L’acte de cloenda del Projecte singular Junts s’ha fet aquest dilluns 10 de juny, amb la participació dels 77 alumnes (48 l’any passat) de nou centres educatius Escola Pia, Educem, Col·legi Jardí, Institut Carles Vallbona, Institut Antoni Cumella, Institut Celestí Bellera, EMT, Col·legi l’Estel, Marta Estrada (que hi participa per primera vegada) i 80 empreses d’acollida. Aquest curs ha commemorat els 10 anys del projecte, nascut el curs 2008-2009, i en que va tenir la participació de 7 alumnes de l’Escola Pia, i on tots els tastets es van fer a diferents serveis municipals.

Al llarg del curs, els diferents alumnes que han participat han compartit temps i espai amb personal sanitari, administratiu, mecànics, personal de manteniment, comerciants o veterinaris,… I això els ha permès un primer contacte amb el món laboral que els ha donat d’una banda una primera experiència, i de l’altra els ha permès adquirir competències assimilables per poder acreditar la ESO. A més de poder tastar un ofici que si els ha agradat el podran continuar aprenent a través d’un cicle formatiu.

L’acte d’ahir dilluns va servir de reconeixement a l’esforç dels alumnes, la implicació dels tutors i de les famílies, i l’interès de les empreses. També s’ha volgut recordar als exalumnes, empresaris, professors i institucions, professors, alumnes, pares i mares, entitats i empreses que acullen als joves.

Des del curs 2008-2009, l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, participa en aquest projecte educatiu que cada any permet graduar a més alumnes de 4t d’ESO i, per tant, ajuda a reduir el fracàs escolar a Granollers, que segons dades del curs 2017-2018 se situa en el 6,75 % (joves amb 16 anys o més que surten dels centres educatius sense la ESO, xifra extreta a partir de la informació facilitada pels mateixos centres).

Per això, aquest projecte, no només té l’objectiu que l’alumne de 3r pugui passar amb bons resultats a 4t i que els de 4t es puguin graduar, sinó que també ajuda a orientar als joves en la presa de decisions que s’han d’enfrontar a l’acabar l’etapa obligatòria de l’escolarització. Els permet veure quin camí seguir en la formació professionalitzadora, a través dels Programes de Formació Inicial per aquells que no aconsegueixen treure’s el graduat i en la Formació Professional de Grau Mitjà aquells que sí que han pogut acreditar-ho.