Presentació a la Sala de Plens dels actes de la Fira d’enguany.

Crec que era el periodista i escriptor Josep Maria Espinàs qui explicava no fa gaire al diari on encara als seus més de 90 anys escriu cada dia, que el seu pare sempre deia que no és el temps el passa volant, el que passa és que els dies són massa curts. Sembla que era ahir que celebràvem el Nadal i com aquell qui no vol la cosa ja hem passat els Reis, Carnaval, la Quaresma, Setmana Santa, Pasqua i ja som un any a l’Ascensió. I Granollers torna a estar de festa, la 68a edició de la Fira. Encara que el programa oficial diu que la Fira va del 10 al 13 de maig, podem ben dir que els actes d’aquesta setmana que som celebrant els 50 anys dels nostres Gegants Grossos també s’hi podrien incloure. Però com que d’això ja n’hem parlat en un altre reportatge, anem al gra.

El programa es va presentar aquest dimecres a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Ho van fer l’alcalde, Josep Mayoral i la regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, que van excusar la presència de la regidora de Cultura, Mireia López, per defunció de la seva mare i de la tinent d’alcalde Alba Barnusell, per un fet més agradable, la seva propera maternitat.

Com ja és habitual, la majoria dels actes tindran lloc al parc firal on a la carpa multisectorial enguany hi participaran més de 160 expositors, la majoria relacionats amb el comerç de la ciutat i el turisme , amb una representació com a convidats especials de la comarca de Lleida, amb l’estand “Tu i Lleida”, TURALCAT – Associació de Turisme Rural de Catalunya, el Moianès, càmpings de muntanya i hotels rurals. Propostes per conèixer nous productes i paisatges.

L’estand institucional de l’Ajuntament ha estat dissenyat amb el lema «Granollers, ciutat atractiva», dedicant especial atenció als vianants, els polígons industrials, els nous elements de capitalitat i als grans esdeveniments que fan que encara es conegui més arreu del món a Granollers com la Granollers CUP d»handbol o la Mitja Mataró, entre d’altres. També es podrà visitar la llotja del disseny abans de passar, ja fora de la carpa multisectorial a la Mostra de gastronomia, que comptarà amb 11 estands. Com a novetat, aquest any es podrà pagar les consumicions amb targeta i els coberts seran ecològics biodegradables.

Inauguració de la fira d l’any passat amb les autoritat visitant la carpa multisectorial.

Jugar per jugar, pagesia, bicicletes i automoció

Un dels espais més visitats, tan per petits com pels adults són les dues carpes del Jugar x jugar, present a la fira des de fa tretze anys. En aquest sector es trobaran l’espai Lego i com a novetat el de figures Playmobils, tallers de jocs i el campionat del joc Carcasonne. Dissabte es farà conèixer els guanyadors del concurs Ciutat de Granollers de creació de jocs, al que aquest any s’han presentat 73 propostes i han quedat per ara sis finalistes. Com sempre, voluntaris i voluntàries de l’associació benèfica Ayudar Jugando assessoraran els visitants en tot el relacionat amb el món del joc.

Els sectors agrícola i ramader, origen de la fira de l’Ascensió continuen essent també dels més visitats, on en el Mercat de Pagès es presenten alguns dels productes que arriben directament del productor. Hi haurà una carpa on es faran tastets i diferents tallers i també es podran veure els animals de corral i de granja: vaques, garrins, ovelles, cabres… Enguany hi haurà una carpa de tallers i tastets amb activitats diverses com un taller de creativitat amb texans reciclats, un altre de munyir vaques i tast de productes làctics, i un tercer de tast de productes de temporada km 0.

El sector de l’automoció que alguns anys enrere havia estat absent de la fira comptarà en aquesta edició amb un espai de més de tres mil metres quadrats amb lloc per exposar-hi més de cent vehicles dels principals concessionaris de la ciutat, amb la col·laboració de l’UEI Cerclem. També hi estan representats la Unió d’Empresaris d’Automoció de Catalunya i el Gremi d’Empresaris del Caravaning de Catalunya.

Sense deixar el món del transport, en aquest cas el de dues rodes tornarà a instal·lar-se l’aparcament per a bicicletes i també hi haurà un nou mercat de segona mà de bicicletes, bicis elèctriques i altres vehicles de pedals, així com les infraestructures i activitats vinculades a aquest vehicle.

D’altres activitats que es podran fer a l’exterior de la fira seran el rocòdrom, passejades amb ponis o l’11è campionat de futbol femení. Tota una fira tal com va dir en acabar la roda de premsa l’alcalde Josep Mayoral, amb espais per viure intensament el carrer, compartir, passejar i parlar; un aparador de mil coses que passen a la ciutat dins els àmbits econòmic, social, cultural… Per anar-hi, de divendres a diumenge i de 5 de la tarda a 9 del vespre hi haurà novament l’autobús gratuït des de la plaça de la Constitució fins a gairebé les portes del recinte firal.

El sector agrícola i ramader és sempre un dels més visitats.

La Festa dins la Fira

Molts són els actes festius programats també per aquests dies amb la col·laboració dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, Casal del Mestre, Llibreria La Gralla, Institut Celestí Bellera, Blancs, Blaus, Diables, Jovent Ignorat, Xics de Granollers, Drac de Granollers i Esbart Dansaire de Granollers.

Deixant a banda la «passada» dels Saltimbanquis de dissabte, de la que ja en vàrem parlar fa uns dies en un altre reportatge en aquesta mateixa pàgina, destaquem del programa la 38a edició de Fem un llibre divendres al matí a la Porxada. El mateix dia, l’Orquestra Maravella oferirà triplet de sardanes, concert i ball, entre les places de l’Església i de la Porxada (17.30 h, 19.30 h i 22 h).

Dissabte, les Barraques oferiran activitats i música en directe al parc del Congost, a partir de les 4 de la tarda fins a la mitjanit, amb una oferta també de propostes familiars. El mateix dia, se celebra la XXVI Mostra de Bestiari, enguany, amb una trobada de bèsties d’aigua. A les 9 del vespre, es farà la cercavila de la mostra, amb sortida i arribada a la Porxada.

Diumenge, el cap de setmana acabarà amb la trobada castellera i les actuacions de Sagals d’Osona, Castellers de Castellar del Vallès i els amfitrions, Xics de Granollers (11.30 h, Porxada) i les «Havaneres en femení», amb el grup Ultramar (17.30 h, Porxada).

Més endavant, diumenge 19 de maig, ales sis de la tarda , a la Porxada,el programa festiu es tancarà amb l'»Ascensió en dansa», una ballada organitzada per l’Esbart Dansaire amb la participació de l’Esbart Català de Dansaires de Barcelona, Esbart Fontcoberta de Banyoles i els granollerins.

El Servei de Cultura de l’Ajuntament i Sírius, impulsa el projecte «Cultura accessible», amb l’objectiu de millorar les condicions d’accessibilitat a la cultura de les persones amb mobilitat reduïda i gent gran i oferirà espais reservats per tal de facilitar-hi l’accés. També, es distribuiran 50 cadires pintades del color blanc i blau reservades a persones amb mobilitat reduïda.

La pregonera i el seu marit durant l’entrega dels rams a les gegantes la Festa Major de l’any passat.

Roser Soldevila Estrada, «la Roser de les Flors» serà la pregonera

Com recordava l’alcalde, seguint la seva promesa que mentre ell sigui la màxima autoritat del consistori el pregó de l’Ascensió tindrà pregonera, i ja porta quinze edicions complint-ho, aquest any ha acceptat la proposta la senyora Roser Soldevila Estrada, «la Roser de Les Flors», mestressa de la floristeria que porta aquest nom al número 1 del carrer de Corró.

El pregó es farà el dimarts vinent a dos quarts de vuit de la tarda a la Sala Tarafa del carrer de Corró. La pregonera serà rebuda una estona abans per les autoritats a l’Ajuntament on signarà en el llibre d’honor. Després anirà a peu fins a la Sala Tarafa, acompanyada pels Gegants Grans que estrenaran vestits i també ram, fet en aquesta ocasió amb més il·lusió que mai per la mateixa Roser.

La Roser Soldevila va néixer ben a prop d’on llegirà el seu pregó, al número 53 del carrer de Corró, gairebé paret amb paret amb aquella antiga biblioteca Francesc Tarafa, on els seus pares Andreu i Conxita tenien la seva floristeria, que havia estat fundada a començament del segle passat pels seus avis, Feliu Soldevila i Antònia Castellà. Aquella floristeria Soldevila va tancar el 1980 quan les dues filles del matrimoni, Ma Carme i Roser ja s’havien casat. Malgrat això, la Roser va continuar en el negoci i un any abans ja havia obert Les Flors, on abans hi havia hagut la tocineria de Can Medalla. En aquella ja històrica secció de Revista del Vallès que li dèiem «La Botiga», la Roser ens explicava fa uns quants anys que li feia il·lusió inaugurar la seva botiga un dimarts i 13 i justament va escaure al mes de març d’aquell 1979. I de mala sort, cap ni una. La quarta generació de floristes canvia aquesta vegada de primer cognom, la filla de la Roser, la Laura Botey, que no ha pogut tenir millor mestra i així ho ve demostrant.

Text i fotos: Josep MAS