Portada del nou llibre Granollers Desaparegut.

La sala d’actes de Can Jonch al carrer del Rech ha estat l’escenari aquesta setmana de la presentació d’un nou llibre de fotografies antigues de la ciutat ,que ha estat a càrrec de Francesc Sánchez Mata i publicat amb el nom de Granollers Desaparegut, per l’editorial Efadós del Papiol. El llibre, de 184 pàgines recull unes 170 fotografies antigues de Granollers i va ser presentat per l’historiador granollerí Jordi Planas Maresma, qui també ha escrit el pròleg del llibre.

L’autor del llibre, Francesc Sanchez i el del pròleg, Jordi Planas. Josep Mas

Planas va considerar Francesc Sánchez com la persona idònia per fer aquest llibre pels eu coneixement de la fotografia històrica i de molts arxius públics i privats, això com de Granollers i la seva història. Sánchez és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents per la Universitat Autònoma, i postgrau en Gestió, Preservació i Difusió d’Arxius Fotogràfics per la UAB. Pertany al cos d’arxivers de la Generalitat de Catalunya i és tècnic de l’Àrea d’Imatges de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Pel que fa a Granollers és membre del Centre d’Estudis, on poperament presentarà una ponència sobre la Fira i Fetes de l’Ascensió i ha publicat diferents llibres i articles sobre història local i comarcal, entre ells l’editat per fascicles, L’Abans de Granollers, l’any 2003. Granollers Desaparegut «fa parlar les fotografies i hi ha poc text però ha portat molta feina de preparació, selecció i documentació i la seva edicio ha estat molt cuidada per l’editorial”, segons va dir Planas.

La sala d’actes de Can Jonch va resultar petita el dia de la presentació. Josep Mas

L’autor explicava que el llibre no pretén ser ni una història ni una crònica de Granollers. Tracta de les seves tradicions i festes i la intenció és que les fotografies parlin i mostrin el canvi que ha fet la ciutat en els darrers cinquanta anys. Les fotogafies van des de finals del segle XIX fins a l’any 1974. I va voler destacar que aquesta feina ha estat possible gràcies al fet que Granollers, que diuen que és terra de músics, també ho és de grans fotògrafs, citant un dels primers, Tomàs Torrabadella; els quatre Joans, Canal, Font, Guàrdia i Mas; en Bosch, Josep Massana, segons ell potser el més il·lustre i que als anys 1920 va anar a viure a Barcelona i actualment es desconeix on es pot troba, si és que encara existeix, el seu fons fotogràfic. D’altres de més recents com Gironella, Espaulella, Alcalde i els actuals, Sánchez, Cornellas, la Griselda… També la història gràfica de Granollers ha estat possible gràcies a altres fotògrafs de fora, Brangulí, Pérez de Rozas
El llibre ha estat estructurat en tres grans capítols: el nucli històric, l’església, la Porxada, les muralles, l’antic hospital de Sant Domènec (ara sala Tarafa); un segon capítol dedicat al creixement de la ciutat, l’Eixample durant la segona meitat del segle XIX i el primer terç del XX i el tercer, més breu, a l’enton urbà, les serres de llevant i de ponent, les masies de Can Bassa i Can Gili, la Font del Ràdium… I alguns descobríem també algun fet històric important quan comentava la fotografia del dia de la inauguració del primer monument als caiguts de la plaça de la Corona, als morts a la Guerra d’Àfrica, quan citava que el primer i el darrer mort en aquella contenda eren de Granollers. Moltes de les fotografies són o bé inèdites o poc conegudes fins ara i que pertanyen la majoria a l’Arxiu Municipal de Granollers que com després diria l’alcalde Josep Mayoral en tancar l’acte de la presentació, ja compta amb mig milió d’imatges, a la disposició de tots els ciutadans que les vulguin consultar. D’altres són de l’Arxiu Nacional de Catalunya i cedides per particulars

Segons el catàleg de l’editorial ja s’han editat llibres com el de Granollers de ciutats o indrets com Olot, l’Alta Cerdanya, Horta, Tona, Arenys de Mar, Cornellà, La Bisbal, Tortosa, el Vendrell, Malgrat, Manlleu, Lleida, Sant Adrià, Tarragona, Torelló, Girona, Valls, Castellar el Vallès, L’Haute Cerdagne francesa i Vic.

Josep MAS