– Autoritats i assistents a la presentació de les festes, a l’escala de l’Ajuntament. Toni Torrillas

Aquest dimecres es va donar el tret de sortida de les festes de Nadal d’enguany a Granollers, que comptaran amb un programa ben atapeït, amb més d’una seixantena d’activitats per a totes les edats. L’encesa de les llums de l’arbre en forma gegant, d’estructura metàl·lica que s’ha instal·lat a la plaça de la Corona i de les de la carretera i altres carrers del centre de la ciutat van representar l’inici d’unes festes que acabaran amb la diada dels Reis el 6 de gener. Una estona abans, l’alcalde, Josep Mayoral i les regidores de Cultura i de Promoció econòmica, Mireia López i Andrea Canelo, van presentar en públic a la sala de plens de l’Ajuntament el programa, destacant les principals activitats, algunes ja tradicionals com el Parc Infantil de Nadal, les cantades de nadales, l’arbre dels desitjos, la visita del patge Gregori i els seus ajudants, la posterior instal·lació del campament reial a Roca Umbert i la cavalcada del dia 5 de gener, així com les diferents fires d’artesania i productes nadalencs. També es van anunciar noves activitats com l’estrena del cinema Edison al Centre Cultural i uns Pastorets amb una programació més completa.

A cada cantó de la taula d’autoritats hi havia el cartell de les festes i la maqueta del que serà el calendari de l’any vinent, El cartell és original dels dissenyadors granollerins Raquel Castro i Roger Vergés i que destaca el lema de les festes,«Per Nadal bull Granollers» i en quina imatge destaca una olla bullint que desprèn el flaire d’alguns dels elements nadalencs més tradicionals a la ciutat, el brou de la plaça de les Olles, el tió, el fanalet, el carbó dels reis, els Pastorets i la pols màgica del patge Gregori. El calendari reprodueix dotze pintures murals existents als carrers de la ciutat,
La presentació va viure certs moments de tensió i nerviosisme, especialment per part de l’alcalde, que no parava de preguntar pel patge Gregori que no acabava d’arribar mai, pensant amb l’experiència de l’any passat que en el seu viatge es va perdre i va anar a parar a Granollers de Rocacorba, encara que afortunadament va acabar trobant el camí. Finalment la tardança d’ahir es va deure tot a un mal entès, ja que uns l’esperàvem a l’Ajuntament i ell ens esperava a la Pedra de l’Encant i va haver d’acabar pujant a buscar-nos.
La regidora de Cultura va tenir un record per Josep Bover Blanch, el rapsode del Vallès finat aquest any i que cada any llegia el seu vers de Nadal en el darrer ple municipal de l’any i acompanyava vestit de Rabadà la cavalcada dels Reis. A l’arribada la cavalcada d’aquest any a la Porxada es recitaran versos escrits per Bover.

El pessebre commemora els 50 anys del Mercat de Sant Carles. Toni Torrillas

El pessebre recorda el mig segle del mercat de Sant Carles

Un cop acabada la presentació i feta la foto de rigors dels assistents a l’escala principal, la Coral Sonata va oferir una cantada de nadales i seguidament es va inaugurar el pessebre, obra, un any més, de Ramon Aumedes i que en aquesta ocasió ha dedicat al mercat municipal de Sant Carles, amb motiu del seu cinquantè aniversari. L’alcalde abans havia recordat que aquest 2018 hem commemorat a Granollers dos cinquantenaris més, el de l’Ambulatori de la seguretat Social del carrer Museu i l’Institut de batxillerat, ara Antoni Cumella, al carrer Roger de Flor. El pessebre reprodueix també de forma fidel la capella de Santa Anna, a la mateixa plaça del mercat, la de la Caserna. Paral·lelament es va inaugurar l’exposició fotogràfica de l’Arxiu Municipal, a la mateixa planta baixa de l’Ajuntament de la que en parlarem en un altre reportatge.
Fora ja de l’edifici històric de l’Ajuntament i en una tarima que ampliava la superfície de la Pedra de l’Encant el patge Gregori i els seus acompanyants i els representants del Pastorets van explicar també alguns dels continguts i novetats de les festes, convidant a anar tots junts fins a la plaça de la Corona per l’encesa de l’enllumenat nadalenc, l’arbre, d’estructura metàl·lica, de 12 metres d’alçada i 4 de diàmetre i les llums dels carrers Anselm Clavé, Nou, Santa Esperança, Sant Roc, Santa Anna, Rec, les places de les Olles i Caserna, Travesseres, Catalunya, Santa Elisabet, Joan Prim fins a la plaça Verdaguer i Minetes que com cada any instal·len les associacions de botiguers, amb la col·laboració de l’Ajuntament amb la despesa d’electricitat. De nou van estar presents les nadales, aquesta vegada cantades pels alumnes més joves de la Societat Coral Amics de la Unió.

Paradetes, cantades de nadales, l’arbre dels desitjos i el PIN

L’encesa de l’arbre, amb els petits cantaires d’Amics de la Unió van donar començament a les festes. Toni Torrillas

Des de fa ja uns quants dies s’han instal·lat a les places de la Porxada i de l’Església les paradetes de pessebres i ornaments de Nadal, que hi seran fins al dia 24 de desembre. A partir del dia 12 d’aquest mes s’hi afegirà, la fira d’artesania i objectes de regal també a la Porxada i a la plaça de les Olles. Paral·lelament , a la plaça hi haurà actuacions com la del circ Desastrosus Circus, el grup musical Cordes del Sud i una xocolatada.
A Roca Umbert torna el Dfactory el cap de setmana del 22 i 23 de desembre, amb la novetat aquest any d’una edició, El Petit Factory, els dies 3 i 4 de gener dedicats als productes infantils i familiars. Les atraccions seran presents com cada any a la plaça Barangé.

