Els patrocinadors de la festa després del ball amb els Nans de Granollers

Dijous, 20 de juliol. Mancaven oficialment quaranta-dos dies pel dijous de la Festa Major, que enguany coincideix amb el darrer dia d’agost, malgrat el programa l’anuncia pels dies del 26 d’agost al 3 de setembre i a Ca l’Umbert ja es va respirar l’aire de festa amb tons blanc i blau. Primer, a la sala d’actes de l’Aplegador de la Troca es va començar amb un acte més seriós en el qual l’alcalde, Josep Mayoral i la regidora de cultura, Mireia López, van agrair públicament als propietaris i responsables de les vint-i-set empreses que patrocinen o col·laboren amb les seves aportacions econòmiques amb els actes de la festa. Cadascun va ser obsequiat amb una litografia amb el títol de “Paisatge”obra de l’artista granollerí Xavier Vilageliu. A continuació els Nans de Granollers van ballar tal i com ho fan cada any el dijous i el dissabte de la Festa Major, per acabar amb un ball amb els patrocinadors i posant per la foto de rigor.

El cartell de la festa, obra de Clara Sáez.

Festa de la Festa

Aquest any no hi va haver roda de premsa per presentar els actes i novetats de la propera Festa Major. El carrer interior on tenen la seu les colles de Blancs i Blaus va servir per a celebrar-hi la festa que inicia la Festa. Una mena de teló plegar al fons d’un escenari amagava el cartell de la festa d’aquest any. També per primera vegada en Pep Callau, presentador de molts actes de la Festa Major va fer  dijousde mestre de cerimònies. I va començar per presentar l’autora del cartell guanyador. Es tracta de Clara Sáez, il·lustradora i disenyadora gràfica, nascuda el 1989, que va estudiar disseny gràfic a Eina i a la Bauhaus de Weimar i es va especialitzar en il·lustració infantil. Va ser una de les primeres artistes residents de l’Espai d’Arts de Roca Umbert i ara viu a Barcelona.
La dissenyadora va explicar que es va inspirar en la Cercavila de la Festa Major i la seva obra pretén reflectir la varietat d’elements que formen part de la festa. En ell hi apareixen motius de les dues colles, com les Cuquetes, el Gegantó Tirant, les Dames de foc, la Guspira i un músic de Mushow de la dels Blancs i La Gralla de foc, un dragonet, una bastonera, el porró personificat i l’ocell Komantxe, dels Blaus i el colom.

Donat Putx farà el relat de la festa.

El relat

Un altre granollerí será aquest any qui farà el relat de la festa. Es tracta d’en Donat Putx, nascut el 1966. Ha treballat de periodista com a crític musical, iniciant la seva feina a Ràdio Granollers i al setmanari Plaça Gran, escrivint puntualment pel també desaparescut Diario de Barcelona i La Vanguardia. A Granollers també va ser el director artístic del festival Trobadors i Joglars els anys 2006 i 2007. Es autor del llibre Jaume Sisa, el comptador d’estrelles i actualment treballa en la biografia d’un altre músic. És nét del conegut mestre d’escola i pinto, Donat Puig, fundador del col·legi Educator, molt estimat a la ciutat.

Per una festa més segura s’ha creat el “punt G”

El “punt G” per una festa segura

La Laia Porta i l’Alba Castellsagué van presentar una altra novetat de la festa d’aquest any: el punt G. Es tracta d’intentar que tothom pugui gaudir d’una festa sense perills. En aquest punt, amb “G” de Granollers, que podrà acudir qui ho necessiti, cada dia, d’11 de la nit a les 6 del matí, a la plaça Maluquer, per parlar de drogues, sexualitat i accions masclistes que tinguin lloc durant els dies de la festa. Dos educadors i altres membres col·laboradors que han estat formats que poder detectar qualsevol actitud que vagi especialment en contra de la llibertat de les noies.

Foro de grup dels membres de les colles assistents a la presentació

El «mercat» dels Blaus i la «ciència» dels Blancs

La regidora de Cultura, Mireia López, va fer un ràpid repàs del que serà la festa d’enguany, sense estendre’s massa. Com a novetat va animar a tothom a assistir a la plaça de les Hortes, que serà engalanada d’una manera força “retro”. El programa estarà farcit d’activitats, circ, teatre, animació
I tocava un altre plat fort. Tocava “vendre” la festa als responsables de les dues colles. I així ho van entendre els Blaus. Va aparèixer en Xavi Guijarro amb un carret de parada ambulant i davantal blau. Va explicar que aquest any molts dels actes de la colla s’han inspirat en el mercat. Cada dia es podrà veure a la Porxada la nova figura de “l’encantador” qui des de damunt la pedra de l’Encant pregonarà els “productes” més frescos del dia següent. La seva primera aparició serà dissabte dia 26.
Una novetat será la recuperació de la desaparescuda discoteca As de Copes, amb els seus dj’s; a més un mercat de discos de vinil i una masterclass de com fumar en pipa o una festa de música celta, així com molts actes més que s’aniran explicant en el programa. També s’aprofitarà per celebrar el desè aniversari d’en Farras.
Els de la colla dels Blancs van escollir en David Blanch per presentar la seva idea, basada en la “ciencia”. Un grup de “científics” l’havien d’acompanyar però a darrera hora un experiment que tenien a punt els va sortir malament i tant la seu de la colla com tot el carrer on es presentaba la festa va quedar ple de fum, d ecolr blanc, naturalment, i olor a pólvora. Com era d’esperar, no hi va haver ferits i no va ser necessària l’actuació dels bombers. La colla celebra enguany els 20anys de Paranoia, els 15 de la Guspira i ens cinc primers anys del FIMAC. El sopar que organitza el grup de la Mongeta del Ganxet es convertirà en una gastrofira. I en to desafiant a l’altra colla van deixar clar que aquest any aspiren aconseguir la “quarta”, quatre edicions seguides com a guanyadors.
La presentació la va tancar l’alcalde amb un parlament més que breu i en menys d’un minut en va tenir prou per desitjar als granollerins, com ho farà el dia del pregó des del balcó de l’Ajuntament, una bona i sana Festa Major, aquesta gran festa que a final d’agost i quan ja torna ser hora de tornar a la feina, treu cada any la gent de casa per pasar-ho bé pels carrers i places.

Text i fotos: Josep MAS