Barcelona Meeting Point 2017 obre les seves portes posant el focus d’atenció a l’habitatge assequible i de lloguer.

El Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha presidit aquest matí la inauguració de la 21ª edició de Barcelona Meeting Point (BMP 2017), que des d’avui i fins el proper diumenge 22 d’octubre, se celebra al pavelló 8 del Recinte Montjuïc-Plaça d’Espanya de Fira de Barcelona. Íñigo de la Serna ha estat acompanyat per la Consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borras, el Delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, el Regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep María Montaner, el Delegat Especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i President de BMP, Jordi Cornet, el Secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, el Secretari d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, el President del Grup Parlamentari del Partit Popular a Catalunya i Senador, Xavier García Albiol,  i Presidents, Consellers Delegats i Directors Generals de destacades empreses del sector.

Organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Barcelona Meeting Point compta aquest any amb la participació de 265 empreses participants (l’any passat van ser 206) procedents de 16 països, ocupa una superfície bruta propera als 22.000 metres quadrats i en el seu Symposium celebra 17 sessions amb 82 ponents de reconegut prestigi internacional.

El Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, durant un esmorzar amb empresaris del sector immobiliari previ a l’acte d’inauguració, ha recordat que el sector immobiliari segueix sent un dels pilars essencials de l’economia espanyola doncs “en aquest segon trimestre de l’any la contribució del sector immobiliari al PIB ha aconseguit el 4,83% interanual”. De la Serna també ha anunciat que “el lloguer i la rehabilitació són dues de les grans apostes prioritàries del Ministeri de Foment per als propers anys, doncs cal recordar que la taxa de lloguer espanyola està molt lluny de la mitjana europea i el sector de la rehabilitació compta amb un gran potencial”.

Durant l’acte inaugural, Jordi Cornet, President de Barcelona Meeting Point i Delegat Especial de l’Estat al CZFB, ha explicat que “en la present edició hem volgut donar un salt qualitatiu cap a un saló innovador i que reflecteixi les tendències de l’economia global, plenament situada en un entorn digital i que escolta als seus nous clients, com poden ser les noves generacions de millenials, els gustos de les quals i necessitats ja estan condicionant diferents aspectes dels productes immobiliaris que avui existeixen al mercat”. Cornet ha afegit que aquest any BMP “ha donat un gir a la seva trajectòria amb l’objectiu d’acostar el saló a les necessitats que té la societat, per això la zona d’exposició i el Symposium Internacional de BMP recullen un gran nombre de temes d’interès públic, com és l’escassa oferta de mercat de lloguer, el problema de fer assequible l’habitatge, o com afrontar la necessitat d’habitatge en les grans concentracions urbanes, entre molts altres”.

Models d’èxit en matèria d’habitatge assequible i de lloguer

El Symposium Internacional de BMP, un dels més prestigiosos d’Europa, ha volgut donar aquest any una importància especial a l’habitatge assequible i de lloguer. A Espanya estem vivint forts creixements de preus de compra i de lloguer en algunes zones, el gruix de les compres d’habitatge nou procedeix de la reposició i es fa difícil aconseguir habitatges de lloguer a mitjà termini a preus assequibles. Conscient d’aquest problema que afecta a tantes persones i famílies al nostre país, BMP juntament amb IESE, Urban Land Institute i l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya (APCE), mostra la seva sensibilització amb aquest tema i dedica al llarg del dia d’avui una sèrie de sessions per tractar de buscar solucions i alternatives.

