Aspecte de la sala del nou cinema Edison dimarts el vespre durant la seva presentació. Josep Mas

Aquest dimarts, al matí pels mitjans informatius i al vespre en un acte obert a la ciutat, es va presentar la nova sala de cinema dins el nucli urbà que tornarà a oferir sessions com les d’abans, com les que recordava l’alcalde i que sobretot els diumenges a la tarda omplien els cinc cinemes que en els bons temps hi havia ben bé al centre i que ara anomenaríem l’illa de vianants dels nucli antic. La nova sala que presentarà la seva primera sessió el dia 19 de desembre s’ha batejat amb el mateix nom d’una de les primeres sales de cinema estables que va haver-hi a Granollers a començament del segle passat, el cinema Edison. El Cinema Edison i les sales que es remodelaran, a l’edifici del Centre Cultural de Granollers, a l’antic edifici del Cercle Cultural de la Caixa, de propietat municipal des de l’any 2009, estarà gestionat per la Fundació Privada Associació Cultural que ha guanyat el concurs públic per a l’execució d’aquest projecte de cinema per a tots els públics i l’explotació de les instal·lacions del centre.

 

Postal de presentació del nou Cinema Edison

El Cinema Edison oferirà una programació estable en diferents sessions durant com a mínim els caps de setmana, de dijous a diumenge, amb la intenció de combinar estrenes, pel·lícules en versió original, amb pena complementarietat amb les altres sales privades existents, actualment només els cines Ocine del polígon del Ramassar.
Al matí el projecte va ser presentat als mitjans informatius en roda de premsa amb la presència de Martí Pujadas, responsable del projecte, l’alcalde, Josep Mayoral i la regidora de Cultura, Mireia López. La mateixa informació es va oferir als assistents a la presentació oficial del nou cinema que, a quarts de vuit del vespre, gairebé van omplir les 350 butaques de capacitat que té la sala. L’acte va estar presidit pel periodista granollerí Jordi Sanuy que en primer lloc va donar-la paraula a Lambert Botey qui va fer un breu repàs de la història del cinema a Granollers, de la que és especialista, justificant el nom del nou cinema, l’Edison, uns dels primers que hi va haver a la ciutat i que va estar ubicat al carrer que porta el nom de l’inventor del fonògraf la càmera de cinema o la bombeta incandescent, Thomas Alva Edison, darrere de la plaça de Maluquer. Abans que aquesta sala un barceloní de cognom Valero ja havia instal·lat l’any 1905 la primera sala estable al Casino i un any més tard a un local que es va construir a uns antics corrals de la plaça Perpinyà, on anys més tard hi hauria el cinema Majèstic. L’any 1906 també havien començat a fer-se projeccions a la sala del Cafè Nou, més tard l’Alhambra. El recorregut per la història de les sales a Granollers va arribar a l’època de màxima esplendor, els anys 1960, quan a la ciutat convivien i omplien cada diumenge els cinemes Mundial, Majèstic, Astoria, Principal (o cinema Petit) i com més tard recordaria l’alcalde, també el cinema del Centre Parroquial. Arribat l’any 2006 les sales comercials van entrar en crisi, tancat fins i tot els més moderns, els Oscars de la plaça Amadeo Castellano i quedant només els cinemes Nord, al Ramassar i les sessions del Centre Cultural de la Caixa.

Martí Pujadas també recordava que en aquells anys i fins ara només ha estat possible veure cinema al centre de la ciutat assistint a les sessions del Cineclub de l’Associació Cultural que continua la seva programació des dels anys 50. Actualment es fan tres sessions setmanals i a partir d’ara amb la nova programació es reduiran a dues.
A la sala principal s’hi faran reformes, especialment destinades a millor la sonoritat i l’aïllament acústic i a la resta de l’edifici, la primera planta s’habilitarà per a fer-hi exposicions, al segon pis hi haurà una sala més petita també per a projeccions, amb capacitat per uns cinquanta espectadors i al tercer nivell s’adequarà l’espai per a la formació, cursos, tallers, etc. destinats a escoles, famílies i també a professionals. El vestíbul també es reformarà totalment per acollir la taquilla i un nou bar.

La incògnita de la sessió inaugural

A partir d’ara ja es poden adquirir les entrades per la sessió inaugural del Cinema Edison per al dimecres 19 de desembre a les 7 de la tarda. Amb una peculiaritat, els assistents no sabran quina pel·lícula veuran fins que s’asseguin la a seva butaca i comenci la sessió. L’haurà triat el mateix públic entre una oferta de cinc films per part de l’Associació Cultural. Consultar la programació o la compra d’entrades es podrà fer a través de la pàgina web www.cinemaedison.cat i els preus de les entrades oscil·laran entre els 5 Euros per a les sessions infantils i els 7’50 per a les sessions d’estrena de cap de setmana, per tal de no fer competència deslleial a les sales privades.

Josep MAS