El alcalde de Granollers, Josep Mayoral, junto a los alcaldes de Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, y Castellar del Vallès, Núria Parlon, Jordi Ballart y Ignasi Giménez, ante el anuncio de aplicación del artículo 155 de la Constitución Española para restituir la legalidad institucional en Catalunya, han emitido un comunicado conjunto donde muestran «su más radical desacuerdo» con esta medida y le piden al PSC que se oponga «frontamente» a la misma y no valide su puesta en marcha. Los alcaldes también piden al Govern de Carles Puigdemont que no tire hacia adelante «ninguna medida irreversible y unilateral» y que por los tanto no haga ninguna declaración de Independencia y que retorne a la legalidad emanada del Estatut. «No es momento de tomar ninguna decisión que facilite la ruptura y el choque de trenes, sino de devolver a la legalidad establecida en el propio Estatuto», se dice en el comunicado.
EL COMUNICADO:
Davant l’anunci d’aplicació de l’article 155 de la Constitució, fet pel President Mariano Rajoy després del Consell de Ministres, els següents alcaldes i alcaldessa del PSC, volem expressar el següent:
1.- Expressem el nostre més radical desacord i rebuig a l’aplicació de l’article 155 i les mesures que se’n deriven, comunicades aquest matí pel govern de l’Estat.
2.- Demanem que el PSC s’oposi frontalment a aquesta mesura i no validi, en cap cas, la seva posada en marxa. El projecte dels socialistes catalans es fonamenta en l’exercici i constant enfortiment de l’autogovern de Catalunya. L’aplicació del 155 suposa, de fet, la suspensió de l’autonomia de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, les conseqüències de la qual serien irreparables.
3.- Instem al Govern de la Generalitat a no tirar endavant cap mesura irreversible i unilateral i que, per tant, no faci cap declaració d’independència. No és moment de prendre cap decisió que faciliti la ruptura i el xoc de trens, sinó de retornar a la legalitat establerta en el propi Estatut.
4.- Instem a una reconducció del conflicte, que ha de passar per negociar una solució política. Per tot això, s’ha de fer una aposta clara pel diàleg. És imprescindible aturar el rellotge, congelar totes les condicions prèvies i asseure’s a parlar, sense exclusions ni línies vermelles.
5.- Considerem que la retirada de l’article 155 hauria d’implicar fer possible una reforma constitucional amb la participació de tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, i també iniciar els treballs a Catalunya per elaborar un nou Estatut que doni resposta als anhels de la societat catalana.
Tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya mereixem un exercici de grandesa política des de totes les parts implicades, reconeixent amb valentia els errors que tothom ha comès per poder-los superar i evitar, així, nous errors encara més greus.