Andrea Canelo, Josep Mayoral i Laura Sabatés a la roda de premsa.

Aquest dimecres, l’Ajuntament de Granollers i l’Associació de comerciants Gran Centre han fet la presentació d’una iniciativa conjunta què serà la primera edició dels premis Porxada, destinats a diversos establiments de la ciutat. La roda de premsa s’ha fet a la sala de plens amb la presència de l’alcalde, Josep Mayoral, la regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo i la presidenta de Gran Centre Granollers, Laura Sabatés.

La regidora ha iniciat la presentació, indicant que la idea de crear els premis va sorgir fa un any, en el durant l’elaboració del Pla Estratègic de Comerç i finalment ja hi ha les bases del concurs acordades. D’aquesta manera es concediran distincions a cinc dels establiments històrics de la ciutat amb més de cents anys, un premi honorífic, un altre a l’antiguitat, a algun dels comerços que aquest any compleixen 25, 50 o 75 anys i un altre per la innovació o remodelació experimentada per alguna botiga, així com un premi honorífic.
S’ha establert que els premis siguin entregats en una gala que cada any tindrà lloc el segon divendres d’octubre a la sala Tarafa del carrer de Corró i excepcionalment enguany el dijous dia 11, en ser festiu divendres.
La presidenta de Gran Centre ha explicat que els comerços que poden optar als premis podran ser els que pertanyin a Gran Centre i també a la resta d’Associacions de comerços de la ciutat, quins responsables també formaran part del jurat i aquells que no estiguin inscrits en cap associació. Concretament el jurat del premi estarà format per membres d’aquestes Associacions de comerciants, un representant del Gremi d’Hostaleria del Valler Oriental, una de l’Associació d’Hotels, la regidora de Promoció Econòmic i un tècnic del servei de comerç de ‘juntament.
Ha aclarit que enguany només es guardonaran cinc dels més de 20 establiments centenaris, escollint per començar aquells que estan encara regentats per la mateixa família que va començar el negoci. Els premis consistiran en un guardó físic i un document signat per l’alcalde que oficialitzi el reconeixement. Concretament el que denominen Premi al futur serà a un establiment que hagi estat fent un esforç a escala digital o de renovació.

La Fonda Europa és l’establiment més antic de Granollers i regentat per la mateixa família.

L’alcalde que ha tancat el torn d’explicacions ha començat dient que quan es parla de botigues antigues ja obre els ulls, ja que ell va néixer en un forn de pa amb una bona antiguitat, encara que ara estigui en mans d’una altra empresa. Mayoral ha reafirmat com en altres ocasions que Granollers té moltes coses que la fan diferent i una essencial es diu mercat, que té la seva història i potència que ja al segle XIe v servir perquè es fes intercanvi de mercaderies o està molt bé que es reconeguin les botigues de sempre però sobretot a la gent de mercat que sap intercanviar productes, idees, històries… També està molt bé que ho reconeixem però ho hem d’explicar en veu alta.
En el torn de preguntes, una d’elles ha estat per suggerir que potser també es podria premiar a algú que sense tenir botiga s’ha dedicat tota la vida al comerç, responent que aquesta possibilitat queda inclosa en el premi Honorífic. Una altra possibilitat que s’ha exposat als organitzadors ha estat el premi que es podria concedir a treballadors que sempre hagin treballat en una sola botiga o el reconeixement a antigues botigues que darrerament han tancat les portes.

Presentació de candidats fins a final d’aquest mes

Ells establiments interessats a optar al premi a l’Antiguitat o al premi a la Innovació
Tecnològica o a la Renovació de gran format podran presentar les seves candidatures, mitjançant instància al registre general de l’Ajuntament, o a l’Associació Gran Centre indicant la categoria de premi a la que es presenten, adjuntant els documents que s’indiquen per a cada categoria, fins al darrer dia hàbil d’aquest mes de setembre.
La data límit per presentar les candidatures serà l’últim dia hàbil de setembre.

Granollers, un carrer llarg amb botigues a banda i banda…

Ho deia Josep Pla. D’aquesta manera va definir la ciutat i no es va equivocar gaire: «Granollers és un carrer llarg, amb botigues a banda i banda» Pels entusiastes de les xifres direm que segons el Cens d’Establiments Comercials 2018, actualment a Catalunya hi ha 103.214 establiments, amb una densitat comercial mitjana de 13,66 comerços per cada 1.000 habitants. La ciutat de Barcelona aglutina la major part dels establiments però és Granollers és la ciutat de més de 50.000 habitants amb una major densitat comercial (18,17 establiments per cada 1000 hab.), seguit de Girona que consolida la segona posició amb 16,82 i Barcelona, tot i que en xifres absolutes és la ciutat amb més comerços, la seva densitat comercial està per sota de les dues anteriors, situant-se en 16,75, poc per sobre de la mitjana de Catalunya. Les segueixen Manresa, Lleida, Reus. El Prat, i Mataró.

La Pesca Salada Fontdevila, a la plaça de la Porzada sobrepassa també el centenari.

Més d’una vintena de botigues centenàries

Els establiments que inicialment han d’optar al reconeixement com amb més antiguitat són una vintena, la Fonda Europa (1870), Sastreria Sitjes (1874), Licoreria Moreno (1875), Camiseria Riera (Can Baldufes) (1888 ), Barbany (1895), Farmàcia Arimany (1895), Can Bassa (1896), Can Bosch (1899), Tintoreria Flor de Lys (Cusiné) (1900), Estanc Tió (1900), Ferretera Canal (1901), Calçats Castelló (1903), Estanc Cot (1913), Estabanell Energia (Antiga Estabanell i Pahissa) (1913), Pesca Salada Fontdevila (1916) i Calçats Miralles (1917), la història de les quals va quedar reflectida en un extra de Revista del Vallès i la posterior secció setmanal «La Botiga», a la mateixa revista.

Text i Fotos: Josep MAS