El president del Consorci, Jordi Cornet i Josep Mª Pons director de BMP

L’esdeveniment immobiliari Barcelona Meeting Point (BMP), obrirà les seves portes el proper dimecres a la Fira de Barcelona amb els ulls posats en les necessitats d’habitatge de les noves generacions i començant una nova etapa firal que dóna prioritat a la innovació aplicada al sector i la creació d’una comunitat virtual que doni continuïtat al seu know how al llarg de l’any.

El president de BMP, Jordi Cornet, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, entitat organitzadora de l’esdeveniment, posa en relleu en vespres de l’obertura firal que “en examinar el moment actual cal posar les llums llargues, la qual cosa costa una mica en aquests dies d’intensa tensió. Si ens sobreposem, el marc general mostra un moment sectorial molt favorable i creixement per als propers 3-5 anys. El capital vol seguretat jurídica, encara que ara això és difícil d’explicar”.

En aquest sentit, Josep Maria Pons, director del saló, concreta que “s’ha incrementat lleugerament la participació d’estands, expositors i patrocinadors (de 206 a 265) i també els metres quadrats nets comercials (augment del 15% respecte de l’any passat) i encara que hem baixat en número d’inscripcions al simpòsium, hem guanyat nous expositors. Fa dues setmanes va haver-hi algun expositor que va dubtar, però finalment tots van confirmar la seva participació”.
 

La 21 fira i simpòsium internacional BMP, la cita més important de l’immobiliari al nostre país, obre les portes amb empreses procedents de 16 països al palau número 8 de Montjuïc en un moment on les dades macroeconòmiques permeten confirmar la recuperació del sector i en el qual l’immobiliari inicia un canvi de paradigma.

Un sector en recuperació

L’immobiliari repunta econòmicament i els seus productes es consoliden com a valor real en una economia molt volàtil. No obstant això, la falta de producte davant una demanda creixent, tant en habitatge com en un altre tipus de superfícies, està provocant alces de preus generalitzades i problemes d’assequibilitat, especialment en les grans aglomeracions urbanes. En ciutats com Barcelona, a més, l’oferta del parc d’habitatge social és molt menor que la mitjana europea.

Espanya segueix atraient a inversors immobiliaris internacionals, de manera que el 70% del capital invertit en el sector és d’origen estranger. En el primer trimestre d’aquest any es van registrar 6.000 milions d’€ d’inversió, un 38% més que el mateix període de l’any passat. Quant a vendes, en 2016 es van vendre 400.000 habitatges -la gran majoria de segona mà-, sent la millor dada de vendes des del 2007. La compravenda ha crescut un 16% en el primer semestre del 2017.

En analitzar el moment de l’immobiliari, Cornet assegura que “es troba en un procés d’una gran transformació per l’era digital. El sector està assumint nous hàbits, s’està adaptant a les noves necessitats socials i econòmiques i tracta de donar resposta a les noves demandes del mercat, especialment a les de les noves generacions millennials”.

En aquest context,Cornet ha explicat que“amb l’objectiu de liderar aquesta etapa nova hem instituït un Comitè d’Innovació amb experts del sector per reorientar aquest canvi de paradigma en BMP. Fruit d’aquest treball col·lectiu, el simpòsium d’aquest any abordarà temes nous com el concepte PropTech, l’habitatge assequible i en lloguer, la trobada Barcelona Funds Meeting de fons immobiliaris, la sessió dirigida a les Family Offices, per primera vegada en el saló, i també presentarem l’associació de dones executives WIRES.

L’ús d’eines digitals permetrà aquest any l’objectiu de crear una comunitat virtual de BMP amb els expositors i visitants del saló, els qui podran contactar-se i posar en comú els seus interessos, perquè Barcelona Meeting Point pretén constituir una comunitat virtual i global que mantingui el networking de la trobada física anual a Barcelona.

