El relator, amb l’alcalde i la regidora de cultura, diumenge, al balcó de l’Ajuntament.

Malgrat que segons marca la tradició la Festa Major de Granollers no hauria de començar fins el darrer dijous d’agost, o sia, enguany el dia 31 i allargar-se fins el diumenge següent, ja fa dies que a la ciutat el blanc i el blau són colors predominants als carrers. Aquest cap de setmana han començat de ple els actes de la festa de Blancs i Blaus del 2017. Diumenge, amb una calor exagerada, des de mitja tarda els carrers i places del centre històric es van anar omplint de gom a gom per assistir al toc d’ini de la festa. Una estona abans, a l’Ajuntament l’alcalde Josep Mayoral, la tinent d’alcalde, Alba Barnusell i la regidora de cultura, Mireia López, van donar la benvinguda a qui s’encarregara enguany de fer el relat de la festa, el periodista, crític musical Donat Putx, que enguany pren el releu d ela relatora de l’any passat, l’escriptora Anna Ballbona. Putx, nascut el 1966 va començar la seva tasca en el món del periodisme a Ràdio Granollers i al desaparegut setmanari Plaça Gran, col·laborant a la vegada al Diari de Barcelona i a La Vanguardia. La festa major no li ve de nou, ja que a més d’haver-hi participat en molts actes ha estat també membre del jurat que determina quina colla guanya l’edició de cada any i per tant serà l’encarregada d’escollir el pregoner de l’any següent. El relat es podrà llegir bé en format on line a www.blancsiblaus.cat i publicat imprès a l’Ajuntament, a la botiga de la Festa Major, a la Casa de Cultura Sant Francesc i a l’Oficina de Turisme del carrer Sant Roc, els dies 28 i 2, 3 i4 de setembre.

Els Corsaris blancs obrint el cercavila d’inici de la festa.

 

Toc d’inici i Cercavila

 

Un cop acabada la recepció del relator es va donar inici, diguem-ne oficiala la festa amb el Toc d’Inici, un acte a la Porxada, en el que hi participen tots els grups musicals de la ciutat que volen, per anar a rebre a la plaça de la Corona als membres de les dues colles i continuar amb la cercavila de lluïment dels diferents grups de Blancs i Blaus. Obrint pas la colla guanyadora de l’any passat, amb el vaixell pirata dels Corsaris blancs, dracs i cuquetes, les guapes blanques, els bastoners, el grup de la mongeta del ganxet… després els gegants de les dues colles i darrere seu els blaus, amb els Fòssils i el seu grup d’escocesos seguidors d’en Mac Hagum, l’atronador grup d’Os Sambeiros do Rio Congost i, com a novetat d’enguany, els Blaucops, la «Pulissia blava», tancant amb en Farras per la carretera fins a la Porxada on es va acabar amb el «repte» de les colles, tots amb la intenció de guanyar la festa d’aquest any, els Blancs per quarta vegada consecutiva i els Blaus per recuperar el privilegi d’organitzar el pregó de l’any que ve.

Els “fóssils” amb el seu grup de seguidors d’en Mac Hagum.

 

L’encantador i la «Pulissia blava»

 

Aquest any potser les dues novetats que cridaran més l’atenció seran l’Encantador dels Blancs i el grup de la «Pulissia blava». A l’Encantador gairebé tots els dies de la setmana el trobarem a la cantonada de la fonda d’Europa a les sis de la tarda, oferint a la clientela els productes frescos del dia, és a dir actes per a tothom. Independentment dels cossos de seguretat oficials, que ja fan la seva feina, els Blaus han decidit aquest any «controlar» que hi hagi ordre a la festa i per això ha creat el nou grup de la «Pulissia» blava. Dilluns van fer la seva primera aparició a la plaça de Maluquer amb una demostració del canvi de guàrdia. Els tornarem a veure i de ben segur que un altre acte que divertirà al personal serà el seu control d’alcoholèmia que anuncien pels carrers de la ciutat.

Relleu de la guàrdia de la “pulissia blava” davant la fonda Europa.

 

Josep MAS

Fotos: J. Mas / M. Mas