Presentació de la fira a l’estand institucional

Aquest dijous a la tarda, amb una calor de justícia, s’inaugurava de forma oficial la 67a edició de la Fira i festes de l’Ascensió. Com es preceptiu es feia a l’estand institucional de l’Ajuntament, a la carpa de la fira multisectorial, a l’allunyat recinte firal. Els parlaments inaugurals van anar a càrrec de la regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, la vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó i les directores generals de Comerç i d’Agricultura de la Generalitat, Muntsa Vilalta i Teresa Masjuan. Quatre fèmines per un alcalde que els va recordar el pregó del dia d’abans, saludant a la pregonera, Carme Esplugas, present entre el públic i el fet que es tractés també de la catorzena pregonera consecutiva.

Andrea Canelo va fer un repàs de què podem trobar aquest any a la fira, convidant als visitants a veure, gaudir, comprar, jugar i també menjar. Enguany la fira compta amb més de 160 expositors i com sempre últimament, amb els pavellons especialitzats de Jugar per Jugar, l’agrícola i ramader, el de l’automoció i la 13a Mostra Gastronòmica, a més de força parades al carrer, on s’hi ofereixen al visitant tota mena de productes de la terra i de fora i es donen a conèixer entitats ja ben arrelades a la ciutat com la Creu Roja i Oncovallès, amb la seva tómbola benèfica de joguines reciclades.

L’alcaldessa de la Garriga deia en el seu breu parlament que la fira confirma que el món local és molt important en el creixement econòmic tot convidant a visitar els estands de la Diputació, on es fa difusió d’alguns productes de la regió i s’explica la tasca supramunicipal de suport de la Diputació «que és, podríem dir l’Ajuntament dels ajuntaments».

La directora general Teresa Masjuan va oferir un ràpid repàs a tot allò que ofereix la comarca del Vallès Oriental i que compta amb denominació d’origen com pot ser el vi d’Alella, fet també al raïm de la comarca o la famosa mongeta del ganxet, amb quin tast estarien convidades les autoritats la una estona més tard al pavelló agrícola. Tanmateix parlà de la importància que té una bona feina en la gestió del medi ambient en un territori que compta amb una forta pressió urbanística.

Muntsa Vilalta tanca ella parlaments «femenins» explicant que Catalunya compta aquest any amb unes cinc-centes fires i una de les més importants és la de Granollers, on es troben economia i festa.

Alguns dels assistents a la presentació del llibre del gremi d’hostaleria, amb Joan Roca i l’alcalde Mayoral

L’acte el va tancar l’únic «pollastre» del seguici, l’alcalde Josep Mayoral qui per endavant va expressar la seva satisfacció d’ésser l’únic home que prenia la paraula, ben acompanyat de quadre senyores. «Granollers és una ciutat on a la gent li agrada trobar-se» va dir i va recordar que, des de l’època dels romans ens trobem en una cruïlla de camins on en aquella època ja es creuaven dues importants vies i on va néixer al segle XI, a prop de celebrar el seu mil·lenari, el mercat. I del mercat va anar sorgint més tard la pre indústria i la indústria. I feia esment del lloc on ens trobàvem, l’estand aquest any dedicat a fer conèixer la importància de la reutilització dels residus sobrants d’unes empreses que poden ser aprofitats per d’altres com a matèria primera, amb el projecte Ecocongost. En un dels panells informatius d’aquest estand s’explica que les indústries de Granollers gasten el 45% del total de l’energia consumida. Un dels propòsits seria el d’aprofitar les fonts de calor renovables i les residuals de les empreses per proveir d’energia tèrmica a les indústries dels polígons Congost i Jordi Camp. Una xarxa de vapor de cinc quilòmetres faria que s’utilitzés el biogàs produït al Consorci per a la Gestió de Residus i a l’Estació Depuradora.

L’alcalde escolta atentament l’oferta d’un aparell “que ho talla tot”.

A continuació les autoritats van fer la visita obligada a la fira, saludant i parlant amb els expositors i fet una parada especial al del gremi d’hostaleria on es presentava el llibre Receptes per a petits campions, un recull de receptes especialment pensades per als infants que estan rebent un tractament oncològic que va comptar amb la presència del conegut Joan Roca, del Celler de Can Roca de Girona que l’any 2013 va ser considerat el millor restaurant del món i ara ocupa el segon lloc. La visita a la fira es va allargar gairebé fins a les 9 del vespre, hora que fins diumenge tancarà les portes als visitants, obrint-les a les 10 del matí. Cal recordar també que de 5 a 9 de la tarda es podrà utilitzar el bus gratuït i que fa com cada any el recorregut entre la plaça de la Constitució i el passeig fluvial, al costat de la fira.

I no hi podien faltar les mongetes del ganxet ben amanides per la Rosa Pruna.

 

Text i fotos: Josep MAS