Presentació de l’àlbum: d’esquerra a dreta, Albert Soler, Francesc Arolas, Josep Mayoral, Pau Farell i Diego Sola.

Aquest dimarts a migdia s’ha presentat al pati de la biblioteca de Can Pedrals una nova col·lecció de cromos que partir del mes de setembre es podran obtenir de forma gratuïta, visitant diferents comerços, entitats i institucions locals. A la presentació als mitjans informatius hi han assistit els autors del text de l’àlbum, l’historiador Diego Sola i el dibuixant dels cromos, Pau Farell, a qui han acompanyat el regidor d’educació, Francesc Arolas, el tècnic del mateix departament, Albert Soler i l’alcalde de la ciutat, Josep Mayoral.

L’edició d’aquest àlbum ha estat impulsada per l’Associació Històrica i Cultural Granollers Semproniana, basant-se en el llibre dels mateixos autors «Una història granollerina» editat l’any 2015 i amb la voluntat d difondre la història i el patrimoni de la ciutat entre els escolars, principalment de Primària i les seves famílies. Segons explicava l’Albert Soler, el servei de cultura ja tenia la idea de portar a terme l’edició d’àlbums per fer conèixer la ciutat, amb temes com el riu, l’esport, la Feta Major i molts d’altres i quan Semproniana va fer la proposta d’aquesta edició es va creure adient recolzar la iniciativa.

L’àlbum, passaport i alguns cromos de la col·lecció

L’àlbum que constarà de 134 cromos, anirà acompanyat d’un «passaport» amb el mateix format de revista, que tindrà tantes caselles com cromos. Es vendrà al preu de 3 Euros a les dues biblioteques, de Can Pedrals i Roca Umbert i als Museus de Granollers i de Ciències Naturals La Tela. Cada setmana, a la pàgina web de l’Ajuntament es publicarà una relació de vint a vint-i-cinc botigues o entitats on els col·leccionistes podran obtenir els cromos, explicant-se la ruta que es podrà seguir pels carrers la ciutat. Es pretén que escolars i famílies recorrin tots els barris de Granollers, trepitjant un munt de carrers i places i descobrint noves entitats i racons durant la ruta a seguir que cada setmana s’indicarà. Al llarg del camí també es podran desxifrar enigmes i situar algunes fotografies antigues amb l’indret actual i llegir notícies publicades en antigues edicions de premsa local. En arribar a l’establiment indicat, on s’entregarà el cromo, se segellarà el passaport en la casella corresponent al seu número, acreditant que aquell cromo ja s’ha aconseguit i evitant així els cromos «repes».

El primer cromo s’entregarà en una trobada que es farà el dia 22 de setembre i la col·lecció es podrà completar en unes set o vuit setmanes, malgrat que qui no ho hagi aconseguit tindrà encara unes quantes setmanes més de temps.

La idea d’aquest tipus de col·leccionisme no és nova, com explicava l’Albert Soler i molts lectors de Revista del Vallès encara recordaran. L’any 1996 el Vallès va patrocinar l’àlbum Fes-te la Festa, amb cromos sobre les diferents activitats, personatges i escenaris de la Festa Major, quina idea va tenir força èxit. Ara aquell àlbum ja és gairebé una antiguitat i el seu «passaport» un testimoni de com Granollers ha anat perdent en vint anys un gran nombre dels establiments que en aquella ocasió obsequiaven amb aquells cromos.

 

Text i fotos: Josep MAS