Els nens de la coral Art 9 canten nadales a l’entrada de l’Ajuntament. Josep Mas

Aquest dimecres a la tarda i a la Sala de Plens de l’Ajuntament va tenir lloc l’habitual presentació del programa de les festes de Nadal d’enguany. L’acte va estar presidit per l’alcalde Josep Mayoral i el programa explicat per les regidores Alba Barnusell, Mireia López i Andrea Canelo, amb l’absència aquest any d’un personatge entranyable i esperat com és el patge Gregori que malgrat no poder assistir-hi va enviar un vídeo amb una justificació ben creïble: s’havia perdut i havia anat a parar al poblet homònim de Granollers de Rocacorba.

La tinent d’alcalde Alba Barnusell va explicar el significat dels cartells que a partir d’ara faran conèixer la campanya nadalenca als ciutadans i visitants, amb el lema d´ «Els petits detalls fan Nadal» obra dels joves dissenyadors Núria Vila i Aleix Font, en els que es representen elements estretament lligats al Nadal, com el tió, els menjars propis d’aquests dies, els Pastorets, el pessebre o les cantades de nadales. Més tard la regidora Mireia López convidava a repassar el programa d’actes que s’ha editat i que recull totes les activitats que han preparat les diverses entitats culturals, socials i esportives; les associacions de comerciants i establiments de la ciutat i l’Ajuntament, uns actes dedicats per gaudir-ne les famílies i molt especialment els infants, sense oblidar tot un seguit d’iniciatives solidàries com el típic Tió solidari de Gran Centre per omplir el rebost del Xiprer els dies i 17, o la col·laboració ambla Marató de TV3, dedicada a les malalties infeccioses. Entre els dies 11 i 16 de desembre, tothom podrà col·laborar-hi adquirint un llibre al preu simbòlic d’1 € i el dijous dia 14, la parada serà al mercat.

Tot fent cas d’un somni dels elements que formen el Consell dels Infants de poder tenir un arbre on expressar-hi els seus desitjos,la idea s’ha materialitzat en forma de «videomappings», projeccions de llums, textures i colors que es podran visualitzar en tres espais emblemàtics de la ciutat els dies 28, 29 i 30 de desembre, de sis de la tarda a les 9 del vespre. A la façana de la biblioteca de Can Pedrals, a la plaça de Maluquer descobrirem els desitjos dels infants de la ciutat. En aquesta presentació hi han participat 166 nens i nenes de setze escoles de Primària. També l’edifici de l’Ajuntament a la plaça de la Porxada es podrà veure la seva façana vestida de llum, textures i color i la del Museu al carrer d’Anselm Clavé permetrà divertir-nos amb un joc interactiu.

Fires, nadales i molts actes al carrer…

Un dels cartells amb el lema de les festes. Josep MAS

Cal consultar el programa de mà per poder escollir on anar i què veure. En ell hi trobem un centenar d’activitats,com explicava la regidora Andrea Canelo, que resulta impossible resumir en aquest reportatge. Moltes d’aquestes activitats es faran al carrer, com algunes que ja estan instal·lades com les fires de pessebre, arbres, plantes i d’altres ornaments de Nadal a les places de la Porxada i de l’Església o les que es posaran a la mateixa porxada i a la plaça de les Olles la primera quinzena de desembre dedicades a l’artesania i objectes de regal. També, per tercer any consecutiu, Roca Umbert acollirà la Dfactory Chritmas Marker, de moda, complements, decoració, gastronomia i diverses activitats per a petits i grans.

Als carrers de la ciutat hi podrem trobar molts dels actes, d’entre les quals destaquem la cantada de nadales que organitzen les Associacions de pares de les escoles de la ciutat i el Servei d’Educació de l’Ajuntament. Dissabte dia 16, a partir de dos quarts de sis de la tarda els escolars es concentraran a la plaça de l’Església i després repartiran pel centre oferint el seu repertori de cançons, fins a retrobar-se tots junts altre cop, una hora més tard, al punt d’inici per fer una cantada acompanyats de la Big Ban d’exalumnes de l’Escola Pereanton, sota la direcció de Toni Cuesta.

També el mateix dissabte i organitzat per l’Associació de Veïns de Granollers Centre, la plaça de les Olles acollirà les Delícies del Nadal i l’olla emergirà per poder-hi cuinar el brou que es repartirà als assistents, de 9 del matí a 9 del vespre en forma de més de cinc mil gots de caldo. No caldrà perdre’s els actes organitzats per les associacions de comerciants Comerç de Dalt, Del Rec al Roc, Més que Comerç, Comerciants del Congost i de Sota el Camí Ral, com el taller de llufes, el 28 de desembre, dia dels sants Innocents.

Pastorets, concerts de Nadal, In Crescendo…

Els amants dels Pastorets de Josep Ma Folch i Torres podran triar entre les tres representacions que els Amics dels Pastorets presentaran al Teatre Auditori els dies 30 de desembre i 1 i 7 de gener, sota la direcció de Pablo Bravo. El director manté el format de l’any passat, si bé desapareixen alguns personatges i d’altres agafen més paper, com el grup d’aprenents. Una altra novetat és que les cançons incorporaran moviment. Comptaran amb la col·laboració del grup Batucal’Olla de Cànoves i l’entitat local Passaltpas torna a col·laborar en un moment d’aquesta representació que, en total, involucra unes 200 persones. Els professionals de l’Hospital de Granollers, seguint la seva llarga tradició, també escenificaran els Pastorets els dies 16 i 17/12.

