Festa grossa pel mig segle de l’Esteve i la Plàcida

mayo 08 20:36 2018 Print This Article

Xalocs, de Reus interpretant per primera vegada la Corranda dels Gegants Grossos, al Museu.

Ho deia el president d’Amics dels gegants i Capgrossos de la ciutat, Gerard Nogueira dijous en inaugurar l’exposició al soterrani del Museu. Molta gent havia preguntat que se n’havia fet dels gegants Esteve i Plàcida que feia dies que no es veien ni al lloc de sempre, a Roca Umbert ni a cap acte, com la mostra de la casa de la Festa Major que recentment es va poder visitar a la nau Dents de Serra del mateix complex. Algun malpensat inclús havia deixat anar el comentari de “a veure si ara s’han perdut aquests”. I com deia en Gerard, s’havia hagut de dir, encara que es perdés l’encant de veure el resultat.

D’aquesta manera dijous començava un llarg cap de setmana de festa per celebrar el primer mig segle dels Gegants grossos com els anomenen els de la colla. La tinent d’alcalde Alba Barnusell, juntament amb el president d’Amics dels Gegants inauguraven l’exposició en la qual es recullen elements originals i històrics dels primitius gegants grossos, així com fotografies dels primers anys d’estar a la ciutat a la dècada dels 60 del segle passat.

L’acte va començar amb la presentació per primer cop a la ciutat de la música que a partir d’ara acompanyarà els gegants Esteve i Plàcida, una corranda que ha estat composta pel músic badaloní Adrià Abellán i que va ser interpretada pel grup Xalocs de Reus.

L’Esteve i la Plàcida amb els nous vestits, diumenge a la plaça de la Porxada

Entre els elements històrics dels gegants s’exposen el collaret de la Plàcida, l’escut de subjecció de la capa i el ceptre dels gegants, peces originals de 1968, així com la medalla de l’Esteve, obsequi que l’any 1988 li van fer els Gegants de Mataró en una visita a la capital del Maresme. També s’hi esposen dues fotografies originals fetes el 18 de juny de 1988 per un autor desconegut i la medalla de les Santes de Mataró obsequi amb motiu de la seva visita a les Santes d’aquella ciutat durant la Festa Major de 1988. A cada costat de la sala es poden veure els cossos antics dels gegants, dos bustos fets en fibra de vidre i els braços amb estructura metàl·lica. La fitxa tècnica dels gegants originals citen que l’alçària de la Plàcida fa 1’37 m. i el de l’Esteve 1’40. L’amplada és de 92 i 98 cm. respectivament i la llargària 73 i 72 cm.

A una altra vitrina es poden veure les mans dels antics gegants fets també en fibra de vidre, l’espasa de l’Esteve i el dia de la inauguració hi havia les dues corones ja restaurades. A partir d’aquest dimarts al vespre, quan tornin d’acompanyar la pregonera de la Fira, Roser Soldevila, s’hi podrà veure els dos gegants ja amb el seu vestit nou, fins al diumenge.

Les fotografies dels primers anys dels gegants grossos pertanyen als fotògrafs Josep Postius, Antonio Alcalde, Carlos Pérez de Rozas i Jorge Soteras, junt amb una actual de gegant, amb el vestit vell, de Toni Torrillas.

Solemne presentació dels nous vestits

Després de catorze anys portant els mateixos vestits ja tocava “comprar” roba nova. Passada la Festa Major de l’any passat es va encarregar el disseny del nou vestuari al barceloní Pau Fernández, que primer de tot va fer un treball de recerca per poder adaptar el disseny a l’època que representen els gegants, dos reis catalans del segle XV en temps de la Reconquesta. L’ajuntament, que té la propietat dels gegants va acceptar la proposta del disseny a final d’any u mai millor dit, es va posar fil a l’agulla i ho van fer les modistes granollerines Anna Maria Garcia i la seva filla Anna Maria Blanco. Va ser un treball complexe, ja que el vestit dels gegants es compon de tres capes de roba, el vestit interior, les túniques i les capes més llargues que les antigues i d’un vellut molt vistós. A la decoració dels vestits hi han participat també les professionals Mercè Miranda i Pilar Vila i l’orfebre gironí Ramon Boix, que ha fet el nou ceptre de l’Esteve i els anells que simbolitzen el matrimoni d’ambdós.

L’Esbart Dansaire ballant el Ball de Donzelles de Granollers

Dissabte era el dia d’oferir la nova imatge dels gegants a la ciutat. Durant el matí la Porxada va aixoplugar les parades de la Mostra d’Artesans de la festa i el concert vermut de Flor d’Oli i a la tarda com que el cel amenaçava de deslluir la presentació, els gegants es van portar a la Casa de Cultura Sant Francesc. Finalment va parar de ploure i

van poder fer la cercavila fins a la Porxada on van estrenar el seu ball amb la corranda presentada dijous al Museu, i aquesta vegada interpretada pels Vinardell de Vilafranca del Penedès.

Diumenge a la tarda, ja amb un dia assolellat vàrem poder gaudir dels balls que va oferir l’Esbart Dansaire, amb la presentació de “A Granollers… Ballem”, amb balls molt aplaudits pel nombrós públic assistent, entre ells el Ball de Donzelles i el de Gitanes de Granollers; el Ball de Giravoltes, amb una rèplica dels gegants o el del Colom; el Ball de bastons o el de Brutes, un ball de caràcter sarcàstic, amb un bon toc d’humor de quatre balladors disfressats de dona.

 

Text i fotos: Josep MAS

  Article "tagged" as:
  Categories: