Tots els finalistes i el guanyador

El divendres 27 d’abril va tenir lloc el lliurament del XIII Premi PRBB al millor treball de recerca en el camp de les ciències de la salut i de la vida. Estudiants de secundària d’arreu de Catalunya van participar i van presentar un total de 257 treballs a aquest certamen, organitzat per la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF i pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

“El picant com a desinfectant. Elaboració d’un producte antimicrobià amb capsaïcina com a principi actiu” és el títol que rep el treball de recerca guanyador. L’autor, Ivan Molina Garcia, alumne de l’Institut Carles Vallbona  de Granollers, va estudiar la capsaïcina, que és la substància que provoca el gust picant dels pebrots. Degut a la seva capacitat de defensar les pebroteres davant les plagues, va plantejar un possible ús com a producte antimicrobià. Amb els seus experiments va concloure que aquesta substància podria ser utilitzada com a desinfectant i com a antifúngic per a plantes.

Els cinc finalistes van presentar els seus treballs davant d’un jurat format per tres investigadors del PRBB: Marina Marcet-Houben, del Centre de Regulació Genòmica (CRG); Carlos Ruiz, de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i Javier Macía del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF (DCEXS).

Al final de l’acte va tenir lloc el lliurament dels guardons de la mà de Jordi Camí, director del PRBB; Joaquim Gea, degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, i Marina Marcet-Houben del CRG, com a representant del jurat. Els treballs guanyadors van ser: