnavalada fins a la seva mort el dimecres. Dins la gran portalada del parracaire hi havia muntat tot un Carnestoltes; el Carnestoltes, la seva dona, el fill i una espècie de fardassa que era la dida del fill del Carnestoltes; tot fet amb parracs i lluint les seves carotes, procedents de «ca les Noies», una tenda de betes i fils que hi havia més avall on podia trobar-s’hi de tot: cintes, puntes, randes i, fins i tot… pepes de deu. El dimecres de Cendra era fet l’enterrament del Carnestoltes, la dona del Carnestoltes, el fill del Carnestoltes i de la dida del fill del Carnestoltes». Muñoz Seca, autor de La Venganza de don Mendo, hauria dit que moria fins i tot l’apuntador…

L’Amador Garrell ho relatava d’aquesta manera: «devia voler que a la vila vinguessin també aquells personatges estrafolaris que incitaven a la gresca i per què no dir-ho? -produïen la nostra admiració. I els «palaus que ell devia haver vist a les festes del Carnaval al mercat del Born i més tard en el de Santa Caterina, de Barcelona, ell els reduí a l’entrada de casa seva, que teia dos portals. I tota aquella setmana en eixir d’estudi o de costura, la mainada fèiem cap a can Solda, on anàvem veient el Carnestoltes, la dona d’en Carnestoltes, i el fill d’en Carnestoltes que per cert el criava una dida molt revinguda, i tota mena d’altres personatges…»

Dimecres de Cendra en Carnestoltes acabarà cremat a la pira a la plaça de la Porxada

Ball de gitanes, música, tallers per infants… i les Rues

El programa d’actes començarà diumenge vinent dia 16 amb el popular Ball de Gitanes, a càrrec de la Colla de Gitanes i l’Esbart Dansaire, a les dotze del migdia a la plaça de la Porxada. El mateix diumenge, el Tetre Auditori ha programat en dues sessions, a dos quarts de sis i a les set de la tarda de El Carnaval dels Animals, de Camille Saint-Saëns.
El dia de Dijous Gras, dia 20, una cercavila acompanyarà en Carnestoltes des de la plaça de la Corona fins a la Casa de Cultura Sant Francesc, on a les set de la tarda, acompanyat de l’Abat dels Bojos i els Diablots, proclamarà l’edicte reial i s’obrirà el Palau de Can Solda. El dia s’acabarà amb el Tastatruita.

Divendres és el dia que els escolars faran l’ofrena dels ous decorats per ells a en Carnestoltes a la Porxada. Després podran gaudir dels espectacles infantils, cançons amb Santi Rovira a le 5, al Palau de Can Solda; taller de disfresses a dos quarts de sis a la Troca de Roca Umbert. I ja pels més grans, a les 9 al Palau de Can Solda nou ball de gralles amb els Rajolers i DJ Ruíz.

Dissabte 33, concert-vermut i Cercavila de swing a les 12 a la placeta de Sant Francesc; cercavila infantil a dos quarts de sis de la tarda, des de la plaça de la Corona fins a la Porxada i a les 6 ball amb Xics and Roll. Ja a la nit, a Roca Umbert seguirà la festa, amb concurs de disfresses inclòs.

I arribat diumenge, el dia gran del Carnaval, toca Rua. Enguany les comparses es concentraran a Tres Torres u començarà la rua, que acabarà a les 8 del vespre a la Porxada amb el lliurament de premis a les comparses guanyadores. El jurat atorgarà set premis i dos accèssits, en dues categories: la carnavalesca, per a les comparses o grups caracteritzats pels elements de transgressió i disbauxa propis del Carnaval, que han suposat la creació de vestuari, carrossa o similar; i la de lluïment, per a grups o formacions de folklore o amb identitat pròpia ja constituïts que volen mostrar el seu vestuari, costums i tradicions, i que no han confeccionat cap disfressa específica per participar-hi.

Dilluns, dia més tranquil, toca berenar popular i les darreres ofrenes al Palau de Can Solda. I arribat el Dimecres de Cendra, dia que comença la Quaresma i toca deixar la disbauxa fins a l’any que ve, es farà la vetlla a en Carnestoltes a partir de les 11 del matí a Can Solda. A la tarda, tallers de pentinats i complements per al dol, a càrrec de l’Escola Margaret i Mimetic Studio i a dos quarts de set, Cercavila fins a la Porxada on es llegiran els versots de la Vella Quaresma i es cremarà en Carnestoltes a la pira funerària davant l’Ajuntament. El Carnaval del 2020 s’acabarà amb el darrer àpat de la festa, a la mateixa plaça, amb sardina, pa i trago, organitzat per l’Associació de Veïns de Granollers Centre.

Text i Fotos: Josep MAS