Moment de la presentació a la sala d’actes del Museu, amb l’Alba Barnusell com a alcaldessa accidental.

A Granollers, Ajuntament i algunes altres administracions hauran invertit durant l’actual legislatura municipal que acaba a mitjans de l’any que ve, a mitjans del 2019, gairebé 80 milions d’euros. Hores d’ara un 80 per cent dels projectes ja s’han portat a terme o estan en fase d’execució.

Aquest dimecres al vespre la sala d’actes el Museu es va omplir de gom a gom de representants d’algunes entitats i associacions, aixó com de diversos veïns per assistir a la presentació per part de l’equip de govern de l’Ajuntament del Programa d’Actuació Municipal per l’actual any 2018 i la primera meitat del 2019, quan acaba l’actual legislatura. És el full de ruta com l’anomenen, de govern de la ciutat, que marca les prioritats d’actuació que es tenen presents a l’hora d’elaborar els pressupostos. La presentació va anar a càrrec dels cinc tinents d’alcalde i regidors Jordi Terrades, Albert Camps, Maria del Mar Sánchez i Francesc Arolas, que van detallar les principals actuacions i projectes de les seves àrees corresponents, actuant també com alcalde accidental Alba Barnusell, per trobar-se Josep Mayoral convalescent d’una recent operació d’urgència a la vista.

Impostos congelats, menys atur i augment del PIB

Terrades va destacar en la seva intervenció el fet que l’Ajuntament manté ja fa sis anys els impostos congelats per motiu de la crisi i ara per ajudar a sortir-ne. El PIB de 2016-2017 ha crescut i han augmentat els ingresos, sense haver apujat els impostos, però malgrat tot segueix havent 3.759 aturats sense feina i el pitjor, que un 12’4% del aturats no tenen cap subsidi. L’atur era el 2915 de 4.767 persones i els llocs de treball han passat de 24 mil l’any 2013 a 29 mil el dia d’avui.

El programa es divideixen deu eixos estratègics que destacarem en lletra negreta a continuació, amb algunes de les principals actuacions previstes en cadascun.

Una ciutat oberta al món: posicionar Granollers com a impulsora de la xarxa europea d’Alcaldes per la Pau, la commemoració del 80è aniversari el bombardeig de la ciutat o una nova web de turisme per promoció de la ciutat.

Igualtat i defensa dels drets socials: Continuar amb els ajuts a l’habitatge i aprovació del Pla Local d’Habitatge, redacció del tercer pla d’igualtat de gènere i un nou pla integral d’accessibilitat. També es pretén que els 179 pisos que disposa la generalitat a la ciutat es puguin gestionar des de l’Ajuntament.

Una ciutat econòmicament competitiva: Valorar les botigues singulars i històriques de la ciutat: consolidar el mercat de proximitat del dissabte, noves accions de millora en el Mercat Sant Carles.

Compromís ambiental: Continuar recuperant el riu Congost i la seva biodiversitat; renovació de laflota municipal amb nous vehicles híbrids i elèctrics, instal·lació de 6 nous punts de recàrrega de cotxe elèctric, posada en marxa d’un eix per anar en bicicleta de nord a sud de la ciutat, programa de civisme per promoure millores en l’ús dels contenidors i l’augment de la recollida.

Les obres de construcció del nou centre sanitari al solar de la Policlínica han de començar aquest mes. Josep MAS

Espais I serveis de qualitat: Facilitar la mobilitat a peu: carrer Barcelona, Isabel de Villena, i les places Pau Casals, Jaume I, Sant Miquel i les Arts; ampliació de voreres als carrers Rec, Roger de Flor, Corró, Vallès, Pinyol i Foment; rehabilitació de les muralles i els corredossos; nou parc al llarg del passeig de la Muntanya i una nova passera sobre les vies del tren.

Convivència i civisme: accions de prevenció de la violència de gènere en adolescents i joves; continuar desplegant la policia de proximitat.

Una ciutat educadora: Transformar l’escola Ponent en Escola-Institut, amb alumnes de 3 a 16 anys; ampliació i reforma integral de l’escola Joan Solans; elaborar el projecte de construcció de dues pistes poliesportives cobertes al costat del

Pavelló de Can Bassa i definit les propostes per adequar el Palau d’Esports pels propers 25 anys.

Una ciutat creativa: obrir els carrers interiors de Roca Umbert i integrar la fàbrica al barri; adaptació de cinema al centre de la ciutat, al Centre Cultural del carrer Joan Camps, complementant les sessions de cinema que ja fa l’Associació Cultural; continuar avançant en la digitalització de l’Arxiu Municipal que ja compta amb un accés lliure a més de 260.000 pàgines.

Governar amb la gent: elaborar el Reglament de participació seguint les recomanacions establertes pel Consell; establir les bases del 3r Pla Estratègic de la ciutat.

Transparència I eficiència: consolidar l’administració electrònica facilitant la comunicació dels ciutadans amb l’ajuntament.

Obres més esperades «pagant els altres»

En el capítol de projectes i obres més esperades hi trobem les que depenen d’altres administracions, com l Diputació, Generalitat a Estat i no directament de l’Ajuntament. La máxima novetat són els contactes que està mantenint l’Ajuntment amb el Departament de Sanitat de la Generalitat i l’Hospital Clínic perquè l’ Hospital General de Granollers pugui disposar d’un nou servei de radioteràpia per a pacients de la Comarca, d’Osona i del Ripollès. Igualment, a l’àmbit de la sanitat, està previst que aquest mes de març comencin les obres del futur centre hospitalari al solar de l’antiga Policlínica del Vallès, al carrer de Girona.

Un cop acabades les inacabables obres de remodelació de l’estació de Franca, tocaria ara les que Adif ha de fer a la de Nord, de Granollers-Canovelles. Tanmateix està prevista (moltes vegades ho ha estat) convertir la línia de Puigcerdà en via doble, de moment des de Parets a La Garriga, amb la corresponent supressió dels passos a a nivell existents dins el terme municipal, a Palou.

Josep MAS