Diego Sola i Pau farell van respondre les preguntes del més del centenar de nens que van assistir a l’acte del Museu. Josep MAS

A mitjans del passat mes de juliol es presentava al pati de la biblioteca de Can Pedrals la col·lecció de cromos «Una història granollerina» de l’historiador Diego Sola i el dibuixant dels cromos, Pau Farell, impulsada per l’Associació Històrica i Cultural Granollers Semproniana, basant-se en el llibre dels mateixos autors editat l’any 2015 i amb la voluntat de difondre la història i el patrimoni de la ciutat entre els escolars, principalment de Primària i les seves famílies, malgrat que a l’hora de la veritat també han estat també vàries les persones ja no en edat escolar que han anat darrere els cromos cada setmana.

Els primers dos cromos de la col·lecció de 134 es van aconseguir a la trobada inicial de col·leccionistes a la Porxada el dia 22 de setembre, un cop començat el curs escolar. Els cromos s’han pogut aconseguir durant nou intineraris que s’han anat publicant cada setmana, en un total de 56 establiments comercials de la ciutat (un a Canovelles), en cinc institucions locals, la Mútua, la Societat Coral Amics de la Unió,l’Agrupació Excursionista, l’Aliança francesa i el Casino i en 22 centres oficials: les biblioteques de Can Pedrals i Roca Umbert; els dos Museus, el del carrer de Clavé i el de ciències naturals La Tela; Can Jonch; l’Oficina d’Informació, del carrer de Sant Roc; el Gra; l’Adoberia de Can Ginebreda; el Teatre Auditori, l’Escola Municipal de Música; l’Associació de Veïns del barri Congost; els centres cívics Jaume Oller, del barri de Sant Miquel, de Can Gili, Granollers Nord, Can Bassa i Palou; Roca Umbert (la Troca, el CTUG, Arsenic, Centre Audiovisual i la Tèrmica) i també a l’Ajuntament.

Els autors entreguen els darrers cromos i signen àlbums. Josep MAS

El nombre d’itineraris s’hauria pogut allargar més, ja que alguns barris o part d’ells, com el de Sant Miquel, les Tres Torres, la Font Verda han quedat exclosos o amb una participació ben minsa i en canvi alguns establiments o entitats han entregat més d’un cromo, en alguna ocasió fins a quatre o més.

Dijous passat es va fer a la quarta planta del Museu l’acte de clausura de la col·lecció, malgrat qui no hagi pogut completar-la ho podrà fer, en els mateixos establiments fins a final d’any. Tots els col·leccionistes que van assistir a l’acte de clausura, gairebé un centenar i mig, van poder fer preguntes als autors del text i les il·lustracions i aconseguir els quatre darrers cromos, així com qui ja havia completat l’àlbum i presentava el «passapot» segellat a cada casella com a justificant d’haver seguit les diferents rutes, se’l va obsequiar amb un llibret en blanc per poder-hi escriure la pròpia història granollerina. A mesura que es vagi acabant les col·leccions l’obsequi s’entregarà a la recepció d’entrada de l’Ajuntament.

L’experiència ha estat satisfactòria segons els autors i promotors de la iniciativa i sembla que no serà la darrera, ja que el servei de cultura de l’Ajuntament treballa amb la idea de nous col·lacionables amb temari local.

JOSEP MAS

Una pàgina de l’àlbum que ha estat completat en nou setmanes. Margarita MAS