Els municipis d’Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès) encapçalen amb quatre Flors d’Honor 2018 el rànquing del projecte Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que reconeix els municipis que treballen per la transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds.

Els reconeixements anuals del moviment Viles Florides s’han lliurat en el transcurs de la gala Flors d’Honor, celebrada aquest divendres a la tarda al Castell de Vila-seca. L’acte ha estat presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa en funcions del municipi, Manuela Moya, i del president de la CHOC, entitat impulsora de Viles Florides, Sito Vilarrubla. A més, ha aplegat les màximes autoritats dels 130 municipis participants en aquesta setena edició de Viles Florides.

Davant l’augment del nombre de municipis que s’han sumat a Viles Florides -en l’edició anterior n’hi havia 113-, el president de la CHOC, Sito Vilarrubla, ha celebrat «l’aposta creixent per posar en valor la qualitat dels espais verds, la conscienciació social vers les polítiques sostenibles i el desenvolupament d’economies socials a través de l’atractiu de la natura i els parcs i jardins».

El programa de la jornada s’ha iniciat al matí amb la conferència “El poder de les plantes”, a càrrec del botànic Carlos Magdalena i la posterior visita amb trenet pels espais verds de Vila-seca. A la tarda, poc abans de l’inici de la gala, conduïda per l’actor Fermí Fernández, s’han fet actuacions musicals i s’han pogut visitar dues exposicions: “Vila-seca, la realitat d’un somni” al jardí del Castell i una de bonsais a l’interior de l’edifici.

Flors d’Honor

Durant l’acte, que ha aplegat més de 300 persones, s’han lliurat les Flors d’Honor, els distintius que certifiquen els municipis participants com a viles florides. Les Flors d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. A més dels 12 municipis reconeguts amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 50 amb tres Flors d’Honor; 52 amb dues Flors d’Honor i 6 amb una Flor d’Honor. 10 municipis més s’han adherit al moviment en els darrers mesos i la seva valoració es farà en l’edició de 2019. En total, 130 municipis que treballen per fer créixer el verd a Catalunya i que suposen un important increment respecte els 113 de l’edició de l’any passat.

A l’hora de concedir les Flors d’Honor, els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.