El Vallès té 12.843 oliveres de la varietat Vera i la Garriga és el municipi amb més superfície. Aquestes són algunes de les conclusions del projecte “Inventari i mapeig dels recintes SIGPAC de l’Olivera Vera del Vallès”, presentat a les Franqueses del Vallès i impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental amb el suport de la Xarxa Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Altres dades de l’estudi són:

Al Vallès hi ha 566,47 hectàrees d’olivars delimitades pel SIGPAC. Al Vallès Oriental hi ha 325,15 hectàrees i al Vallès Occidental 241,31 hectàrees.

El municipi del Vallès amb més superfície d’oliveres és la Garriga amb 69,63 hectàrees i, el segon, Terrassa amb 57,57 hectàrees, però, en canvi, a la Garriga hi ha 3.385,10 oliveres i a Terrassa, les que té, són d’altres varietats.

Al Vallès, la superfície ocupada per l’olivera Vera del Vallès és de 166,96 hectàrees..

Hi ha un potencial per incrementar la producció d’oli de vera gràcies a la superfície existent, però l’abandonament d’olivars o la manca d’una gestió agronòmica fa que es redueixi l’ús i explotació dels olivars de vera.

A Ponent s’han trobat oliveres veres dins dels límits administratius dels municipis de Castellar del Vallès, Sabadell i Sentmenat del Vallès Occidental. A Llevant es trobaria el límit de la seva distribució al massís del Montseny.

El territori de la part alta de la conca de la Riera de Caldes, Vall del Tenes i Riera de Sentmenat així com la conca mitjana del Congost és l’hàbitat actual de la major part de la Vera del Vallès.

Durant l’acte, presentat pel president de la Cooperativa Agrària del Vallès, Manel Cunill, el president del Consell Comarcal, Francesc Colomé i el conseller de Turisme, Carles Fernández, va quedar palesa l’excel·lent qualitat de la varietat Vera vallesana.

Per fer-ho el Consell Comarcal va encarregar a la Cooperativa Agrària del Vallès la realització de l’inventari, el mapeig i la creació d’una base de dades oberta a tot el públic que estigui interessat en conèixer la localització d’aquestes varietats.

La finalitat del projecte és oferir una nova oportunitat per l’enfortiment del teixit empresarial del sector agrari de la comarca a través de la dinamització dels productors d’oli de la comarca, partint del coneixement de la realitat actual dels oliverars existents al Vallès i oferint la possibilitat de la plantació d’aquestes varietats als terrenys més qualificats, amb plançons de molta qualitat i verificats com a varietat Vera del Vallès, a la vegada que això revertiria en una millora mediambiental, patrimonial i paisatgística de la comarca.

El SIGPAC (Sistema d’Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles) s’utilitza pels governs per assignar els ajuts agraris de la PAC i permet identificar el nombre, en aquest cas els recintes agrícoles amb oliverars vera.