La cantada de nadales que ofereixen les Associacions de pares (AMPA) d’una desena d’escoles de la ciutat ompliran el dissabte dia 22 de nou els carrers de música, amb una cantada solidària amb la Mataró de TV3 a la plaça de l’Església, amb l’acompanyament de la Big Band d’alumnes de 6è de Primària de l’Escola Pereanton, amb lala direcció de Toni Cuesta.
Els mapatges o mappings tornaran a tenir presència a la ciutat. Serà a la biblioteca Can Pedrals, per iniciativa del Consell dels Infants, que per segona vegada conviden els alumnes de totes les escoles a escriure onze desitjos que es projectaran a la façana de la mateixa biblioteca a la plaça Maluquer els dies 27 i 28 i al Museu de Granollers, amb la proposta «Atura’t i gaudeix de la música» el 3 i 4 de gener.

El Museu de Granollers, presentarà l’exposició «Caput aut navis // A cara o creu», peces de joc com tebes, peces de fireta, monedes, campanetes… del fons arqueològic, datades del s. IV aC al II dC. Els dies 29 de desembre i el 3 de gener s’oferirà una activitat paral·lela, «Els grans Ludi Romani» destinada a què els infants puguin jugar com ho feien els romans.
La darrera setmana de l’any, els dies 27,28 i 29 obrirà les portes el PIN, el popular Parc Infantil de Nadal a les instal·lacions del Palau d’Esports, amb activitats per nens i nenes de totes les edats, ajudats per un centenar de monitor i també com és habitual amb la presència d’en Pinguai i l’Espingueta. A més, altres dies i en molts indrets de la ciutat hi haurà activitats ben diverses per la mainada. A causa de la multiplicitat d’actes cal consultar el programa de butxaca que ha editat l’Ajuntament amb tota la programació.

Pastorets renovats i un nou cinema

Cartell anunciador del Nadal 2018. Josep Mas

Aquest mateix cap de setmana, els dies 1 y 2 els Amics dels Pastorets presenten a l’Adoberia d’en Ginebreda, a la plaça de l’Església i amb el títol «Qui és el veritable protagonista dels Pastorets de Granollers», petites peces de microteatre de 20 minuts de durada. Després, els dies 26, 29 i 30, els pastorets de Josep Ma Folch i Torres es representaran al Teatre Auditori.
A l’Hospital General, com cada any els professionals del centre oferiran també els seus Pastorets a la sala d’actes del Centre Geriàtric Adolf Montañà. A la Parròquia de Sant Esteve es farà la interpretació de La batllia de Sant Esteve de Granollers durant la Missa Major del dia de Sant Esteve. I al Llevant Teatre i l’espectacle «Un Nadal ple d’estrelles», els dies 21 i 23.

Com ja vàrem informar en aquesta mateixa revista, el dia 19 d’aquest més s’inaugurarà el nou cinema Edison al Centre Cultural. Els espectadors que assisteixin a la sessió inaugural no coneixeran la pel·lícula que veuran fins que s’apaguin els llums i comenci la projecció. Serà l’escollida per votació pel mateix públic entre Cinema Paradiso, Indiana Jones y el arca perdida, Big Fish o La La Land. La programació d’aquestes festes inclou films com The Guernsey Literary anb Potato Peel Pie Society, Campeones, Wonder, o The Wife.

El patge Gregori, el campament reial i la Cavalcada dels Reis

Com ja ha quedat clar més amunt, el patge Gregori ja ha arribat a Granollers i amb ell els seus companys els patges Picarol i Llaminer i ajudants gregorins i gregorines. Abans de que acabi el trimestre escolar, els dies 12, 13 i 14, visitaran les escoles. Després, els dos caps de setmana abans de Nadal els nens i nenes podran veure en directe els preparatius dels gregorins i gregorines, a la Tèrmica de Roca Umbert perquè ningú es quedi sense regals.
A la mateixa instal·lació muntaran el campament amb les carrosses i les tres tendes reials, els regals i el carbó, i sobretot la pols màgica. Els infants també podran confeccionar els picarols i sonalls per anar a despertar els Reis abans que comenci la cavalcada el dissabte 5 de gener, i els fanalets que els guiaran al seu pas per la ciutat.
La cavalcada sortirà de Roca Umbert, i transcorrerà pels carrers de Lluís Companys, Camp de les Moreres i tota la carretera fins al carrer Ramon Llull, Torras i Bages i Roger de Flor, per Mare de Déu de Núria i Santa Anna fins a arribar a la Porxada. Els Reis arribaran a la plaça amb cotxes descapotables, on seran rebuts pels nens i nenes del Consell dels Infants.

El programa recull molts d’altres actes, entre els quals destaquem especialment pel seu sentit el Tió solidari els dies 22i 23 a la plaça Perpinyà amb la finalitat d’omplir el rebost del Xiprer i jugar amb els avis. També a benefici del Xiprer es farà el dia 22 a la Salatarafa un recital líric, organitzat pels amics de l’Òpera del Vallès Oriental.
La nit de cap d’any tornarà a celebrar-se com anys enrere al pavelló d’esports de la zona esportiva i el dia abans la colla dels Blaus de la Festa Major proclamarà l’Home dels nassos del 2018.

Josep MAS