En aquestes sessions s’han explorat diversos models d’habitatge social, com són els casos de França, el Regne Unit i Alemanya, així com alguns dels trets d’algun dels sistemes que s’usen a Espanya, centrant-se en aquelles experiències que han funcionat i el perquè del seu èxit. A més, l’escola de negocis IESE ha presentat el seu últim informe sobre com canalitzar la preocupació de la societat i de les autoritats per aconseguir que la societat disposi dels habitatges necessaris. En aquesta sessió, el Professor de IESE, José Luis Suárez, ha realitzat una anàlisi del sector i ha llançat una proposta per elaborar una estratègia d’habitatge assequible. Entre aquestes propostes ha destacat les següents: “disposar d’un parc d’habitatges segons els requisits moderns d’habitabilitat, en el llarg termini tenir uns mercats de compravenda i lloguer transparent, i realitzar una regeneració urbana contínua donant resposta a la ‘gentrification’”. De la mateixa manera, José Luis Suárez també ha realitzat una sèrie de suggeriments per dur a terme aquestes polítiques d’habitatge assequible, com és el cas de “ajudes a les persones; facilitar l’accés a l’habitatge, principalment de lloguer però també de compravenda; desconnectar les polítiques de mercat lliure; abastar tot l’esforç d’ocupació; apostar per la rehabilitació i la regeneració urbana; i potenciar la col·laboració públic-privada”.

El CZFB, entitat organitzadora de BMP, està especialment sensibilitzada amb el tema de l’habitatge assequible i de lloguer, com ha vingut demostrant al llarg dels darrers anys. En aquest sentit, Jordi Cornet ha recordat que “el CZFB és un dels principals operadors públics amb habitatges programats a la ciutat i la nostra intenció és que puguin posar-se al mercat col·laborant amb entitats promotores i econòmiques. Això podem fer-ho ara perquè hem sanejat el Consorci, tornem a tenir beneficis i podem exercir una funció social. Barcelona Meeting Point és una plataforma per trobar socis immobiliaris i per explicar al ciutadà aquesta intenció estratègica de la nostra nova etapa”.

La inversió de les Family Offices és objecte d’anàlisis

El Symposium Internacional de BMP també acull la 4ª edició del Barcelona Funds Meeting, un programa especial que reuneix entre avui i matí als principals fons d’inversió internacionals. Aquest matí, les Family Offices, actors que havien estat absents de la fira altres anys, han estat objecte d’examen, de manera que s’ha analitzat si és convenient que aquest perfil d’inversors diversifiqui la seva cartera immobiliària geogràficament, o si és millor fer-ho de manera directa o indirecta, o com aconseguir la millor informació d’inversió de tots els fons nacionals o internacionals.

Aquest migdia té lloc un Networking Luncheon, organitzat per Barcelona Urban Clúster (BUC) i patrocinat per JLL, que analitzarà els reptes als quals ha d’enfrontar-se Barcelona per consolidar-se com una destinació empresarial preferent. La jornada d’avui del 4º Barcelona Funds Meeting finalitzarà aquesta tarda amb una doble sessió. En primer lloc se celebrarà una sessió per entendre els criteris que segueixen els grans fons internacionals per decidir les seves inversions que estarà moderada per Dominique Moerenhout, CEO de EPRA Internacional, i que comptarà amb la participació d’Ismael Clemente, CEO de Merlin Properties, Cristina García-Peri, Directora General d’Hispània Actius Immobiliaris, Pere Viñolas, CEO de Colonial, i Hans Op’t Veld, Director d’Immobiliàries Cotitzades en Borsa de Zeist. Finalment se celebrarà una sessió dedicada als titanes del finançament immobiliari com són la banca i els fons d’inversió.

Aquesta nit se celebra el “Sopar de Líders del sector Immobiliari” patrocinat per “CaixaBank”

Aquesta nit tindrà lloc el tradicional “Sopar de Líders del Sector Immobiliari” de Barcelona Meeting Point, patrocinat per “CaixaBank”. El “Sopar de Líders” estarà presidit per Josep Rull, Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Enric Millo, Delegat del Govern a Catalunya, Juan Alcaraz, Director General de CaixaBank, i Jordi Cornet, Delegat Especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i President de Barcelona Meeting Point, i tornarà a reunir un any més als representants empresarials i institucionals més destacats del sector immobiliari.