L’Arxiu municipal de Granollers amplia el fons amb documents de Palou des del segle XIII

septiembre 15 09:45 2018 Print This Article

Els tres germans Altimira a la dreta de la foto a l’acte de signatura de la donació.

L’Arxiu municipal de Granollers és des d’aquesta setmana una mica més ric, especialment en un apartat i una àmplia zona de la qual es té menys documentació original, l’antic municipi de Palou, agregat a Granollers ara fa 90 anys. Aquesta ampliació es deu a l’aportació que han fet els germans Joan, Ma Àngels i Pere Altimira Cladellas, amb la documentació antiga que diverses generacions dels seus avantpassats han conservat a la seva masia de Can Plantada, de Palou on han estat els darrers segles de masovers.

L’acte oficial que formalitzava la donació a l’Ajuntament es va fer aquest dijous 13 de setembre a la Sala de Govern, amb l’assistència del tres germans Altimira, l’Alcalde, Josep Mayoral, el tinent d’alcalde Albert Camps, el president del Consell de Poble de palou, Àlex Sastre i la directora de l’Arxiu, Laura Casanovas i entre el públic les historiadores Cinta Cantarell i Inés Vallès que pròximament oferiran una conferència al mateix Palou per explicar tota la nova documentació aportada.

Un dels documents més antics del fons a partir del segle XIII

Segons va explicar la directora de l’Arxiu, aquests documents són d’important rellevància per al coneixement històric i patrimonial de les masies de Palou i que des de 1928 forma part de la ciutat de Granollers, o com deia més tard l’alcalde, “no sé si Palou està agregat a Granollers o Granollers ho està a Palou”. La donació consta d’1’2 metres de documents en dotze capses que van des del segle XIII, a finals de l’Edat Mitjana, fins al segle XX, la majoria manuscrits i en bon estat de conservació malgrat el temps passat i que no sempre han estat guardats en condicions òptimes, el que ho demostren les taques en el paper. Tanmateix s’han donat dos documents cartogràfics un pergamí i 27 fotografies. Els documents i fotografies s’han classificat en tres subfons diferents: documentació referent al benefici de Sant Miquel Arcàngel de la parròquia de Sant Esteve de Granollers sobre cens i terres de Palou i Corró d’Avall que van des de l’any 1209 fins al 1876; documents personals del patrimoni de la família Altimira Cladellas dels segles XIX i XX i documentació de la Parròquia de Sant Pere de Valldeneu, de Sant Martí de Centelles, des de 1676 dins a 1915.

Cèdula personal de Matilde Cladellas de l’any 1934

A partir del proper 8 d’octubre i dins els actes de les Jornades Europees de Patrimoni, l’Arxiu municipal presentarà a través d’Internet el Document del Mes, amb el títol: Capbreu de Sant Miquel de la Parròquia de Sant Esteve de Granollers /1579-1822, del fons de la família Altimira Cladellas. Igualment tota aquesta documentació serà el fin conductor de la propera tertúlia de l’Arxiu el pròxim 11 d’octubre que, excepcionalment, es farà fora del seu escenari habitual, a Can Jonch, i tindrà lloc a les antigues escoles de Palou, al passeig del Dr. Fàbregas i anirà a càrrec de les historiadores Cinta Cantarell i Inés Vallès. Per no perdre-se-la.

Text i fotos: Josep MAS

  Article "tagged" as:
  Categories: