Vista aèria de la nova piscina inaugurada el 1967, en una zona encara ben despoblada. CNG

Aquest any el Club Natació Granollers celebra el seu primer mig segle d’existència. Durant molts anys la gent de Granollers a l’estiu s’anava banyar i a practicar natació a l’anomenada piscina de Can Gou, ubicada al carrer de Navarra, baixant a la dreta, entre les travessies de Barcelona i de Ricomà. La història del Club Natació comença coincidint amb la inauguració de la piscina descoberta a la zona esportiva entre el pavelló de balonmano y la pista d’atletisme durant les Fires de l’Ascensió, el 30 d’abril de 1967. El conjunt constava de tres piscines, la gran, de mides olímpiques, la mitjana i la petita pels infants més petits. A més la piscina gran tenia un trampolí, dues palanques i al costat hi havia una pista de frontó i una per jugar al Voleibol.

D’èxits i malsons

Fent un repàs a la història del club trobem un seguit d’efemèrides tan positives com alguna de negativa. A la piscina descoberta d’estiu va seguir la construcció cinc anys després, el 1972 de la nova piscina coberta que permetia als nedadors i al públic granollerí accedir al servei durant tot l’any. Amb el temps i en anar creixent l’entitat en nombre d’esportistes i de públic, la piscina va quedar petita i l’any 1998 s’inaugurava la nova piscina coberta, construïda després de l’ensorrament del sostre de l’antiga tretze anys abans.

1. L’antiga piscina de Can Gou, al carrer Navarra, la primera de Granollers un cop ja tancada. Lluís Tinto-Arxiu Municipal

En aquests cinquanta anys han passat pel club milers d’esportives i com és normal en una ciutat esportiva com Granollers ha tingut els seus moments de glòria. L’any 1980, Aurora Morata entrava al Club com a atleta i participava en els JJOO de Moscou, aconseguint la 25a posició, la millor fins aleshores de la història de la gimnàstica espanyola. Dos anys m´s tard es retiraria de la competició, passant a fer d’entrenadora del Club Natació Granollers. Vint anys més tard, als JJOO de Sydney el gimnasta Gervasio Defer que entrenava a Granollers va obtenir medalla d’or en salt de poltre, títol que va revalidar a la següent edició dels JJOO d’Atenes, el 2004. Un altre nedador, Daniel Morales, també participava en els Jocs de Moscou quedant en la 15a posició en 4 x 100 estils.

Però no tot han estat flors i violes, el Club Natació també apareixia a les pàgines de Successos en dues ocasions per fets greus. Com ja hem esmentat una mica més amunt, el 27 d’agost del 1984 el sostre de la primera piscina coberta va cedir i afortunadament sense fer mal a ningú, va deixar inservible la instal·lació fins 13 anys més tard que es va inaugurar l’existent. El 1994, el mateix any que es produïa l’incendi del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, mentre s’estaven fent uns treballs de manteniment al gimnàs, una guspira va produir un incendi que va destruir totalment la instal·lació d’aquesta secció. Un any i mig després, els gimnastes tornaven a entrenar en el nou gimnàs.

Sopar homenatge als presidents i socis més antics

L’alcalde i el president del Club signe la cessió del fons documental del CNG a l’Ajuntament. Josep MAS

Divendres passat, el club va celebrar un sopar a l’hotel Ciutat de Granollers que va reunir a més de 130 persones vinculades amb l’entitat. Junt amb l’actual president, Josep Ma Mas Rosás, hi estaven convidats els dotze presidents que l’han antecedit durant aquest mig segle, Josep Bernaus (1967- 69), Francesc Colomer (1969-75), Josep Ribell (1975-76), Lluís Doménech (1976-80), Jacint Nadal (1980-82), Salvador Doménech (1982), Francesc Puig (1982-88), Joan Serra (1988-95), Santi Ribell (1995-97), Joaquim Anfruns (1998), Ignacio Ibáñez (1999) i Víctor Pérez (1995-2005), segons la informació facilitada pel mateix club. Tanmateix es va voler homenatjar els deu socis que de manera continuada han format part del club: Francesc Bellavista, Consepció Salamero, Núria Salamero, Modesto Molina, Maria Bonet, Roser Girbau, Antoni Cornellas, Pablo Enriquez, Juan Carlos Lorente i Núria Marsal.

Un moment especial duran el sopar va ser quan es van trobar els ex esportistes més destacats de l’entitat, com els ex olímpics Mònica Antich (sincronista), Aurora Morata (gimnàstica), Antoni Fraguas (gimnàstica), Daniel Morales (natació) o encara en actiu Agustí Pericas (waterpolista internacional) i els actuals esportistes del Club com la internacional Txell Mas (sincro), Josep Puig (waterpolo), Marcos Gil (natació), Júlia Pujadas (natació), entre d’altres.

Al sopar també hi van ésser convidades diverses autoritats del món de l’esport i de la natació i gimnàstica en especial, així com els presidents de diverses entitats esportives de la ciutat.

Exposició fotogràfica i donació del fons documental a l’Arxiu Municipal

L’alcalde dirigint-se als assistents amb les caixes de documents cedits a l’Arxiu al davant. Josep MAS
5. El Rapsode del Vallès, Josep Bover va tancar l’acte recitant la seva poesia dedicada als 50 anys del Club. Josep MAS

Aquest dilluns, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral i el president del Club Natació inauguraven a la sala Francesc Tarafa una exposició retrospectiva de fotografies amb els moments més importants de l’entitat del període comprès entre els anys 1967 de la seva inauguració i el 2003.

Després dels parlaments de rigor, Mayoral i Mas varen signar el contracte de donació del fons fotogràfic del Club Natació a favor de l’Ajuntament de Granollers i que vindrà a ampliar el ja nombrós fons de l’Arxiu Municipal, i que permetrà la consulta d’aquests més de documents als ciutadans que ho demanin. L’acte el va tancar el Rapsode del Vallès, Josep Bovér Blanch, que va recitar una poesia seva titulada Xip-xap, escrita per l’ocasió i es va acabar amb un refrigeri ofert als assistents. L’exposició es podrà visitar fins al diumenge vinent, festivitat de Sant Josep.

Per aquesta setmana també hi ha previstes tres conferències a càrrec del Dr. Manel Balcells, la nutricionista clínica i esportiva Mireia Porta, el coach esportiu Xesco Empar; un taller a càrrec de Vanessa Rodríguez i una taula rodona coordinada per Marc Vila.

Text: Josep Mas