El concepte PropTech

El concepte PropTech, la tecnologia aplicada al sector immobiliari, serà un dels protagonistes del saló, ja que afecta des dels processos constructius a la inversió, el finançament, el big data o la domòtica, entre d’altres. El Simposi Internacional de BMP estudiarà com l’immobiliari s’ha vist afectat per aquesta revolució tecnològica.  Personalitats como, Arnaldo Muñoz, CEO de Airbnb España, Rudy Mangino de we-Work, Ángel Cano ex CEO de BBVA i Javier Rodríguez Zapatero de ISDI aprofundiran en usos de PropTech, noves tendències de mercat i nous processos de construcció industrial, entre d’altres temes.

L’aposta de BMP per les noves tecnologies és total com ho demostra la creació d’una nova àrea d’exposició destinada a acollir l’oferta que presenten les empreses tecnològiques. Igualment cal destacar que BMP va celebrar el passat mes de maig la primera edició d’un saló específic dedicat a l’aplicació de les noves tecnologies en el sector immobiliari, Inmotecnia Rent.

Habitatge social i de lloguer

BMP 2017 també vol donar aquest any una atenció especial a l’habitatge assequible i de lloguer,  de manera  que comptarà amb un panell d’experts internacionals sobre habitatge social que exposaran els seus casos d’èxit a l’estranger com a guia o exemple per a la seva possible aplicació a Espanya. A més, presentaran l’últim informe de l’escola de negocis d’IESE sobre com canalitzar la preocupació de la societat i de les autoritats sobre l’accés a l’habitatge.

“ EL CZFB- ha assenyalat Cornet-, és un dels principals operadors públics amb habitatges programats a la ciutat i la nostra intenció és que abans de finalitzar l’any posar al mercat terrenys que tenim programats per a la construcció d’habitatge al nou barri de La Marina, de manera que això implicarà la construcció d’uns 150 habitatges de preu assequible. Barcelona Meeting Point serà una plataforma per trobar socis immobiliaris y per explicar al ciutadà aquesta intenció estratègica de la nostra nova etapa”.
 

Networking Internacional

Una altra novetat de l’edició de 2017 és la importància que donarà el saló al networking internacional. Com el seu nom indica, BMP és el punt de trobada de referència del sector immobiliari que serveix per atreure als grans inversors internacionals i a les empreses estrangeres que volen fer negoci a Espanya, perquè coneguin als líders i li prenguin el pols al sector. Per a això, BMP organitza el Barcelona Funds Meeting que reuneix per quart any consecutiu, a dirigents de fons internacionals mundials.

Entre les grans empreses que assistiran figuren TPG Capital, Axa Real Estate Investment Management, Lone Star, Blackstone, Baupost Group, Credit Suisse, Shaftesbury Asset Management, GreenOak, Ares Management, Morgan Stanley, Värde Partners, Deka Immobilien, Benson Elliot Capital Management, Alpine Grove, Warburg-HiH, FREO, Europa Capital, Castlelake, Round Hill Capital, , Starwood Capital, Swiss Life  Asset Management, Union Investment Real Estate, Crédit Agricole,  JP Morgan, Shall Capital o Generali Real Estateentre d’altres, a més de les grams SOCIMIS i immobiliàries espanyoles com Merlin Properties, Hispania, o Colonial.

A més, el simposi de BMP acollirà sessions sobre les perspectives d’inversió a Espanya i a l’estranger per a les Family Offices i l’associació WIRES de dones del sector immobiliari reunirà a 151 directives a Barcelona. Altre activitat de divulgació que tindrà lloc a la fira seran les xerrades immobiliàries gratuïtes dirigides al públic en general. Aquestes xerrades tractaran temàtiques de gran interès per aportar tota la informació que ha de conèixer un ciutadà a l’hora de comprar o llogar un habitatge.

Com a gran trobada de l’immobiliari del sud d’Europa, BMP 2017 concentrarà el Clúster d’Inversors –que posarà en contacte als professionals de la inversió immobiliària-, el Clúster Luxury Real Estate -dedicat a productes de luxe i alta gamma-, i el Reform Point –que mostrarà l’oferta d’empreses vinculades als sectors de les reformes, la decoració d’interiors, les instal·lacions i la rehabilitació.