Avui divendres 3 de maig a les 19h a la masia de Can Coll de Lliçà de Vall es presenta el llibre El pintor que cremava els seus quadres (Gregal, 2019), al voltant del pintor Maties Palau Ferré. Hi participaran l’historiador Francesc Marco-Palau, autor del llibre, i el periodista Màrius Serra, autor del pròleg.

La masia de Can Coll disposa, a la seva capella, d’unes pintures poc conegudes del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), un dels noms més singulars de l’art català del segle XX. Vinculat a la Barcelona de les exposicions dels Salons d’Octubre i al París bohemi, la de Palau Ferré va ser una trajectòria marcada per la lluita a favor de la llibertat creativa.

Ara, l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de l’artista, en recupera la història a El pintor que cremava els seus quadres (Editorial Gregal, 2019). Amb pròleg del periodista Màrius Serra, el llibre es pregunta si pot haver-hi ètica en un món artístic de galeries, subhastes i especulació.

Les pintures de Can Coll: Bonet, Subirachs i Palau Ferré

Quan als primers seixanta la família Sancho Vilardell va adquirir la històrica masia de Can Coll de Lliçà de Vall, van decidir renovar-la. La capella de la casa fortificada, que avui encara es conserva, és el màxim exponent d’aquesta voluntat renovadora i una mostra clara de l’esperit modernitzador de l’art català de postguerra i la represa.

En la seva nova forma van participar-hi l’arquitecte Jordi Bonet i Armengol, l’escultor Josep Maria Subirachs i el pintor Maties Palau Ferré, que tot just havia tornat dels seus anys a París.

En les seves pintures a l’oli de grans dimensions, de més de 23 metres quadrats, el postcubista Palau Ferré va reinterpretar la vida de Sant Vicenç i Santa Clara amb el seu estil característic, inspirant-se en l’art romànic i utilitzant el seu viu cromatisme. 

Des del 2017, la capella i la masia de Can Coll poden visitar-se, ja que formen part del conjunt patrimonial de l’Ajuntament de Lliçà de Vall.

Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és pintor, escultor i ceramista. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, a la dècada dels cinquanta fa el pas a París, becat pel govern francès, on connecta amb els corrents internacionals de l’art. De la generació de l’art català de post-guerra, la pintura de Palau Ferré és figurativa i s’influeix del cubisme, l’expressionisme i el fauvisme.

Palau Ferré és el pintor dels paisatges primaverals, de les natures estàtiques, dels quadres mitològics i de les figures femenines d’ulls ametllats. A les seves composicions, les pinzellades i el color hi tenen un paper fonamental: hi destaquen  les tonalitats de verds, i els vermells intensos.