Foto de rigor a l’escala de l’Ajuntament amb els assistents a l’acte.

Aquest dilluns a la tarda va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Granollers l’acte que ja és tradicional es faci cada any, d’agraïment a aquelles persones i entitats que durant l’any passat varen fer donació de les seves fotografies i documents al fons d l’arxiu municipal o al de l’Hemeroteca Josep Móra de la ciutat. Enguany i tal com va explicar la acabada de nomenar com a responsable de l’arxiu, Laura Casanovas, des de fa temps ja treballadora en el mateix, les aportacions dels ciutadans han estat 43, d’elles 39 a l’Arxiu i quatre per l’Hemeroteca. D’aquetes aportacions 33 han estat donacions, mentre que disset han estat cessions per part dels seus propietaris, és a dir, que han cedit el dret de reproduir-los. Tot plegat, les noves incorporacions als arxius consisteixen en 1.813 fotografies en paper, 793 fotografies digitalitzades, un video, set enregistraments d’audiovisuals digitalitzats, 1,46 metres de documents (manuscrits, mecanografiats i impresos), i 284 documents digitalitzats i 356 cartells i programes.

Segons la relació facilitada per la pròpia responsable de l’Arxiu Municipal les noves aportacions del’any passat van ésse fetes per Palmira Antich Salamero, Francina Bages i Bellet, Joaquim Campistrón Téllez, Joaquima Canal Fontanals, Josep Castells Camp, Francesc Circuns Margarit, Paco Cruz Corral, Elisenda i Jordi Cuquet Pedragosa, Josep de Dios Santamaria, Joan Espuña Molas, Salvador Estany  i Bassa, Josep Estapé Guàrdia, Ramon Ferrandis Noguera, Conxita Font Girgas, Lola Gadea Vila, Francesc Garrell Saló, Teresa Garrell Traveria, Nicolau Guanyabens Calvet, Josep Mas Fàbregas, Èlia Montagud Blas, Josep Moreno Cros, Joan Mundet Bellavista, Joan Parera Valls, Enric Pey Camps, Marta Pla Pujal, Josep Maria Pou Riera, Federico Ramos Martínez, Jordi Resina Oller, Manuel Reyes Ruiz, Jordi Riera Pujal, Julián Rodríguez López, Francisco Saiz Parreño, Montserrat Sol Prades i Francesc Soley Güells.

Tanmateix van col·laborar  el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, l’Associació Veïns Barri de l’Hostal,  el Col·lectiu Imagina’t un Granollers amb més color, la Coral Polifònica de Granollers, i l’empresa editora d’El Tot Granollers i Vallès Oriental.

D’aquesta manera, les noves incorporacions als arxius d ella ciutat representen un total de més de dos mil nous testimonis d’història local, entre fotografies i documents tant de text com audiovisual, corresponents al període comprès entre l’any 1831 i el 2016.

La tinent d’alcalde i regidora de Comunicació i Relacions Institucionals, Alba Barnusell, va donar la benvinguda als assistents que omplien la Sala de Plens i agraí com més tard també ho va fer l’alcalde Josep Mayoral, la generositat dels ciutadans a l’hora de compartir les seves vivències i els seus records, a la vegada que animava als presents i a tothom a continuar regirant calaixos a casa per poder trobar molta més documentació que pugui anar ampliant aquest gran fons. Mayoral va voler dedicar un record a un volgut i molt actiu ciutadà recentment finat, en Josep Jerez Perellón, treballador de banca que va venir a Granollers l’any 1972, i que va ser president de l’Associació Sardanista entre el 1989 i el 1999; fundador de l’Associació fotogràfica Jaume Oller, l’any 2002 i de la revista Ressò. En una entrevista publicada a la premsa local Jerez explicava que va venir a Granollers a treballar i després va tenir l’oportunitat de tornar a marxar però es va quedar, ja que Granollers el va enamorar.

L’acte va acabar amb l’obsequi que l’Ajuntament va fe a casa col·laborador, consistent amb una litografia d’una fotografia d’Arian Botey, fill, feta des de dalt del «gratacels» del grup Primer de Maig i la posterior fotografia de rigor a l’escala principal de l’edifici històric de l’Ajuntament, abans de visitar la nova exposició fotogràfica presentada tanmateix per l’arxiu sobre els antics teatres de Granollers, de la que en parlem en un altre reportatge.

Text i foto: Josep Mas