Presentació del programa de festes a la Sala de Plens. Ajuntament

L’oferta escènica es completa al Teatre Auditori amb el grup granollerí In Crescendo, en un concert únic en què els acompanyarà l’Orquestra de Cambra de Granollers el dia 10 de desembre. El muntatge Lampedusa Beach sobre el drama de la immigració arriba al Llevant Teatre els dies 15 i 17 i la parròquia Sant Esteve acull el concert per a orgue i trompeta Angelus ad Pastores el dia del patró de la ciutat. D’altra banda, també la parròquia estrena el mateix dia el projecte La batllia de Sant Esteve, amb música per a gralla i orgue. El programa nadalenc també inclou nombrosos concerts de Nadal d’escoles de música i entitats, alguns dels quals, de caràcter solidari. Cal tenir a mà el programa que ja es pot trobar a l’Ajuntament, l’oficina d’Atenció al Contribuent del carrer de Sant Josep, l’oficina de Turisme del carrer Sant Roc, entre d’altres.

Parc infantil, el patge Gregori, la Cavalcada de Reis…

Per la mainada i també pares i avis és un no parar. Una activitat toca a l’altra. Per començar, la 21a edició del PIN, el Parc Infantil de Nadal. Ja el dissabte dia 2, en Pinguai i l’Espingueta seran a la festa de la BenPinguda, a les sis de la tarda a la plaça Perpinyà. Després, els dies 27, 28 i 29 al Palau d’Esports el PIN obrirà les portes, amb la tirolina, el pont de mico, el rocòdrom, els llits elàstics, l’escalèxtric, el tobogan, el laberint i molts d’altres jocs de 10 a 2, al matí i de 4 a 8, a la tarda, fins i tot per als nadons, que ens diuen que aquest any s’amplia i millora la seva zona. En total més de vuitanta activitats repartides en els més de cinc mi metres quadrats que ocuparà i més d’un centenar de monitors que vetllaran perquè tothom ho passi bé.

El patge Gregori aquest any no va poder arribar a temps a la presentació de les festes però les autoritats van assegurar que arribarà a temps i podrà atendre a tots ens nens i nenes de la ciutat. El campament reial del patge Gregori s’instal·larà per tercer any a la Fàbrica de les Arts les tardes del 3 i 4 de gener. Els nens podran seguir els preparatius de la nit de Reis i veure com es refina la pols màgica, i les piles de regals. A l’exterior, hi haurà les carrosses de Ses Majestats amb els patges carters, la xocolateria reial, la foguera per escalfar-se, un espai de jocs i música en directe amb Combo. També, podran confeccionar els picarols que serviran per despertar els Reis el dia 5, així com els fanalets per guiar-los per Granollers.

Els patges també visitaran les escoles els dies 13, 14 i 15 de desembre i els barris el dia 2 de gener, on hi haurà una xocolatada.

La cavalcada del dia 5 de gener sortira de Roca Umbert i passarà pels carrers Camp de les Moreres i de Magallanes fins arribar a la carretera, per on pujarà fins al carrer Ramon Llull, continuant per Rafael de Casanovas i la Plaça de la Constitució, des d’on SSMM seguiran a peu fins a la Porxada, on l’alcalde els farà entrega de la clau que obre les portes de les cases de la ciutat. Una novetat d’aquest any és que abans de la sortida de la cavalcada, a les cinc de la tarda, tots els nens que vulguin podran anar a desertar els Reis davant de la seva «khaima», tot fent sonar picarols, sonalls i altres estris que facin soroll.

Tot això i molt més

Tal com van coincidir les regidores i l’alcalde el programa recull molts més actes y s’ha de consultar detingudament. A més dels citats cal no oblidar el taller de confecció de pessebres a La Troca, el casal sobre robòtica educativa que organitza el Centre tecnològic i Universitari; el Campus Tech Band de música i tecnología; xerrades sobre com fer la carta als Reis, recomanacions per escollir els regals, les escudelles de la A.V. del barri del Lledoner; la Crematorrons o la Pedalada de Granollers Pedala, la proclamació de l’Home dels Nassos, la Revetlla a la fàbrica 2018, entre de molts altres.

L’alcalde Mayoral va tancar la presentació tot fent esmena en toc d’humor de l’absència del patge Gregori que el va deixar sol entre tres senyores, destacant la capacitat extraordinària que té la ciutat per organitzar activitats culturals com les d’aquest Nadal, «amb el desig de fer que la paraula sigui el millor argument, que un veí de la comarca, Jordi Turull, ara a la presó, pugui venir a la festa i que la regeixi la normalitat per fer el país que volem». També es va presentar el calendari de l’any que ve, amb fotografies d’escenes actuals de la Porxada, obra del fotògraf Pere Cornellas.

Aquet divendres dia 1 de desembre es donarà ofilmente el toc de inici de les festes nadalenques amb l’encesa de la il·luminacio dels carrers.

El pesebre institucional reprodueix el refugi de la plaça Maluquer. Josep Mas

El refugi de la plaça Maluquer al  pessebre de l’Ajuntament

Un cop acabada la presentació a la Sala de Plens, autoritats i convidats van baixar a la planta baixa de l’Ajuntament on un grup d’infants de la Coral Art 9 van oferir dues cançons de Nadal, abans d passar a inaugurar el pessebre institucional al mateix vestíbul de l’edifici històric de l’Ajuntament, que aquest any reprodueix el refugi de la plaça Maluquer,obra de Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca i que es podrà visitar fins el proper dia 5 de gener. El motiu escollit coincideix amb la commemoració l’any que ve del 80è aniversari d’aquell bombardeig que el mes de maig del 1938 va desbastar la ciutat. A continuació també es va inaugurar l’exposició fotogràfica de l’Arxiu sobre els 130 anys de la fundació de la Unió Liberal, de la que en parlarem en un altre reportatge.

 

JOSEP MAS