Nens de 1r i 2n curs del Pereanton interpretant nadales a l’escala de l’Ajuntament. Josep Mas

Aquest dimecres a la tarda s’inaugurava a la planta baixa de l’edifici històric de l’Ajuntament de Granollers, a la plaça de lla Porxada, el pessebre que cada any realitza l’artista local Ramon Aumedes i que reprodueix en forma de maqueta un edifici característic de la ciutat. Enguany ha estat escollit el del Col·legi Pereanton del carrer Antoni Espi i Grau.
La presentació del pessebre d’enguany ha començat amb una cantada de nadales a càrrec dels nens i nenes de 1r. I 2n de Primària a l’escala de l’Ajuntament. Malgrat el temps, que no convidava a sortit de casa, l’entrada de l’Ajuntament ha quedat plena de gom a gom amb els pares que han volgut acompanyar els seus fills.
Al final de l’actuació, l’alcalde, Josep Mayoral, s’ha dirigit als joves cantaires, agraint-els-hi la seva participació, presentant a l’autor del pessebre que els ha explicat que enguany  no és nou del tot, ja que l’edifici ja va ser motiu d’un altre pessebre fa uns deu anys i com els de cada any es guarden en un magatzem municipal. Ara ha estat posat al dia i al seu interior, a les seves aules, es poden veure les fotografies dels alumnes d’aquest curs.

Maqueta de la centenària Escola Pereanton amb el pessebre institucional del 2019. Josep Mas

Ginés Pereantón un ‘indiano’ que va fer possible l’escola

Encara que a la nostra edició digital del passat dia 14 d’octubre, quan es van presentar els actes que al llarg del curs celebrarà l’escola, ja vàrem parlar una mica de qui era Genís Pereantón Forns, que va ser el benefactor que va fer donació d’un llegat de cent mil pessetes de l’època, després de tornara Granollers en haver fet fortuna a Amèrica, ampliarem alguns detalls sobre el centre que acaba de fer cent anys. Pereanton volia que les coses es fessin ben fetes i per això va fer l’entrega des diners al seu nebot, Juan Montañá Riera que era l’alcalde d’aleshores de Granollers, demanant-li però que s’assessorés dels senyors Francisco Torras Villà i José Coma Clapés. Només posava una condició, que l’escola estigués acabada el mes d’agost del 1919, abans de començar el nou curs.

Detall del Naixement dins l’escola. Josep Mas
 

Segons publicava el periòdic La Publicidad el mateix dia 19 d’octubre de 1919, el «Grupo Escolar Pereantón» estava en el lloc més cèntric de la població, en el carrer llavors anomenat de San Francisco. «Es un magnífici edificio que ha cambiado totalmente la fisonomía del lugar tan concurrido por ser el enlace de la carretera con la calle Corró y la barriada de las Traveseras y el cuartel». La superfície dels terrenys, que havien estat patí de l’antic convent de Sant Francesc, mesurava uns 1.700 metres quadrats, sis-cents dels quals van ser destinats a l’edificació i la resta al patí d’esbarjo dels escolars. L’edifici original, d’estil modernista, original tenia dues entrades, una per les tres aules destinades a parvulari i tres classes per a nenes, a la planta baixa, i l’altra porta per accedir al primer pisi a les quatre aules per a nois. El centre estava previst per a mig miler d’alumnes.
El projecte i direcció de les obres va anar a càrrec de l’arquitecte barceloní Jerónimo Martorell Terrats, ajudant de Josep Puig i Cadafalch, que, com deia el citat diari, «no ha descuidado el más pequeño detalle, para lograr que las nuevas escuelas de Granollers resulten uno de los mejores edificios escolares construídos en nuestro país» L’obra la van fer els germans Baró, les de serralleria Juan Bellavista; la instal·lació elèctrica els lampistes Andrés Viñals y Vicente Vacca, intervenint-hi també el guixaire i adornista senyor Humà i el pintor Antonio Villás. Els mosaics i la pedra artificial també van ser obra de dos professionals locals, els senyors Farrerons i Mauri.

Josep MAS